26 Haziran 2015 13:18

Kayıp asker başvurusu belge yok diye reddedildi!

İzmir'de şüpheli bir şekilde kaybolan Osman Karadeniz’in ailesinin, sorumlular hakkında soruşturma açılması talebi savcılıkça reddedildi. Gerekçe ise Karadeniz’in kışladan ayrıldığına dair yazının askeri birlikten verilmemesi.

Paylaş

İzmir'de şüpheli bir şekilde kaybolan Osman Karadeniz’in ailesinin, sorumlular hakkında soruşturma açılması talebi savcılıkça reddedildi. Gerekçe ise Karadeniz’in kışladan ayrıldığına dair yazının askeri birlikten verilmemesi.

Karadeniz ailesi, Osman’ın son olarak görüldüğü kışla çevresindeki kameraların incelenmesi ve olayın soruşturulması için İHD İzmir Şubesi aracılığıyla Ege Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ise, Karadeniz’in asker olması nedeniyle telefon kullanamayacağı ve Karadeniz’in askeri birlikten ayrıldığına dair yazı olmadığı gerekçesiyle başvuru dilekçesini kabul etmedi.

‘İHBAR DİLEKÇESİNİ KABUL ETMELİYDİ’

Konuyla ilgili konuşan İHD Ege Bölge temsilcisi ve Karadeniz ailesinin avukatı Ali Aydın, askeri birliğe giden ailenin savcının istediği belgeyi komutanlardan istediğini ancak komutanların savcının istemesi halinde Karadeniz’in kışladan ayrıldığına ilişkin resmi yazıyı gönderebileceklerini aktardı. Ancak savcılığın da belge olmadığı gerekçesiyle soruşturma talebini reddettiğini anlatan Aydın, “Normalde cumhuriyet savcılığı kendisine yapılan bir suç ihbarını değerlendirmek zorundadır. Eğer herhangi bir görevsizlik var ise görevsizlik kararı verip dosyayı askeri savcılığa göndermesi gerekirken bunu yapmayarak ailenin dilekçesini kabul etmiyor” dedi. Askeri birliğin istenen yazıyı göndermediğini belirten Aydın, “Bu durumda Osman’ın ailesi hiçbir koşulda suç ihbarında bulunamayacak duruma düşüyor. Bu hukuk dışıdır. Cumhuriyet savcısının dilekçeyi alma zorunluluğu yasa gereği vardır. Savcılık her koşulda ihbarı değerlendirmeli” dedi.

‘BU DURUM KAYGI VERİCİ’

“11 Haziran gününden bu yana kayıp olan kişinin bu 15 günlük süre içerisinde sadece yasal işlemler üzerinden gidilmesi gerçekten kaygı vericidir” diyen Aydın, bir insanın kaybolmasında sadece yasalardaki bu rutin beklemelerin yapılmasının can güvenliği konusunda tehlikeli sonuçlara yol açacağını kaydetti. Karadeniz’in son telefon görüşmesinden 3 dakika boyunca ayak seslerinin geldiğini aktaran Aydın, “Osman’ın kayıp olma gününde yapılan bir aramada Osman’ın telefonunun çaldığı ve 3 dakika boyunca ayak seslerinin geldiği aile tarafından belirtildi. Bu da bizde bir kaybolmanın kötü bir şekilde sonuçlanması kaygısını yaratıyor. Bu nedenle biz de kaygılıyız. Bir daha 1990’lı yıllara dönmek istemiyoruz” dedi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Odası'ndan Danıştay'ın 'saray' kararına tepki

SONRAKİ HABER

‘Sıfır toleransla işkencenin üstü örtülüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...