26 Haziran 2015 12:02

SeraPool işçileri Meclis gündeminde

24. yasama döneminde işçi ve emekçilerin sorunlarını Mecliste en çok gündeme getirmesiyle dikkat çeken HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 25. Yasama Döneminde de ilk olarak SeraPool işçilerinin taleplerini gündeme getirdi.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, sendikalarının tanınması için günlerdir fabrika önünde direnişte olan SeraPool işçilerinin taleplerini ve sendikadan istifa etmedikleri için 58 işçinin işten atılmasına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

İşçilerin Cam Keramik-İş Sendikasında örgütlenmesi üzerine bir işçiyi işten atan patronun, işçilerin atılan işçinin geri alınması, sendikayla protokol imzalanması talebiyle üretimi durdurması üzerine 58 işçiyi işten çıkardığını bildirdi.
Çok ağır iş koşullarında az işçiyle çok üretim yapmaya zorlanan işçilerin, sıcak fırın ortamında su içmeye bile vakitlerinin olmadığını, aynı işi yapan işçilere farklı ücret verildiğini anlatan Tüzel, “Çoğunluğu kadın olan işçilere 40 kiloluk kasaların taşıtıldığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri olmadığı, elleri kesilse saracak yara bandı dahi bulunmadığı, yemekhane ve tuvaletlerde hijyen koşullarına uyulmadığı ifade edilmektedir” dedi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

123’ü kadın 200 işçinin günlerdin fabrika önünde direnişlerini sürdürdüğünü dile getiren Tüzel, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
- SeraPool işçilerinin sendikalı çalışmak için fabrika önünde günlerdir sürdürdüğü mücadelenin toplu işten çıkarmaya dönüştüğünün bilgisine sahip misiniz?
- Anayasada garanti altına alınan işçilerin çalışma, sendikaya üye olma, toplusözleşme haklarının SeraPool patronu tarafından baskı ve zorla engellenmesi, hak ihlali ve suç değil midir? Anayasayı ihlal eden SeraPool patronu hakkında Bakanlığınızca ne işlem yapılmıştır?
- SeraPool fabrikasında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri bakımından Bakanlığınızca bir inceleme yapılmış mıdır? Yapıldı ise hangi tarihte yapılmış ve bulgular nedir?
- SeraPool patronunun bir gün izin kullanan işçiden iki günlük yevmiyesini kestiği iddiaları doğru mudur?
- 123’ü kadın olmak üzere 203 çalışanın bulunduğu bu fabrikada neden bir kreş ve emzirme odası bulunmamaktadır?
- Bakanlığınız görev ve sorumluluğunda bulunan işçilerin insanca çalışma, örgütlenme, grev ve toplu pazarlık haklarını kullanmalarını, sosyal hukuk devleti olmanın gereklerini nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İklim değişikliği Ege bağlarını vurdu!

SONRAKİ HABER

Renault patronundan yeni teklif

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...