26 Haziran 2015 08:09

Yunanistan için kritik 48 saat

Yunanistan ile troyka arasında 10 gündür aralıksız süren görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer AB yöneticileri cumartesi günü yapılacak Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısının karar için çok önemli olduğunu söyledi. Yunanistan Başbakanı Çipras ve Maliye Bakanı Varoufakis ise geri adım atma niyetinde olmadıklarını söylediler.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan troyka ile Yunanistan arasında 10 gündür süren pazarlıkların ardından kesin kararın yarın beşinci kez toplanacak Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında verileceği ileri sürüldü. Bugüne kadar toplam dört kez olağanüstü şekilde toplanan Avro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'a ağır şartlar dayatarak kabul etmesini istediler. 22 Haziran Pazartesi günü bir buçuk yıl için 7.9 milyar avroluk tasarruf planı sunan SYRIZA Hükümetinin bu teklifini kabul etmeyen Avro Bölgesi maliye bakanları, IMF ile birlikte 11 milyar avroluk tasarruf paketi dayattılar.

EMEKLİLİK PRİMLERİ ARTIRILMAYACAK
Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, perşembe günü AB Konseyi, AB Komisyonu, Avro Grubu ve Avrupa Parlamentosu başkanlarıyla yaptığı görüşmeden sonra, pazartesi günü sunduğu “tasarruf listesi”nde yer alan emeklilik primlerinin yükseltilmesi konusundaki öneriyi geri aldıklarını söyledi. Bunda SYRIZA içinde yükselen tepkilerin etkili olduğu belirtiliyor.
Troykanın dayatmalarına karşı direnen Çipras ve Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, önerdikleri listenin dışındaki dayatmaları kabul etmelerinin söz konusu olmadığını söylediler. Perşembe günü toplanan AB Zirvesinde de Yunanistan'a 30 Haziran'a kadar verilmesi öngörülen 7.2 milyar avroluk kredi ele alındı. Bazı ülkelerin araya girmesine rağmen taraflar pozisyonlarından geri adım atmadılar. Nihai kararın Avro Bölgesi maliye bakanları tarafından verileceği ifade edilerek, zirvede ayrıntılara girilmedi.

MALİYE BAKANLARI 5. KEZ TOPLANACAK
Geçtiğimiz hafta perşembe gününden bu yana dört kez olağanüstü şekilde toplanan AB maliye bakanları, yarın bir kez daha toplanacak ve durum değerlendirmesinde bulunacak. AB kaynaklarından sızdırılan bilgilere göre, cumartesi günü yapılacak görüşmenin pazara sarkabileceği ifade ediliyor. Yunanistan'ın dayatmalar karşısında geri adım atmaması durumunda AB'nin “B planı”nı devreye sokabileceği ileri sürüyor.
Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, görüşme öncesinde bir İrlanda televizyonuna verdiği demeçte, ülkesinin troyka tarafından dayatılan şartları kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Atina'nın uzlaşmak için her şeyi yaptığını söyleyen Varoufakis, önlerine inanılmaz şartların çıkarıldığını belirterek, “Bütün bunlara rağmen biz Avro Bölgesi'nde kalmaktan yanayız” dedi.

Çipras golü kendi kalesine attı

MERKEL: KARAR GÜNÜ
Yunanistan karşısında geri adım atılmamasını savunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumartesi günü yapılacak toplantının karar için oldukça önemli olduğunu söyledi. Yunanistan'ın kendisine tanınan süre içerisinde anlaşmaya yanaşmadığını ileri süren Merkel, “Süre çok çok daraldı” dedi. Bir bakıma “ultimatom” anlamına gelen Merkel'in bu açıklaması karşısında Çipras'ın nasıl bir tutum içinde olacağı, görüşmelerden sonra ortaya çıkacak.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da AB Zirvesi'nden sonra yaptığı açıklamada cumartesi günü yapılacak AB maliye bakanları toplantısının karar için oldukça önemli olduğunu söyledi. Bazı kaynaklar tarafından basına sızdırılan haberlere göre Avro Bölgesi ülkelerinin cumartesi günü yapılacak toplantıdan sonra “B planı” için hazırlık yaptığı ileri sürüyor. Yunanistan'ın iflas ederek Avro Bölgesi'nden çıkması anlamına gelen bu “B planı”nın piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açacağı ve avronun değer kaybetmesine sebep olacağı tahmin ediliyor.

30 HAZİRAN SON GÜN
Yunanistan ile troyka arasında yapılan görüşmelerin 30 Haziran'a kadar tamamlanması ve verilmesi öngörülen 7.2 milyar avroluk kredinin serbest bırakılması gerekiyor. Ay sonuna kadar ayrıca Yunanistan'ın IMF'ye 1.5 milyar avro ödemede bulunması gerekiyor. Gerekli krediyi alıp bu ödemeyi yapmadığı taktirde Yunanistan “iflas etmiş” sayılacak.
Ancak bu durumda AB'nin ne yapacağı henüz kesinlik kazanabilmiş değil. Bazı ülkeler Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkarılmasını (Grexit) isterken Almanya buna pek sıcak bakmıyor. Merkel bir soru üzerine, “Bu konuda spekülasyon yapmak istemiyorum” diyerek son ana kadar bir çözüm bulmaktan yana olduğunu belirtti.
Görüşmelerin başından beri Yunanistan hükümetinin borçların silinmesi yönündeki talebine Almanya sıcak bakmıyor.
Yunanistan ile troyka arasında Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısında bir uzlaşmanın sağlanması durumunda bunun prosedür gereği ülke parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor. Emekçilerin kazanılmış temel haklarına yönelik kısıtlamaların olduğu bir paketin Yunanistan meclisinde onaylanmasının zor olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Çipras, hükümet içindeki bütün kesimlerin kabul etmediği bir öneriyi meclise götürmeye sıcak bakmıyor.

YUNAN BASINI DAYATMALARA TEPKİLİ
AB, AMB ve IMF tarafından Yunanistan hükümetine dayatılan ağır şartlar ve sık sık verilen ültimatomlar Yunan basınında geniş bir şekilde yer aldı. "Efimerída ton Syntaktón" gazetesinin manşetinde “Troykanın amacı hükümetin işini bitirmek” vurgusu öne çıktı. "I Avgi" gazetesi de “Schaeuble ve arkadaşları Avrupa'ya baskı yapıyor” manşetiyle çıktı. Bulvar gazetesi “Ethnos” hükümete yapılan baskıları öne çıkararak “Yunanistan Brüksel'in mengenesinde” diye yazdı. Muhafazakar "Kathimerini" gazetesi de hükümete yapılan baskıları öne çıkararak “Çözüm ya da tamamen kırılma” şeklinde manşet attı.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, köle olarak tuttuğu 42 Ezidi kadını sattı

SONRAKİ HABER

KCK: AKP suç ortaklığından kurtulamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...