26 Haziran 2015 01:32

Direniş okulunun son öğrencileri: SeraPool işçileri

Paylaş

Levent GÖKTEK
Eğitim Emekçisi

İşçiler günlük kapitalist üretim ilişkileri içinde gerçekten kim onların yanında kim karşı saflarda çok iyi göremiyor. Ama işçi sınıfı fiili bir direnişe veya greve çıktığı zaman o fabrika işçinin bağımsız sınıf çıkarlarını öğrendiği bir okul haline geliyor. SeraPool işçisi de bu okulda çok şey öğreniyor ve biriktiriyor. Bu konuda birkaç izlenimimi geniş emekçi kitleleri ile paylaşmak istiyorum. 

En son patronun kirli oyunlarından bir tanesi yaşanınca SeraPool işçisi devletin kolluk kuvvetlerinden olan polisin patronlara nasıl hizmet ettiğini anlamış oldu. Olayı özet geçmem gerekirse; patron fabrikadaki ret yemiş defolu malları alma bahanesiyle bir TIR’ı işçilerin çadır kurduğu yere yanaştırmak istedi. Amacı TIR’ı orada bırakmak, çadırı dağıtmak ve direnişi bölmekti. Fakat SeraPool işçileri bütün kararlılığı ile TIR’ın karşısına dikilerek içeri girmesini engelledi. Bu durum karşısında önce Pendik İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı daha sonra da İlçe Emniyet Müdürü fabrikaya gelerek bizzat patronun ağzıyla TIR’ı içeri sokmaya çalıştı ama işçiler dik duruşlarını polislere karşı da gösterince, TIR’ın malları yükledikten sonra çadırın kurulduğu alandan çıkacağına dair söz alındı ve TIR içeri sokuldu. Böylece fabrika önüne gelen TOMA ile iki çevik kuvvet otobüsü de geri gitmiş oldu. Tüm yaşananların ardından bir SeraPool işçisinin ağzından slogan niteliğinde şu sözler döküldü: “Patron-polis el ele hep beraber direnişi bölmeye.”
SeraPool’den gözlemlediğim bir diğer durum da işçilerin oy verdiği siyasi partileri sorgulaması oldu. AKP’li Pendik Belediyesi işçilere iftar yemeği vermeyeceğini söyleyince yine bir SeraPool işçisi şu sözleri söyledi: “Daha AKP’ye de oy yok anladım ki patron dostuymuş.” Bu yaşanan da bir kez daha gösteriyor, işçiler çeşitli sermaye partileri arasında bölünmek yerine kendi çıkarlarını savunan işçi sınıfının partisinde örgütlenerek politik mücadeleye bizzat katılmalı artık bu ülkeyi emeğin gerçek sahibi işçiler yönetmeli.
SeraPool işçisi direniyor, öğreniyor ve diğer sınıf kardeşlerini de desteğe çağırıyor. İş, ekmek, özgürlük diye yola çıkan SeraPool işçisinin onurlu mücadelesine omuz vermek için tam zamanıdır. Birleşe birleşe kazanacağız.

ÖNCEKİ HABER

Bir festivaldan anılar

SONRAKİ HABER

‘Direniş, bize cahil kültürsüz diyenlere en güzel cevap’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...