26 Haziran 2015 00:49

Bir festivaldan anılar

Paylaş

Molla DEMİREL
Şair-Yazar

Cumartesi sabah kalktığımızda  havadaki bulutların karnını yırtmaya çalışıyordu gün ışınları. Haziran ayının son haftasına gireceğiz iki gün sonra, ancak hava öylesine  şaşırtıcı ki anlatılası bile zor. Bir gün sıcaklık 30 derecelere yaklaşırken ertesi gün 10 dereceye kadar düşüyor. Evvelki gün 30 dereceyken gün boyunca bugün mutlaka ceket giyinmek gerekiyor.

Haftalar önce DİDF Başkanı Zeynep S. Ekşi hanım efendinin Dortmund’da düzenleyecekleri “açık hava festivali’ davetini aldığımda, ona bu etkinliklerini yürekten desteklediğimi ve katılacağımı bildirmiştim.
Evde hasta yatağında olan eşimin ve engelliler sandalyesine mahkum olan oğlumun yanında büyük kızım kaldı.

Ben bir bavul kitap alarak geldim Dortmund’a. Savaşa ve ırkçılığa karşı düzenlenen bir kültür festivaliydi. Yer güzel seçilmişti Almanya’nın NRW eyaletinin en güzel parklarından biriydi. Doğrusunu söyleyecek olursam 40 yıldır Almanya’da yaşıyorum, birkaç yüz Alman ve Alman olmayanların düzenledikleri festivale en azında işim gereği katılmıştım. Bu en düzenli olanlardan ve çok kültürlülüğü gerçekten sergileyen bir festivaldi. Almanya’da yaşayan onlarca milliyetten insanlar bir aradaydı.

Düzenlenen konserler, söyleşiler, resim, heykel, fotoğraf ve kitap stantlarıyla, hele de çocuklar için düzenlenen oyunlarla gerçek bir kültür festivaliydi. Çadırların, stantların  yerleştirme dizaynı çok iyiydi. En azından bir mimarın bu işte görev aldığı düşüncesi hemen anlaşılıyordu. Özellikle  park içinde koca bir gölün de bulunduğu parkta çocukların korunması için çok iyi bir önlem alınmıştı.

Müzik, sahne oyunları oldukça başarılıydı, toplumu, özellikle gençleri hep sahnenin önünde tutmayı başarıyorlardı. Çocuklar gençler doyasıya eğlenirken anne ve babalarında mutluluk sevinçleri gözlerinden, dudaklarından çiçek açıyordu.

Bu tür festivaller bir yanda farklı kültürlerin tanıtılması ve yaşamasına hizmet ederken öbür yanda da farklı kentlerde ikamet eden dost ve akrabaların bir araya gelerek hasret gidermesine de vesile oluyor.
Ben de bu festivalde yıllarca göremediğim dost ve arkadaşlarla kucaklaştım.

Festivalin açılış konuşmasını yapan DİDF Başkanı Zeynep S. Ekşi hanımefendi kısa ve öz olarak bu festivale emeği geçen ve tüm katılımcıların desteğinden dolayı teşekkür etti. Özetle göçmenlerin Almanya’da yaşadıkları sorunları ve DİDF’nin rolünü anlaşılır bir dil ile anlattı. Türkiye sorunların anlatımını HDP içinde yer alan EMEP Miletvekili Levent Tüzel’e bıraktı.

A. Levent Tüzel bey gür bir sesle Türkiye’de emek ve demokrasi güçlerinin yaşadıkları zorlukları, sorunları özetledi. HDP’in barajı aşmasındaki en büyük rolün tek adam diktatörlüğüne giden yolun önünü, halkın HDP’yi destekleyerek barajı aşmasını sağlayarak kestiğini vurguladı. Bundan sonra seçilenlerin üzerine düşen görevleri başlıklarla sıraladı.

Kitap standında benim yanımda oturan ve bana aldığı kitapları imzalatan bir dost, “Türkiye’deki partiler, kurumlar ve seçilenler biz Avrupa’da yaşayan insanlardan destek istiyorlar. Biz severek elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ancak hiç biri bizim Türkiye’de çözüm bekleyen sorunlarımıza değinmiyorlar. A. Levent Tüzel bey de geçen dönem milletvekilliği döneminde bizlerin sorunlarının çözümü için neler yaptı, bu dönem milletvekili olarak neler yapacak, birkaç cümle ile açıklasaydı sevinecektim. Ancak Türkiye sorunlarına hakim olduğu bu konuda iyi çalışmalar yapacağına inancım tamdır” dedi.

Elbette A. Levent Tüzel bey konuşmasında buradaki Türkiye kökenli insanların Türkiye’de yaşadığı sorunları dikkate alacaktır. Ama insanlarımızın onun dilinden neleri çözmeleri için çalışacağını duymak istemeleri, beklemeleri de haklarıdır.

Böyle başarılı çok kültürlü, Alman ve göçmenleri bir araya getiren etkinlikler, çocuklar ile  yaşlı kuşak arasındaki çelişkilerin  ortadan kalkması için, en azından hafifletilmesi için çok önemlidir.
Burada doğal güzellik, yeşil ağaçlar, çayır çimen, rengarenk çiçekler, ve kültürün her alanı bir aradaydı.
Bu festival tüm katılımcıların yorgunluğunu atmalarına, temiz bir hava almalarına ve neşe dolu bir gün geçirmelerini sağladı. Bu etkinlikte görev alanlara, düzenleyenlere

O sevinç dolu gözlerle katılımcıları karşılayan DİDF’li gençlere böylesine eşsiz güzel bir gün yaşattılar, dileğim bu tür kaliteli kültür etkinlikleri başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın tüm ülkelerinde yaygınlaştırılmasıdır. 

Bu özel etkinliğe bir şair yazar olarak beni davet ettikleri için de ayrıca yürekten teşekkür ediyorum. Kutluyorum.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek

SONRAKİ HABER

Direniş okulunun son öğrencileri: SeraPool işçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...