25 Haziran 2015 16:45

Ukrayna’nın ekonomik ablukasına tepki

Paylaş

Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığı ilan ederek iki ayrı cumhuriyetin kurulduğu Donbass bölgesinde, 2. Minsk Ateşkes Anlaşması’nın uygulanmasına dönük çabalar devam etmesine rağmen Ukrayna Hükümeti’nin sivil halka yönelik bombardımanı yer yer sürüyor. Ukrayna Parlamentosu geçtiğimiz haftalarda kritik bir karar alarak Kiev Hükümeti’nin Donbass’ın halen işgal altında tuttuğu bölgelerine “ticari ambargo” uygulanmasına yönelik kanun tasarısını kabul etmişti. 

Bunun üzerine Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Dışişleri Bakanlığına bağlı “Kamuoyuyla İlişkiler Dairesi”nden konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Anımsatmak gerekir ki, bu yılın ocak ayında Donbass bölgesinde Ukrayna tarafı ile olan tüm ulaşım hatlarının hemen hemen tamamı Kiev rejimi tarafından kesilmişti. Mesele bağlamında uluslararası kamuoyunun tüm hoşnutsuzluğuna karşın Ukrayna Yönetimi, söz konusu kararından geri atmamış, dahası 18 Şubat tarihi itibariyle, kendi adlandırmasıyla ‘antiterör operasyonu’ bölgesine giden tüm gaz akışını kapatmıştı” denildi. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE ÇAĞRI YAPILDI

Son altı aydır, hem Ukrayna tarafında hem de bağımsız cumhuriyetlerde yaşayan insanların hak ve özgürlüklerini ihlal eden çok sayıda benzer kanun tasarısının Ukrayna Meclisinde kabul edildiğine işaret edilen açıklamanın devamında, “Uluslararası hukukun var olan tüm norm ve prensiplerinin en alaycı şekilde ihlal edilişine dair açık bir kanıt niteliğinde olan adı geçen kararname aynı zamanda Ukrayna’nın ‘İnsan Hak ve Temel Özgürlüklerinin Korunması İçin Konvansiyon’dan, ‘Sivil ve Politik Haklar Üzerine Uluslararası Anlaşma’dan ve ‘Avrupa Sosyal Tüzüğü’nden doğan yükümlülüklerini de yerine getirmekten ısrarla kaçındığının göstergesidir” denildi. 

Donbass’ın altyapısının yok edildiği ve sivillerin katledildiği bir ortamda bir de cumhuriyete dönük kapsamlı ve sistematik bir ticari ablukanın devreye sokulduğunun vurgulandığı bildirgede, “soykırım” olarak nitelendirilen tüm savaş suçları karşısında uluslararası kamuoyu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine Uluslararası Ceza Mahkemesi kurulması çağrısı yapıldı.

DNR’DEN ATEŞKES İHLALLERİYLE İLGİLİ RUSYA’YA ÇAĞRI

Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığının verdiği bilgilere göre, sadece 25 Mayıs ile 9 Haziran tarihleri arasında ateşkes 544 kez ihlal edildi. 6 sivil hayatını kaybederken, toplam 59 kişi de yaralandı. Sivil konutlar ve altyapı da büyük zarar gördü. DNR yetkilileri; açılan her ateşten sonra tamamen yıkılan veya kısmen hasara uğrayan bina ve mater-yaller yakından ve dikkatle incelendiğinde; Ukrayna Güçleri’nin havan topu gibi ağır silahları kullanmayı sürdürdüklerinin dolaysız olarak kanıtladığını ileri sürüyorlar.       
DNR Dışişleri Bakanlığı, Normandiya Dörtlüsü’nün hem üyesi hem de Minsk Antlaşması’nın garantörlerinden olan Rusya Federasyonu’na Kiev Rejimi’nin silahlı provokasyonlarını bir an önce durdurması için elinde mümkün olan tüm yolları kullanarak baskı yapması için açık çağrı yaptı. Söz konusu çağrıda “Aksi takdirde, var olan gerilimin daha da kızışması ve Donbass vatandaşlarından kurbanlara yenilerinin eklenmesi kaçınılmaz olacaktır” ifadelerine yer verildi. (Donetsk/EVRENSEL) 
 

 

ÖNCEKİ HABER

Filistin UCM’ye gidiyor

SONRAKİ HABER

'Katliamları yapan DAİŞ ve destekçisi AKP, yenilecek, halklar kazanacak!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...