25 Haziran 2015 15:21

Ayhan: Suruç’a 145 yaralı getirildi, 4’ü yaşamını yitirdi

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarının ardından yaralıların getirildiği Suruç sınırına giden HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan son durumu gazetemize anlattı. Suruç’a 145 yaralı getirildiğini söyleyen Ayhan, bunlardan 4’ünün de hastanede yaşamını yitirdiğini, 45 ağır yaralının ise Urfa’daki hastanelere sevk edildiğini söyledi. Ayhan “Bütün veriler, Kobanê’ye saldıran IŞİD üyelerinin Türkiye’den geçtiğini gösteriyor” dedi. 

‘4 YARALI HASTANEDE YAŞAMINI YİTİRDİ’

Telefonla ulaştığımız, Ayhan, önce sınırdan yaralıların Türkiye’ye alındığı bölgeye gittiklerini daha sonra da Suruç Devlet Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret ettiklerini söyledi. Ayhan, “Doktorlarla ve başhekimle görüştük. Bugün hastaneye 145 yaralı getirildiğini, bu yaralılardan 4’ünün hastanede yaşamını yitirdiğini aktardılar” dedi. Yaralılardan durumu ağır olan 45 kişinin de Urfa’daki çeşitli hastanelere sevk edildiği bilgisini veren Ayhan, “Yaralı sayısı artıyor. Kobanê’de çatışma devam ettiği için bu yaralıların tamamına ulaşılamadı” dedi. 

‘IŞİD’İN ELİNDE SİVİL REHİNELER VAR’

Kobanê’deki kanton yetkilileriyle görüştüklerini ve çatışmanın sürdüğü bilgisini aldıklarını söyleyen Ayhan, “YPG ve YPJ, IŞİD’lileri kuşatmış durumda. IŞİD’in elinde sivil rehineler olduğunu öğrendik” dedi. Kobanê’deki ölü sayısına ilişkin net bir sayıya ulaşamadıklarını ama ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini dile getiren Ayhan, “Net bir sayı yok. Birkaç köyde çocuk, kadın ve yaşlıları katlettiklerini biliyoruz” dedi. 

‘BU SALDIRININ TÜRKİYE’DEN BAĞIMSIZ OLMADIĞI ORTADA’

IŞİD’in Kobanê’ye Türkiye üzerinden mi yoksa Cerablus’tan mı girdiğine ilişkin tartışmaları da değerlendiren Ayhan, “Girê Spî’nin (Til Ebyad) DAİŞ’in elinden kurtarılmasından sonra hükümet yetkililerinin, Cumhurbakanı Erdoğan’ın ve yandaş basın kurumlarının açıklamaları, haberleri dikate alındığında bu saldırının Türkiye’den bağımsız olmadığı ortada” dedi. 
Saldırıların sınıırın sıfır noktasında düzenlendiğini, Kobanê’nin doğusunda saldırılar yaşandığını, Türkiye’ye yakın tarafta 2 aracın patlatıldığını söyleyen Ayhan, “Tüm veriler IŞİD’in Kobanê’ye geçmek için Türkiye sınır hattını kullandığını gösteriyor” dedi.

TİL EBYAD’DAN TÜRKİYE’YE GEÇEN IŞİD’LİLER

Til Ebyad’ın, YPG/YPJ ve Burkan el Fırat güçlerinin kontrolüne geçmesinden sonra, çok sayıda IŞİD militanının da sivillerin arasına karışarak Türkiye’ye geçtiğine dair haberleri hatırlatan Ayhan, “IŞİD’in Akçakale üzerinden bölgeye geçtiğine dair ciddi bir kanaat vardı. Yetkililer bu insanların nereye gittiğine dair bir açıklama da yapmadı. Görünen o ki bu gelenler, bir hazırlıktan sonra bu saldırıyı gerçekleştirdi. Kobanê’ye dönük bu saldırının Türkiye’den bağımsız olması mümkün değil” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

OSTİM davasına ‘emeklilik’ ertelemesi

SONRAKİ HABER

Metalde işten atmalar devam ediyor: Ototrim’de 38 işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...