25 Haziran 2015 14:29

Kobane eylemlerinin ilk davası görüldü: Yoldan geçen herkesi almışlar

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Esenyurt’taki Kobanê eylemleriyle ilgili açılan davada yargılanan sanıklar, iddianamede iddia edildiği gibi polisin göz takibiyle değil rastgele gözaltına alındıklarını söyledi. Aynı davada yargılanan Muhabirimiz Eren Ergine de söz konusu eylemlerde gazeteci olarak görev yaptığını söyledi.

23 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Bakırköy Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 9 Temmuz’a kadar devam edecek duruşmanın ilk gününde yargılananlar dinlendi.

GÖRÜNTÜ YOK TUTANAK YOK

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk savunmayı Ergine yaptı. Ergine 7-8 Ekim tarihlerinde haber takibi yapmak için Kobanê eylemlerini takip ettiğini söyledi. Hem gazetemizde imzalı haberleri çıktığını hem de Hayat Televizyonunda muhabir olarak canlı bağlantılar yaptığını söyleyen Ergine, basın tanıtım kartını da mahkemeye sundu. Ergine’nin Avukatı Devrim Avcı da müvekkilinin 2009 yılından bu yana muhabirlik yaptığını, 7-8 Ekim tarihlerindeki eylemlerde de haber takibi yapmakla görevlendirildiğini söyledi.

İddianamenin taraflı şekilde hazırlandığını söyleyen Avcı, “Aynı olaylarla ilgili Mert Değirmenci’nin ölümü ile ilgili bir soruşturma var ama bir ilerleme kaydedilmiş değil. İddianamede şablon savunma yapıldığına dair yakalama tutanaklarının bu savunmaları bertaraf ettiğine ilişkin ifadeler söz konusu ancak müvekkilimin herhangi bir görüntü kaydı yoktur ayrıca yine Eren hakkında tutulan bir polis tutanağı da yoktur” dedi.

ŞİKAYETÇİ VAZGEÇTİ AMA...

Savcı, Ergine hakkındaki örgüt üyeliği iddiasını Mert Değirmenci’nin cenazesinde bir aracın kitlenin içine hızla girmesi olayıyla ilgili açılan davada bir şikayetçinin,  “Eren örgüt üyesidir” (Daha sonra mahkemede bu ifadesini değiştirmesine rağmen) ifadesine dayandırdı. Söz konusu aracın zarar görmesiyle ilgili soruşturmanın savcısı  şikayetçinin bu iddiası hakkında “Ek kovuşturmaya yer yoktur” kararı da vermişti. Avukat Avcı mahkemeye savcının bu kararını da sundu. 

YALAN TUTANAK İDDİASI

Savunma veren sanıklardan Serhat Bahtiyar da Kobanê eylemlerine katılmadığını, evine doğru giderken biber gazının içinde kaldığını ve bu nedenle tişörtüyle yüzünü kapattığı sırada polis tarafından gözaltına alındığını söyledi. Sanıklardan Reşat Koç da eylemlere katılmadığını, polis merkezinin önündeki otobüs durağında beklerken polis tarafından kimlik kontrolü yapıldığını ve daha sonra gözaltına alındığını söyledi. Yargılananlardan Hasan Şahin ise, arkadaşlarıyla Bahçeşehir’e doğru giderken polisin kendilerini durdurduğunu ve kendilerine zorla Cumhuriyet Meydanı’nda bulunduklarına dair tutanak imzalattırılmak istediğini söyledi. 

Sanıklardan Şakir Boz da polis merkezi önündeki duraktan kimlik kontrolü bahanesiyle gözaltına alındığını, polislerin kendisini darbettiğini söyledi. İnşaat işçisi Sertaç Güven ise olayların çalıştığı inşaatın önünde meydana geldiğini, kaldıkları yerde cam olmadığı için tüm biber gazının evlerine girdiğini, daha sonra polislerin kaldıkları yere girerek kendilerini gözaltına aldığını vurguladı. Sertaç Güven’le aynı yerde çalışan Serdar Güven de polislerin kendilerini darp ederek gözaltına aldığını söyledi. Diğer sanıklar da iddia edildiği gibi Cumhuriyet Meydanı’nda gözaltına alınmadıklarını ifade ettiler. Beyanların ardından duruşma 29 Haziran tarihine ertelendi.

İDDİANAME BAŞTAN İADE EDİLMELİYDİ

Sanık avukatlarından Zülfikar Erden, iddianamenin en başından iade edilmesi gerektiğini kaydederek, “Soruşturma savcılığının iddianamedeki bir cümlesi: ‘Müştekilerin mallarına zarar verildiğine ilişkin görüntü olmasa bile bu hususun polis tutanaklarında sabit olduğu...’ Bu cümleden tek taraflı olarak kolluğun tuttuğu tutanakla mahkumiyet verilmesi söz konusu değildir. Ayrıca savcı iddianamede ‘Kendilerine öğretildiği şekilde şablon savunma yaptıkları’ ifadesini sanıkların aleyhine bir delilmiş gibi iddianameye koyuyor” dedi. Örgüt üyeliğine ilişkin de bir delil olmadığını söyleyen Erden, sanıkların rastgele yoldan yakalanarak haklarında dava açıldığını söyledi. Avukat Gamze Sarıyel de iddianamenin taraflı olduğunu kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Eroğlu, yumruk atan sendikacıya seslendi "İşçi sınıfının gerçek sorunlarını konuşalım"

SONRAKİ HABER

Musa Anter davasında Taşanlar ve Eymür dinlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...