25 Haziran 2015 13:30

Haklarında açılan soruşturmaları öğrenci belgelerini yakarak protesto ettiler

İTÜ'de Ermeni Soykırımı'nda yaşamını yitirenleri andıkları için haklarında soruşturma açılan öğrenciler, soruşturmaları öğrenci belgelerini yakarak protesto etti. Öğrencilerin protesto eylemine HDP'nin akademisyen milletvekilleri de destek verdi.

Paylaş

İstanbulTeknik Üniversitesinde 24 Nisan’da Ermeni Soykırımını protesto eden 40 öğrenciye soruşturma açılması protesto edildi. Rektörlük binası önünde yapılan eyleme, HDP İstanbul Milletvekilleri  Garo Paylan, Beyza Üstün, Sezai Temelli ile İTÜDER, Asistan Dayanışması ve Eğitim Sen temcileri katıldı. 

Baskıcı ve öğrenci düşmanı uygulamalara boyun eğmeyeceklerini belirten öğrenciler yaptıkları açıklamada, “İTÜ Rektörlüğü geçtiğimiz günlerde 40 öğrenciye 67 ayrı soruşturma açtı. Üstelik soruşturma açılan öğrenciler arasında güvenlik görevlilerinin saldırısına uğrayan öğrencilerle beraber olay günü şehir dışında olan öğrenciler de var. Bu durum açılan soruşturmaların planlı olduğunu göstermektedir. Okulun özel güvenliği ve okula çağırdığı polisle saldırdığı öğrencileri soruşturma yönüyle taciz eden İTÜ Rektörlüğü soruşturmaları geleneğe dönüştürme çabasındadır. Çağdaş olma iddiasındaki İTÜ artık eğitimiyle değil soruşturmalarıyla ünlenmiştir” dediler.
 

VEKİLLER DESTEK VERDİ

‘80 darbesinden bu yana öğrenci ve asistanlar üzerinden yürütülen soruşturmaların akademik özgürlükleri kısıtladığını belirten HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, “Akademi sadece binalara ait değildir. Burası özgür alandır. Yöneticiler baskılamak ve soruşturmak için gelmezler. Yönetimdeki bütün arkadaşların birinci görevi özgürlükleri korumaktır” dedi.
Türkiye’de bütün üniversitelerde 12 Eylül hukukunun devam ettiğini söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli ise, “Üniversitede anlayıştan yoksun rektörlerin meşruiyeti sorgulanmalı” şeklinde konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bir ülkenin halinin üniversitelerin özgür olup olmadığıyla ölçülebileceğinin altını çizdi. Paylan, “Halkımın başına gelen felaketi anmak bir suç fakat inkar etmek serbest. O büyük suçla yüzleşemediğimiz sürece iyileşemeyeceğiz” diye konuştu.  
Rektörlüğün uygulamalarını eleştiren Eğitim Sen İTÜ Temsilcisi Devrim Kaymak, “Uluslararası standartta bir üniversite olmanın temel şartı baskı ve soruşturmaların olmadığı özgür bir üniversitedir” diye konuştu.

MESAİ BİTMEDEN KAÇTILAR!

HDP’li vekiller açıklamanın ardından rektörle görüşmek istediler. Ancak rektörlük binasında yetkili kimseyi bulamadılar. Rektörlükte mesai saatleri içerisinde en az bir yetkilinin olması gerektiğine dikkat çeken Temelli, “Tek yetkili güvenlik amiriydi. Bir gün mutlaka karşı karşıya geleceğiz. Bu kaçmanın bir faydası yoktur” diyerek duruma tepki gösterdi.

Öğrenciler açıklamanın ardından soruşturmalara tepki olarak öğrenci belgelerini yaktı.(İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Kadın katili ‘her zamanki’ gibi serbest

SONRAKİ HABER

Çocuğa cinsel istismar davasında ‘rapor’ çelişkisi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...