25 Haziran 2015 04:59

IŞİD saldırılarında yaşamını yitiren Kobanêlilerin sayısı 42'ye yükseldi

IŞİD'in Kobanê’de sivil hakla yönelik geliştirdiği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 42’ye, yaralıların sayısı ise 55’e yükseldi. Kentte YPG ve Asayiş güçlerinin IŞİD'e yönelik operasyonu devam ediyor.

Paylaş

Kobanê’deki ANHA muhabirlerinin aktardıkları bilgilere göre, Kobanê merkezinde IŞİD saldırılarında 22 yurttaş katledildi, 55 kişi de yaralandı. Yine IŞİD'in kaçırarak kalkan olarak kullandığı 5 aileden hiçbir haber alınamıyor.

IŞİD'in saldırı gerçekleştirdiği Kobanê’nin 30 km güneyindeki BerxBotan köyünde ise, 20’den fazla sivilin katledildiği öğrenildi.

IŞİD saldırılarında katledilenlerin sayısı 42’ye, yaralıların sayısı ise 55’e yükseldi.

IŞİD saldırılarına karşı YPG ve Asayiş güçlerinin kente başlattığı geniş çaplı temizlik operasyonu ise devam ediyor.

İKİNCİ KEZ BOMBALI SALDIRI
Kobanê'de sabah ve öğle saatlerinde IŞİD militanları tarafından bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırının ardından başlayan çatışmalar devam ediyor. İkinci bombalı saldırının sınır kapısına yakın bir bölgede olduğu belirtildi.

Sabah saatlerindeki saldırının ardından kentin 3 ayrı noktasında YPG güçleri ile çatışan IŞİD militanlarının 2 noktada etkisiz hale getirildiği bildirildi. İŞİD militanları ile YPG güçleri arasında Türkiye sınırına 500 metre mesafedeki Kaniya Kurda bölgesinde çatışmalar devam ediyor. Çatışmalar sırasında bazı IŞİD militanlarının üzerlerindeki bombaları patlatarak intihar eylemi yaptığı öne sürülürken, Kobanê'nin dış bölgesindeki bazı köylerden ise dumanlar yükseliyor.

TÜRKİYE'YE GETİRİLEN YARALILARDAN 2'Sİ ÖLDÜ
Sabah saatlerinden itibaren çatışma ve patlamalarda yaralanan 80'in üzerinde Kobanêlinin sınırdan geçirilerek getirildiği Türkiye'de tedavilerinin sürdüğü belirtilirken, bu kişilerden 2'sinin öldüğü kaydedildi.

Suruç Belediyesi, yaralanarak tedavi için Suruç'a getirilenler için sık sık kan bağışı yapılması konusunda hoparlörlerden anons yapıyor.

YARALILAR HARİCİNDE GEÇİŞE İZİN VERİLMİYOR
Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu sınır hattına gelen ve Türkiye'ye geçmek isteyen 300 kadar Kobanêlinin bu talebi ise kabul edilmedi.

VİDEO: Kobanê'deki patlama anı kameralara yansıdı

'TÜRKİYE TARAFINDAN SALDIRDILAR'
BBC Türkçe’ye konuşan Kobanê Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nehsan, IŞİD'in bu sabah saat 04:00 sularında hem sınırın Türkiye tarafından, hem de Kobanê’nin güneybatısından kente sızarak saldırdığını iddia etti. İdris Nehsan, Kobanê'nin güneybatısından kente sızarak saldıran IŞİD militanlarının YPG üniformaları giydiklerini söyledi.

Nehsan, "Kente 5 araçla gelmişler ve kentin her yerine saldırdılar. Sınır kapısında bomba yüklü araç patlattılar. Kent merkezinde halkı taradılar. IŞİD Kobanê'nin güneybatısında yeralan Bexbetan Köyü'ne de saldırdı. Orada da sivil ölü ve yaralılar var" diye konuştu.
YPG’nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri’nin Genel Komutanı Hakki Kobani de IŞİD’in Türkiye Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye girip saldırı düzenlediğini öne sürdü, militanların sınır kapısı ve bazı yerlerde bombalı araçları patlattığını söyledi.

IŞİD ile çatışmaların sürdüğünü ve kentin denetiminin ellerinde olduğunu aktaran Kobani, örgüt militanlarının sivilleri gördükleri yerde taradığını, halkı zarar görmemeleri için dışarıya çıkmamaları konusunda sık sık anonslarla uyardıklarını kaydetti.

Burkan El Fırat Güçleri komutanı, Kobanê merkezinde yeteri kadar YPG üyesinin olduğunu ve sınır kapısına takviye birlik gönderdiklerini de sözlerine ekledi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Şanlıurfa Valiliği, Kobanê'de yaşanan patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaparak provokasyona karşı vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Patlamada yaralanarak tedavi için Suruç'a getirilen 1 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtilen Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye'nin Carablus kentinden Kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyorum."

SURUÇ KAYMAKAMI: 200 SURİYELİ SINIRIMIZA GELDİ
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Kobanê’de yaşanan saldırı ve ardından başlayan çatışmalar nedeniyle tedirgin olan 200 kadar Suriyelinin sınıra geldiğini söyledi.

Sınırda şu an için sadece yaralıların geçişine izin verdiklerini belirten Kaymakam Çiftçi şöyle konuştu: "Bugün sabah saat 05.20 itibarıyla Mürşitpınar Sınır Kapısına yakın bir bölgede bombalı araçla intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu saldırı Suriye’nin Cerablus kasabasından geldikleri bizim güvenlik kameralarımızda tespit edilmiştir. Saldırının ardından çok yoğun bir şekilde sınır hattına yaralı getirildi. Şu ana kadar 54 yaralı Suruç ilçemize ambulanslarla getirildi. Bunlardan 1 çocuk sınırdan alındığı sırada yaşamını kaybettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Patlamanın gerçekleştiği araç Kobani içerisinden gelen beyaz bir araç olduğu güvenlik kamerası görüntülerinde mevcuttur. Şu an Kobani’nin üç ayrı bölgesinde çatışmalar devam etmektedir. Saldırı öncesinde IŞİD kent merkezine keskin nişancılar yerleştirdiğinin duyumunu alıyoruz. Şu ana kadar sınır hattımıza yaklaşık 200 civarında Kobanili Türkiye’ye geçmek için sınır hattına geldi. Ancak bu çatışmaların uzun süreli olacağını tahmin ederek bunların geçişlerine izin vermiyoruz. Sadece yaralılar alınarak tedavi ediliyor."

IŞİD DAHA ÖNCE DE SALDIRMIŞTI
Kent merkezinin, Türkiye sınırı dışındaki 3 bölgesinde genişçe bir çeper içerisinde YPG-YPJ kontrolünün hakim olduğu Kobanê'ye yönelik gerçekleştirilen bu saldırı, akla 29 Kasım 2014 tarihinde yapılan IŞİD saldırısını getirdi.

Kobanê'yi 3 cepheden kuşatma altına alan IŞİD'e karşı şiddetli bir savaş verildiği sırada, Türküye tarafından Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinde Kobanê'ye giren IŞİD üyeleri yine bombalı araçla saldırıda bulunulmuştu.

Kobanê'nin doğu bölgesinde Til Ebyad, batıda Celabrus, güneyde ise Sirrîn'e kadar uzanan bir alanın YPG-YPJ kontrolünde olması ve yol üzerinde onlarca kontrol noktaları olması nedeniyle IŞİD'in bu bölgelerden Kobanê'ye ulaşması neredeyse imkansız. Bu nedenle IŞİD'in Türkiye tarafından Kobanê'ye sızdığı düşüncesi en kuvvetli ihtimal.

Til Ebyad'dan kaçan IŞİD üyelerinin sakallarını kesip sığınmacı kılığında Türkiye'ye girdiği iddia edilmişti. Kobanê'ye yönelik yapılan saldırıda bu IŞİD üyelerinin yer alıp almadığı henüz bilinmiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gökyüzünde ışık dansı

SONRAKİ HABER

MESS-Türk Metal iş birliği: Mako’da işçi kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...