25 Haziran 2015 00:43

Kapanmamış bir dönemin özeti: Marka Takva Tuğra

Paylaş

Sennur SEZER

Siyasal dönemlerin kültürel ve politik izleri o dönemin bitmesiyle son bulmaz. Galiba partilerin iktidarlarının bitişinin ülkede hiç fark edilmediği  hatta zaman zaman kargaşaya yol açtığı alanlar da kültür ve eğitim alanlarıdır. Bu alanlardaki değişim bir mürekkep lekesi gibi usul usul yayıldığından uzun zaman fark edilmez. İşin kötüsü zaman bu lekeleri soldurmaz, sabitler. Sonuçları da şeriat ya da hilafet isteyenler Arapça harfli bayrak, pankart ve levhalarla sokağa dökülüp yadırganmadığında fark edilir.
Yeni  bir kitap yayımlandı  tam da yeni siyasal birleşimlerin, koalisyonların eşiğinde; Marka, Takva, Tuğra: AKP Döneminde Kültür  ve Politika. Evrensel Kültür Kitaplığı dizisinden basılan kitabı Kemal İnal, Nuray Sancar ve Ulaş Başar Gezgin hazırlamış.Kitaba yazı veren  40 Yazar:  Taner Timur, Aydın Çubukçu, M.Sinan Birdal, Özgür Duygu Durgun,Yücel Demirer, Seda Başer, Ahu Antmen, Sevda Karaca, Pınar Öğünç , Yaşar Adnan Adanalı, Cihan Uzunçarşılı Baysal, Asuman Türkün, Havva Ezgi Doğru, Z. Tül Akbal Süelp, Arif Belgin, Kansu Yıldırım, Esra Ercan Bilgiç, Sibel Özbudun, Ayşe Köksal, Fehim Işık, Ali Kenanoğlu, Hacer Foggo, Burhan Kum, Yücel Erten, Aydın İleri, Cemal Dindar, Cenk Saraçoğlu, Hakkı Özdal, Göksal Aymaz, Aziz Çelik, Esra Arsan, Ruhdan Uzun, Şenay Aydemir, Evren Haspolat, Fuat Ercan, Ayşegül Tözeren, Mete Oğuz.
Bu kitap geçmiş izleri yeni fark edilen , uzunca bir sürenin kültür ve politika açısından irdelenmesi diye özetlenebilir bence. Kitabın teşekkür bölümündeki adama da bunu gösteriyor: “Bu kitap 1997’den beri tutsak edildiği cezaevlerinde, çeşitli dillerden yirmiye yakın çeviri kitabı yayımlayan Çevirmen-Yazar Tuncay-Ok başta olmak üzere , sanatın her alanında hayatımızı güzelleştirmek için uğraşan ve bunun için ne yazık ki pek çok bedel ödemek zorunda kalan Kültür ve sanat emekçilerine adanmıştır.” Kitabı hazırlayanlar, kitabın “Geçmişin bir çetelesi olduğu kadar geleceğin bir yol haritası olarak da okunması umudunu” taşıyorlar.
Doğrusu okurken epey eğlenmeme karşın, ben bu kitabın bir yol haritası için ancak bir önsöz olabileceğine inanıyorum. Ve eğlenceli satırların  beni avutması zaman zaman olanaksızlaşıyor. Sayın RT Erdoğan’ın  altı yıl önce  bir siyasi kongredeki azarını , (“Yahu siz kimsiniz? Sanat konusunda söz söyleme ehliyetine sahip olan sadece sizler misiniz? Geçti o günler. Artık despot aydın tavrıyla parmağınızı sallayarak bu milleti küçümseme , bu milleti azarlama dönemi geride kalmıştır”)  Sayın İskender Pala’nın aynı yıl yapılmış uyarısıyla (“Gazetelere şu yolda ilan veresim geliyor: Çocuklarını konservatuvarda okutacak anneler babalar aranıyor. Sağ ayağın sancılarını dindirecek sinemacı gençler aranıyor”) karşılaştırınca  kafam iyice karışıyor.Ben beni dinlendirip kendime getiren Ahu Antmen’in yazısını (Açık ve Kapalı AKP İktidarında ‘Kostüm Savaşları’, Kadınlar ve Sanat) yeniden okumaya başlıyorum.
Okuyun Marka Takva Tuğra’yı. Kötümserleştiğinizde gülümseyeceğiniz, sizi dinginleştirecek bir bölüm mutlaka bulacaksınız. Ama ülkemizde işimizin ne kadar zor olduğunu da iyice kavrayacaksınız.

Marka, Takva, Tuğra,
Hazırlayanlar: Kemal İnal, Nuray Sancar, Ulaş Başar Gezgin,
Evrensel Basım Yayın,
487 sayfa

ÖNCEKİ HABER

Telekom işçisinden patrona ve sendika merkezine uyarı

SONRAKİ HABER

23 yılla yargılanan Canan Coşkun: Kamu görevleri ev satın almak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...