24 Haziran 2015 18:38

Seçimde kaybeden Erdoğan 'Hormonlu Domates'te kazandı

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında bu yıl 11.'si düzenlenen Hormonlu Domates Homofobi-Transfobi ödüllerinin 'kazananları', Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen gecede belli oldu.

Paylaş

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında bu yıl 11.'si düzenlenen Hormonlu Domates Homofobi-Transfobi ödüllerinin 'kazananları', Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen gecede belli oldu.

Aday toplama süreci açık çağrıyla belirlenen Hormonlu Domates ödüllerinde sonuçlar da halk oylamasıyla belirlendi. Siyaset, Sansür, Medya, Kurumlar, Eğlence, Eğitim, Yayıncılık ve Beynelmilel kategorilerinde senenin en homofobik ve transfobik söylem ve eylemlerini gerçekleştiren kişi ve kurumlar yer aldı. Kırmızı halı geçişi ile başlayan geceye lgbti aktivistleri, sanatçılar ve politikacılar da katıldı. Ödül kazananlara yapılan davete karşın ödül almaya gelen olmadığından, ödülleri de gecenin katılımcıları teslim aldı.
 
Siyaset kategorisinde Ahmet Davutoğlu, HDP'nin açık eşcinsel milletvekili adayı Barış Sulu'yu kastederek kullandığı ifadeleri nedeniyle, benzer bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kıyasıya yarıştı. Ödülün sahibi ise, geçtiğimiz senenin siyaset kategorisinin "lideri" Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada  Barış Sulu’yu hedef göstererek AKP adına ‘biz eşcinsel aday göstermiyoruz’ demişti.
 
Sansür kategorisinde filmlerdeki eşcinsellik imasını bile sansürleyen Digitürk, Boston Eşcinsel Erkek Korosu'nun konserini iptal eden Zorlu PSM ile yarıştı. Kazanan açık ara ile Zorlu PSM oldu.Konserin Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılacak olmasına karşı üniversiteyi hedef gösteren açıklamalar yapan Medeniyet Üniversitesi Rektörü M. İhsan Kahraman ise, Eğitim dalında Hormonlu Domates sahibi oldu.
 
Medya dalında, homofobik açıklamalarıyla daha önce de ödül alan Engin Ardıç, Kurumlar dalında "müsait" ve "oğlan" tanımlamalarıyla TDK,  Spor dalında Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’nda basketbolcu olan Angel McCoughtry'nin kız arkadaşıyla nişanlandığı haberlerinden sonra sporcuya baskı uygulayarak takımdan ayrılmaya zorlayan Fenerbahçe Spor Kulubü yönetimi Hormonlu Domateslerin sahibi oldu.
 
Eğlence dalında Niran Ünsal Lady Gaga konserine katılanları "şarlatan" olarak niteleyerek yaptığı homofobik söylemi nedeniyle Hormonlu Domates aldı.
 
Bu yılın yeni Hormonlu Domates kategorisinde eşcinsel ve trans varoluş ve kimliklere karşı nefret söylemi üreten, hem bu kişileri, hem de ebeveynleri yanlış yönlendiren kitaplar yarıştı. Kazanan Psikolog Banu Yaşar'ın Zafer Yayınları'ndan çıkan "Kızları Kız Erkekleri Erkek Gibi Yetiştirmek" isimli kitabı oldu. Zafer Yayınları geceye Twitter üzerinden yapılan davete Twitter'daki "Yayınevimiz, çocuk ve gençleri bu tür sapkınlıklardan korumak adına yayın faaliyetlerine devam edecektir…" şeklindeki homofobik açıklama ile yanıt verdi.  
 
Çeşitli ülkelerdeki homofobik-transfobik eylemlerin yer aldığı Beynelmilel kategorisinde ise İsviçre BFM (Federal Göçmen Ofisi) ödül aldı. Nijerya’nın homofobik yasaları yüzünden 14 yıl hapis yatma riski bulunan eşcinsel mülteci O.’nun İsviçre’ye yaptığı sığınma başvurusunu reddeden ofis, verilen ret kararını “Nijerya’da eşcinsel olduğunu gizleyebilirsin” diyerek gerekçelendirmiş, LGBTİ varoluşunu temel bir insan hakkı değil, bir lüks olarak gördüğünü ifade etmişti.
 
Malatya LGBTİ İnisiyatifi aktivistleri, HDP Milletvekili Altan Tan'ın birlikte fotoğraf çektirme taleplerini reddettiğini belirtirken, Tan ise "bana böyle bir talep gelmedi" demişti. Sosyal medyada yapılan eleştiri yorumlarına karşın LGBTİ aktivistlerinin talebine yönelik bir açıklama yapmadığı belirtilen Altan Tan'a "gözümüz üstünde" uyarısı verildi.
 
GECEDEN NOTLAR
 
*Şişli Kent Kültür Merkezi'nde geceye özel dekorasyon, queer tango ve dans performansları ödül törenini renklendirdi.

*Kafası Karışık Kontrtenor Nuri Harun Ateş de gecede bir konser verdi.

*Gecenin tüm mekan, dekor ve prodüksiyon masraflar Şişli Belediyesi'nce karşılandı. Şişli Belediye Başkan Yardımcıları da geceye katıldı.

*Gecede nefret cinayetine kurban giden eşcinsel ve trans bireylerin isimleri okundu.
 
*Fenerbahçe Spor Kulubü'nün ödülünü amatör kadın ve erkek oyunculardan oluşan Gazoz Ligi oyuncuları aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

A Milli Kadın Basketbol Takımı, çeyrek finali geçemedi

SONRAKİ HABER

'Boston bombacısı' Tsarnaev özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa