24 Haziran 2015 13:36

EATON Polimer’de ilk görüşmede anlaşma sağlanamadı

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

EATON Polimer kauçuk fabrikasında grev birinci haftasını doldururken önceki gece grevden sonra patronla ilk görüşme yapıldı. 17.00’de başlayan görüşme, gece yarısına kadar sürdü. Fabrika yönetimi seyyanen brüt 205 lira zam önerisini, brüt 265 liraya çıkardı. Sendika ise 370 liralık son teklifini 350 liraya çekmesine rağmen anlaşmaya varılamadı.

Bir gün sonra fabrika önünde işyeri temsilcileri işçilere gruplar halinde görüşmenin detaylarını açıkladı. Sendikacılar sürekli işçilerin kendilerine güvenmelerini ve iyi bir sözleşme yapılacağını söylerken, işçiler ilk defa işçilerin sendikanın arkasında bu kadar birlik olduğunu, bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirterek son tekliften daha aşağıya inilmemesini istedi. İşçiler, yakaladıkları birliğe rağmen teklifin düşürüleceğine yönelik kaygı taşıdıklarını ifade etti.

GÜVEN SAĞLANINCA BİRLİK OLDU

Grev yerinde görüştüğümüz işçiler, sosyal haklar dışarıda bırakıldığında ücretlerin çok düşük olduğunu belirttiler. Bunun sorumlusu olarak sendika merkezini ve bundan önceki şube başkanını gören işçiler, kendi fabrikalarından seçtikleri yeni şube başkanına ise güvenlerinin olduğunu, birliğin sağlanmasında bunun büyük rolü olduğunu anlattı. 

Bir kaç yıl içinde işçilerin sendikal alandaki ilgilerinin değiştiğini belirten bir işçi durumu şöyle açıkladı: “Daha önceki şube döneminde sendika işçiden çok uzaktı. Delege ve temsilci seçimleri yapılırdı ama işçi çok ilgilenmez sendikacıların yakın çevresinin işi gibi algılanırdı. Ama en son kendi fabrikamızdan kendi içimizden, kendi yanı başımızda tanıdığımız bir arkadaşı şube başkanı yapınca işçilerin sendika ile bağları canlanmaya başladı. Şimdi sendika içi demokrasiyi daha iyi tartışır olduk. İlk defa greve gittik ve hak arıyoruz. Geleceğimiz hakkında söz ve karar sahibi olmak istiyoruz. Sendikacı değiştirmeyi öğrendik. Gerekirse bu başkanı ve temsilcileri de değiştirmesini biliriz. İşçinin kabul etmediği hiç bir sözleşme hayata geçemez. Bunu yapan işçiye hesap verir.”

İŞÇİ KARARLI

Yıllardır düşük zamlara imza atıldığına dikkat çeken bir diğer işçi, “Eski sözleşmelerin acısını çekiyoruz. Ama şimdi durum değişti. Bu gün grevdeyiz ve hak aramaktan pişman değiliz. Hepimizin ilk grevi olsa bile kafa olarak greve uzun süre dayanacak şekilde kendimizi hazırladık. Benim gibi bir çok arkadaşımız akrabalarına greve çıkacağını bildirip yardımlar ayarladı” diye konuştu. Eaton patronunun milyon dolarları kaybetmeyi göze aldığını, işçilerin de 1000 lira kaybetmeyi hayli hayli göze aldığını anlatan bir diğer işçi, taleplerinde kararlı olduklarını anlattı.  

ÖNCEKİ HABER

'TOFAŞ'ta neler oldu' sorusuna işçilerin cevabı: Birlik bozuldu işçi kıyımı geldi

SONRAKİ HABER

Büyükşehir zam oranını artırmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa