24 Haziran 2015 13:24

'TOFAŞ'ta neler oldu' sorusuna işçilerin cevabı: Birlik bozuldu işçi kıyımı geldi

Paylaş

Eren ÖNER
Bursa

TOFAŞ, Ford, Arçelik gibi metal sektörünün önde gelen fabrikalarını bünyesinde bulunduran Koç Holding, patron sendikası MESS’in de gerçek yöneticisi. İşçilerin mücadelesini kırmak için türlü oyunları sergileyen Koç Holdingin yaptıkları patronların nasıl bir iki yüzlülük içinde olduğunun da göstergesi. İşçilerin birlik olup güç haline geldiği dönemde “Biz bir aileyiz”, “Aynı gemideyiz” diye seslenen MESS, işçilerin birliklerinin dağıldığını gördüğü anda TOFAŞ’ta olduğu gibi işçi kıyımına girişiyor. 

TOFAŞ’ta yaşanan işçi kıyımının ilk sinyali ise 9 Haziran’da, iki işçi sözcüsünün işten atılmasıyla verilmişti. Türk Metal’den istifa eden işçiler Çelik-İş Sendikasına yönelirken, Çelik-İş işten atma üzerine başlayan direnişi “Dava süreci ile olayı takip edeceğiz” diyerek kırmış, işçiler arasında bölünme yaratmıştı. Bu bölünmeyi fırsat bilen patron dün 142 işçiyi kapı önüne koydu. 

ÖNCE YIPRATTILAR VE ÇÜRÜTTÜLER

9 Haziran’da işten atılan işçi sözcülerinden ve Çelik-İş Sendikasını fabrikada örgütlemeye girişen işçilerden Mehmet Altın ve hâlâ fabrikada çalışan işçilerle yaşananları değerlendirdik. Kendisinin işten atılmasının, 142 işçinin işten atılmasının dayanağını oluşturduğunu belirten Altın “En başında işveren ve Türk-Metal bizim farklı bir sendika seçmemizi hazmedemedi. İçeride bize ve arkadaşlara çok büyük bir baskı vardı. Biz çıktıktan sonra baskı artarak devam etti. Çünkü biz nabız yoklamak için çıkarıldık. Biz çıktıktan sonra ne olacak diye denediler. Bizim işten atılma kararımız ve iddianame biz fabrikada değilken okundu. Fabrika da arkadaşlara okunan iddianame ve bana sunulan iddianame birbirinden farklıydı. Önce yıprattılar ve çürüttüler. Ufak kazanımlar fabrika içerisinde gevşemelere yol açtı. Bizdeki tepki büyük olmadığı için bu şekilde devamı geldi” dedi.

ASIL OLAN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ

Fabrikada işçilerinin ilk günkü birliği sağlayamamalarının nedeninin Çelik-İş değil, Çelik-İş’e tüm işçilerin birliğiyle gitmemek olduğunu ifade eden Altın “Bize içeride sendika temsilcisi yetkisi verilmediği için biz arkadaşlarımıza bilgi ulaştıramadık. Türk Metal’ciler sürekli konuşurken biz arkadaşlarımızla konuşamadık. Türk Metal temsilcileri delegeleri bant başındaki arkadaşlarımızı açıktan işten çıkarılmakla tehdit ederken biz konuşamadık.“ 

Çelik-İş Genel Başkanının ıslak imzalı verdiği sözler üzerine Çelik-İş’te örgütlenmeye başladıklarını belirten Altın, asıl olanın sendikadan daha çok işçilerin birliğinin bozulmaması olduğunu söyledi. TOFAŞ’ta birliği koruyamadıklarını aktaran Altın “Şimdi işten atılan arkadaşlarımızın da büyük çoğunluğu içerideki temsilci arkadaşlarımız. Atılma gerekçeleri ise dün akşam saatlerinde açıklanan zammın üzerine yemekhaneye giderken ‘Bizler işçiyiz, dilenci değiliz’ sloganı atmalarıymış” dedi.

DİRENİŞE GEÇMEYİNCE İŞTEN ATMALAR SÜRDÜ

İşten atıldığı gün yaşananları hatırlan Altın ”Arkadaşlarımızın işten böyle kolay atılmalarının en büyük sebebi o gün bir direniş sergileyememiş olmamız, birliğimizin bozulmuş olmasıdır. Akılları karıştırmak arkadaşlarımızı kandırmak için kırk tür oyun oynadılar. Fabrika içerisinde Ali Koç’un danışmanı olduğunu söyleyen Ali Malkoç adında bir adam sürekli ikili oynayarak bilgi almaya çalıştı. Sanki Koç’un işçiye karşı yumuşak olduğunu ama fabrika insan kaynaklarının fabrikayı karıştırdığını söyledi. Geçen CEO’nun da iyi birisi olduğunu ve şu an fabrikadaki mevcut insan kaynakları yüzünden işini yapamadığını söyledi. İnsan kaynaklarındakilerle bizi karşı karşıya getirmeye çalıştı” diye konuştu.

75 LİRAYA TAV OLMASINLAR

Bundan sonra yaşanabileceklere değinen Altın şunları söyledi: ”Ben artık dışarıdayım. Bana dediler ‘Dik dur eğilme’ ben de ‘Benim arkamda Allah var başka kimse yok’ dedim. Ben sürekli buraya gelir giderim. Arkadaşlarım atıldığında her türlü sorunda buradayım. Dışarıdan devam edebildiğim kadar devam edeceğim. Avukat konusunda, tutanak konusunda yardımcı olabilirim. Ama bu kadar müdahale edebiliyorum. Ben dışardan ne diyebilirim. Sendikayı beğenmezlerse başka sendika seçmelerine yardımcı olurum, yeni sendika kurmalarına yardımcı olurum. Ama 75 liraya tav olmasınlar böyle olmaz.” Kıyımların devam edeceğini dile getiren Altın ”Ellerinde 600 kişilik bir listenin olduğunu söylediler yıllık izinlerde, öyle böyle bu kıyım devam edecek” diye konuştu.

İÇERİDE İŞÇİLERE NEFES ALDIRMIYORLAR

Fabrikada çalışan TOFAŞ işçileri ise baskının her kıyımdan sonra daha da artarak devam ettiğini, 50’ye yakın işçinin sabah 6’dan akşam 9’a kadar çalıştırıldığını söyledi. Yasal gerekçelerle arkadaşlarını işten attığını söyleyen patronun açıktan yasa dışı bir uygulamayla işçileri çalıştırdığını ve baskı yaptığını söyleyen işçiler, gözlerinin kulaklarının Renault fabrikasında olduğunu belirttiler. Son kıyımla ilgili konuşan ve arkadaşlarının atılmasının ardından fabrikadaki durumu aktaran bir TOFAŞ işçisi “İçeride işçilere nefes aldırmıyorlar. Bu hale gelmemizin en büyük sebebi birliklerimizi koruyamayışımız Türk Metal içeride saldırıya geçti. Biz böyle beklemeye devam edersek tamamen kaybedeceğiz. Renault’daki gibi bir direniş yapabilseydik kimse işten atılmayacaktı. Artık kıyım başladı. Eğer böyle gitmesine izin verirsek ‘98’de Renault’da ne olduysa bu kez TOFAŞ’ta aynısı olacak” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Iron Maiden 'Ruhların Kitabı'yla dönüyor

SONRAKİ HABER

EATON Polimer’de ilk görüşmede anlaşma sağlanamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...