24 Haziran 2015 13:21

Iron Maiden 'Ruhların Kitabı'yla dönüyor

Heavy Metal'in efsane grubu Iron Maiden beş yıl aradan sonra, bu kez çifte (double) albümle dönüyor. Albüm 4 Eylül'de tüm dünyada aynı anda satışa sunulacak. Aslında 'The Book of Souls' (Ruhların Kitabı) isimli albüm şimdiden hazır. Ancak vokalist Bruce Dickinson'ın sağlık durumunun tamamen iyileşmesi bekleniyor.

Paylaş

Heavy Metal'in efsane grubu Iron Maiden beş yıl aradan sonra, bu kez çifte (double) albümle dönüyor. Albüm 4 Eylül'de tüm dünyada aynı anda satışa sunulacak. Aslında 'The Book of Souls' (Ruhların Kitabı) isimli albüm şimdiden hazır. Ancak vokalist Bruce Dickinson'ın sağlık durumunun tamamen iyileşmesi bekleniyor.

Punk Rock'ın Britanya adasını salladığı 1970'lerin ikinci yarısında barlarda kendi bestelerini çalarak yola çıkan ve kısa sürede adını tüm dünyaya duyuran Iron Maiden, kuruluşunun 40. yılını yeni albümle kapatacak. İçinde gösterildiği NWOBHM (Yeni Dalga Britinya Heavy Metali) akımının en uzun ömürlü temsilcisi olan grup,  ticari müzik akımlarına elini kolunu kaptırmamasıyla yıllardır rock müzikseverlerin takdirini topluyor.

2010 yılında yayınlanan The Final Frontier'ın ardından uzun turneler yapan grup, geçen yılın sonlarında yeni albüm çalışmaları için Paris'te stüdyoya kapandı. Çalışmalar kısa süre tamamlandı. Bu sırada Bruce Dickinson'ın rahatsızlığı öğrenilince albümün çıkışı ertelendi. Ancak grup iki iyi haberi birden duyurdu. Birincisi, vokalist Dickinson'ın sağlık durumunun iyiye gittiği. İkincisi de albümün 4 Eylül günü dinleyiciyle buluşacağı. Bu tarihe kadar efsane sesin tamamen iyileşmesi bekleniyor.

KEVIN SHIRLEY MASADA

Grubun 16. stüdyo albümünün prodüksiyonunda bir kez daha Kevin Shirley imzası var. Bu da grubun sıkı takipçileri için iyi haber. Neden? Çünkü grubun kurucusu, hafızası ve en üretken ismi Steve Harris'in prodüksiyon koltuğunda oturduğu albümlerde tını sıkıntıları hissediliyordu. Kendisine duyulan saygıdan mı, meşhur dik başlılığından mıdır bilinmez miks ve kayıt masasından kimse kalkmasını istemiyordu.

Bruce Dickinson ve Adrian Smith'in gruba geri dönüşüyle eş zamanlı olarak Shirley imzalı Iron Maiden albümleri dönemi başlamıştı. Zaten Eylül ayına kadar merakla beklenecek 'The Book of Souls'un kayıtları Dickinson-Smith ikilisinin dönüş albümü “Brave New World” ile aynı stüdyoda gerçekleşti.

DİNLE DİNLE BİTMEZ

Heavy Metal tarihine sadece hitleriyle değil, uzun epik şarkılarıyla da damga vuran Iron Maiden, bu kez bir çift albümle karşımıza çıkacak. Grubun tarihinde bir ilk.

İki albüm diyince aklınıza Pink Floyd'un The Wall'u gelmiştir muhtemelen. Boşuna heyecanlanmayın. Konsept bir albüm dinlemeyeceğiz. Fakat albüm 18 dakikalık bir Dickinson bestesi ile bitiyor. Dickinson, grubun tarihinin en uzun parçasına imza atmış oluyor böylece.

İki albümün toplam süresi 92 dakika ve 11 şarkıdan oluşuyor (90 dakika ve 11 tabii ki futbolu hatırlatıyor bize. Basçı Harris'in gençlik yıllarında futbol kariyerini bırakıp 'demode müzik' yapmayı tercih ettiğini de hatırlatalım). Yani albümü dinlemek için maça hazırlanan bir futbolcu gibi hazırlanmakta fayda var.

Şarkıların sadece altısında Harris'in imzası var. Bu da son dönem Iron Maiden albümlerinde pek görmediğimiz bir durum. Albümde farklı kulaklara da hitap edecek şarkılar olması muhtemel.

'TAZEYKEN KAYDEDİLDİ'

Steve Harris: “Bu albüme önceki kayıtlarımızdan farklı bir yöntemle yaklaştık. Stüdyodayken birçok şarkı yazıldı ve doğrudan daha tazelerken kaydedildi ve bence bu aracısızlık şarkılarda kendini gösteriyor, onlara neredeyse canlı gibi bir hissiyat veriyor. The Book of Souls için gururluyum. Hepimiz öyleyiz. Hayranlarımızın onu dinlemesini ve seneye yollara düşmeyi dört gözle bekliyoruz.

'PARÇALARI GÖVDEDEN AYIRMADIK'

Bruce Dickinson: “The Book of Souls için gerçekten heyecanlıyız. Üretirken harika vakit geçirdik. Üzerinde çalışmaya 2014 yazı sonunda  başladık. Paris'te, daha önce de 2000 yılında The Brave New World albümünü kaydettiğimiz, hepimizin özel anılarının olduğu Guillame Tell Stüdyolarında kaydettik. Aynı büyülü heyecanın hala yaşıyor olduğunu ve bize fazlasıyla şevk verdiğini keşfetmekten memnunuz. Kendimizi anında evimizde gibi hissettik ve fikirler akmaya başladı. Bitirdiğimiz zaman her parçanın çalışmanın tüm gövdesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu görünce,  'çifte albüm olacaksa çifte albüm olmalı' dedik.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Metal işçilerinin mücadelesi bizim de mücadelemiz’

SONRAKİ HABER

'TOFAŞ'ta neler oldu' sorusuna işçilerin cevabı: Birlik bozuldu işçi kıyımı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...