24 Haziran 2015 13:10

Türk Traktör ve Arçelik işçileri: Sus payı istemiyoruz

Paylaş

Metal patronlarının sendikası MESS, geçtiğimiz ay işçilerin eylemlerinin ardından ücretlerde iyileştirme sözü vermişti. Ancak saat ücretlerinde değişiklik yapmayan MESS, 3 yıl için brüt 3 bin 500 liralık ödeme yapılacağını açıkladı. Türk Traktör ve Arçelik’in Ankara fabrikalarında çalışan işçiler, aylık 100 TL’ye bile denk gelmeyen zamma tepkili. 

MESS’in zam paketinden memnun olmadığını belirten bir Türk Traktör işçisi, “Saat ücretine yansıması yok, hatta aylık ücrete bile yansıması yok” dedi. Açıklanan zammın yılda bir kaç kere verilen cep harçlığından ibaret olduğunu belirten işçi, “Biz bunun için mücadele etmedik, böyle gözümüzü boyayamazlar. Bir kere birlik olmayı öğrendik artık hep beraber hareket edeceğimizi yeniden göstereceğiz” diyerek tüm arkadaşlarını mücadeleye çağırdı. 

‘ÖC ALMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Traktör işçileri, grevin ardından fabrika yöneticilerinin bölümlerde dolaşarak baskı kurmaya çalıştığını söylüyorlar. İşçilerin sakalları, yemeğe ve çay içmeye gidiş gelişleri bile amirler tarafından uyarı nedeni sayılıyor. Patronların bu yolla öç almaya çalıştığını belirten bir işçi, MESS tarafından açıklanan zammın da midelerini bulandırdığını söyledi. İşçi, “Verdiklerini aya vurunca 80-90 TL yapıyor. 3500 lira dedikleri brüt olan. Yani aslında o kadar vermiyorlar” dedi. 

‘İYİLEŞTİRME SAAT ÜCRETLERİNE YAPILMALI’

Türk Metal Sendikasının yoğun çabayla greve çıkmasını engellediği Arçelik işçileri de zammı yeterli bulmuyor. Gazetemize konuşan işçiler, “Önce greve çıkmayalım diye hepimize 1000’er lira sus payı dağıttılar, şimdi de susmaya devam edelim diye aylık 50-100 TL sadaka veriyorlar. Biz bir daha ki sözleşmeye kadar bir iyileştirme istemiyoruz. Biz saat ücretlerinin iyileştirilmesini sonraki sözleşmeyi de etkileyecek bir sendikal değişim istiyoruz” dediler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MESS’in rüşveti işçiye merhem olmaz

SONRAKİ HABER

Niğde'de elektrik akımına kapılan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...