24 Haziran 2015 13:01

MESS’in rüşveti işçiye merhem olmaz

Paylaş

MESS ve metal patronlarının, işçilere 3 yıla yayarak vereceğini açıkladığı brüt 3 bin 500 lira, Çerkezköy’de bulunan B/S/H, Arçelik, Hema gibi Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda tartışma yarattı. 

İşçiler ilk önce “Bütün işçilere mi verilecek” sorusuna yanıt aramaya başladı. MESS’in açıklamasının ardından detaylı bilgi almak isteyen B/S/H işçilerine, sendika temsilcileri sadece ağustos ayında ikramiye şeklinde brüt 1400 lira ve bayramda erzak çeklerinin verileceğini açıkladı. 

Bu açıklama üzerine işçilerin bir kısmı hesap yapmaya başlarken, önemli bir kısmı da bu rüşvetlerle işçi mücadelesinin engellenmeye çalışıldığını söyledi. Tepki gösteren işçiler saat ücretlerinin iyileştirilmesini istediklerini belirten bir işçi “Biz B/S/H işçileri birliğimizi kurup eyleme geçemedik, eğer biz ve bizim gibi fabrikalar da eyleme geçseydi taleplerimizi kazanabilirdik. Ama mücadele daha bitmedi. Başta Renault olmak üzere diğer fabrikalara bakacağız” diye konuştu. 

KIYIM HAZIRLIĞI MI VAR?

İki yıldır B/S/H’de çalıştığını söyleyen bir işçi Türk Metal ve tek tek patronların işçilerin öfkesini bastıramayınca MESS’in devreye girdiğini söyledi. MESS’in 1000 lira verip öfkeyi dindiremeyince şimdi de yeni rüşvet paketini açıkladığını anlatan işçi, bu rakamların metal işçilerinin hiç bir yarasına merhem olmayacağını dile getirdi. İşçi şöyle devam etti: “İşçilerin bir kısmı hesap kitap işine girdi ama nasıl ki 1000 liralar hemen bittiyse bu da bitecek ve metal işçisi kendi gerçeği ile baş başa kalacak.” Bu nedenle mücadeleye hazırlanmak için örgütlendiklerini dile getiren B/S/H işçisi, “Sendikacılar açıklama yaparken 1400 lirayı ağustos ayında işte çalışan işçiler alacak dedi. Bu da bir işçi kıyımına hazırlandıklarını gösteriyor. Durup dururken niye çalışanlar alacak açıklaması yapıyor” diyerek işçileri uyanık olmaya çağırdı. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Osman Karadeniz'in ağabeyi: Kardeşimin durumu aydınlatılsın

SONRAKİ HABER

Türk Traktör ve Arçelik işçileri: Sus payı istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...