24 Haziran 2015 12:10

2 Temmuz’da Madımak Oteli önünde olacaklar: Madımak’la yüzleşilmedi

Paylaş

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yakılarak katledilen 33 aydın, bu yıl da Madımak Oteli önünde anılacak. Katliamın yıl dönümüne bir hafta kala açıklama yapan Alevi örgütleri, Madımak Oteli müze oluncaya ve katiller yargılanıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladılar.

Madımak katliamı 22. yıl dönümünde başta Sivas olmak üzere birçok yerde yapılan eylem ve anmalarla lanetlenecek. Bugün Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Mülkiyeliler Birliğinde bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da katıldı. Burada ortak açıklamayı okuyan ABF Genel Başkanı Baki Düzgün, Türkiye’nin hâlâ Madımak katliamıyla yüzleşmediğini ifade etti. 2 Temmuz 1993 yılında 33 aydının alkışlar ve sevinç naraları eşliğinde ateşe verilerek öldürüldüğünü hatırlatan Düzgün, “Irak’ta Suriye’de kafa kesen Selefi grupların benzerlerinin “Yak ulan yak cehennem ateşi” diyerek Sivas’ta katliam karşısında vecd hallerini unutmadık” dedi.

Katliamın aydınlatılmadığını ve insanlık tarihine bir utanç sayfası olarak eklendiğini belirten Düzgün, “Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinden de, yine Koray Kaya’nın Madımak’ta ateşe verilmesinden de sorumlu olan aynı devlettir” dedi. O dönem Mesut Yılmaz’ın “Bir futbol karşılaşmasında da bu kadar ölü olur” sözünü hatırlatan Düzgün, sonrasında katillerin adının Madımak Oteli anı panosuna asılmasıyla, acılarıyla dalga geçildiğini dile getirdi.

‘SURİYE ENDİŞE VERİYOR’

AKP iktidarının Türkiye’yi Ortadoğu’da savaşın bir parçası haline getirdiğini belirten Düzgün, “Mezhep eksenli iç ve dış politika sonucu Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta lojistik destek verdiği IŞİD, el Nusra, el Kaide gibi cihatçı örgütler Lazkiye’de, İştebrak’ta yaptıkları katliamlarla Türkiye’de toplumsal barışımızı ve güvenliğimizi tehdit ediyor” dedi.

Düzgün, Alevilere karşı uygulanan sosyal, kültürel, ekonomik kuşatmanın daha da sistematikleştiğini belirterek, AKP’nin artık laikliğin lafına bile tahammül edemediğini söyledi. Maraş ve Çorum katliamlarını da hatırlatan Düzgün, Alevilerin acısıyla sadece devletin değil, toplumun da yüzleşmesi gerektiğini dile getirdi. Gerçekten laik, insan hak ve özgürlüklerinin güvencede olduğu bir ülkeyi mutlaka inşa etmeye kararlı olduklarını söyleyen Düzgün, her yıl olduğu gibi bu sene de 2 Temmuz’da Madımak Oteli önünde buluşma çağrısında bulundu. Madımak Oteli müze oluncaya ve katiller yargılanıncaya kadar mücadele edeceklerini ifade eden Düzgün, “O halde yitirdiğimiz tüm canlarımızı unutmadığımızı göstermek için, barış, demokrasi ve laiklik için Madımak Oteli önünde olalım” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’in Çernobil’i davası karara kaldı

SONRAKİ HABER

LGBTİ mahkumlara tecrit dayatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...