24 Haziran 2015 11:57

Nükleere karşı hak aramayı engelleyen karara dava

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili dava açılmasının önünü tıkayan ikili anlaşmanın ortadan kaldırılması açısından önem taşıyan davanın duruşması Danıştay’da görüldü. 

Nükleer santrale karşı açılabilecek lisans iptal, ÇED raporunun iptali gibi davaların önüne geçmek için hükümet Rusya ile ikili bir anlaşma taktiğini denedi. Rusya ile 13 Mayıs 2010’da uluslararası ikili anlaşma imzalandı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre Komisyonu ikili anlaşmanın uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali için dava açtı. 

Duruşmada Müşteki Avukatlar Fevzi Özlüer, İsmail Hakkı Atal ve Emre Baturay Altınok Bakanlar Kurulunun böyle bir karar veremeyeceğine, ÇED raporundaki eksiklere ve Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği tarafından hazırlanan ve nükleer santralin kurulacağı Büyükeceli beldesinde halen aktif olan Kuzey Anadolu Ecemiş fay hattı olduğunu söyleyen raporuna dikkat çekti.

BK KARAR VEREMEZ

Gazetemize konuşan Av. İsmail Hakkı Atal, Anayasa’nın 104. maddesine göre ülkeler arası ikili anlaşmaları onaylamaya Bakanlar Kurulunun değil Cumhurbaşkanının yetkili olduğunu ifade etti. 
Nükleer santralin kurulmasına dair Bakanlar Kurulu kararının yasal dayanaklardan yoksun olduğunu ve santralin felakete yol açabileceğini ifade eden Atal, “Başta çocuklarımız olmak üzere hepimizin hayatı tehlike altında. Santralin kurulması, adeta pimi çekilmiş bir nükleer başlıklı bombanın üzerinde oturmak gibi. Mersin -Akkuyu Nükleer Santralinin kurulmaması için aydınların kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir” dedi. 

Danıştayın önümüzdeki günlerde karar vermesi bekleniyor. 

ÖNCEKİ HABER

Orta Karadeniz ekolojik sorunları tartışıyor

SONRAKİ HABER

İzmir’in Çernobil’i davası karara kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...