24 Haziran 2015 10:34

WikiLeaks Belgeleri: ABD, 2006’dan beri Fransa başkanlarını dinliyor

Paylaş

Kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin hassas belgelerini yayımlayan İsveç merkezli uluslararası organizasyon WikiLeaks, ABD’nin 2006’dan beri Fransa cumhurbaşkanlarını dinlediğini açıkladı.

WikiLeaks tarafından ele geçirildiği belirtilen Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansına (NSA) ait gizli belgeler, Fransız gazetesi Liberation ve Mediapart’ın internet sitelerinde yayımlandı. Yayımlanan belgelerde ABD’nin Jacques Chirac’ın Elize’de yer aldığı 2006’dan itibaren Nicolas Sarkozy ve François Hollande da dahil olmak üzere Fransa’nın en üst kademesini dinlediği öne sürüldü. Ayrıca cumhurbaşkanlarının yanı sıra bakanlar, yüksek kademeli bürokratlar, milletvekilleri, diplomatlarla birlikte Fransa’nın Eski Washington Büyükelçisi Pierre Vimont’un da dinlenen isimler arasında olduğu aktarıldı. 

SARKOZY’NİN BAKANLARI DA DİNLENDİ

2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Sarkozy’nin en yakın çalışma ekibinin de dinlendiği, bunların arasında Sarkozy’nin diplomasi danışmanı Jean David Levitte, dönemin cumhurbaşkanlığı genel sekreteri ve daha sonra içişleri bakanlığı görevinde de bulunan Claude Gueant ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero’nun bulunduğu kaydedildi. Yine eski Fransa Ekonomi Bakanı ve şimdiki AB Ekonomi ve Para Politikaları Komiseri Pierre Moscovici’nin de dinlenen isimler arasında olduğu iddia edildi.

HOLLANDE’IN GİZLİ GÖRÜŞMESİ NSA BELGELERİNDE 

WikiLeaks tarafından ele geçirilen NSA belgelerinde, en yakın dinleme tarihi Cumhurbaşkanı François Hollande’ın başkanlık sarayına çıktığı 15 Mayıs 2012’den 3 gün sonraya ait. Hollande’ın seçimlerden hemen sonra Dönemin Başbakanı Jean Marc Ayrault’la gerçekleştirdiği toplantı NSA belgelerinde yer aldı. Hollande, Ayrault’la, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkışı konusunda Alman muhalefeti ile gerçekleştirilebilecek gizli görüşmelerden bahsettiği kaydedildi.

WikiLeaks’ın ortaya çıkardığı belgeleri yayımlayan Mediapart internet sitesi, dinlemenin 2006 ile 2012 arasında gerçekleştiğini, ancak daha önce başlayıp halen devam etme ihtimalinin de bulunduğunu duyurdu. İnternet sitesinde yer alan haberde, “Amerika’nın kendi müttefikleri de dahil dünyayı dinlediği herkesin malumu. Ancak bu sefer dinlemeler resmi belge ile kanıtlandı” ifadelerine yer verildi. 

DİNLEMELERDE ABD’NİN PARİS BÜYÜKELÇİLİĞİ ŞÜPHESİ

Dinlemelerin nasıl gerçekleştiği ise tartışmaya yol açtı. Fransız medyası, Paris’te Elize Sarayı’na yakın bir konumda bulunan Amerika Büyükelçiliğinin üst katına kurulmuş bir sistemle ya da Almanya’nın yardımıyla dinlemelerin gerçekleştirilmiş olabileceğini ileri sürüyor.

HOLLANDE SAVUNMA KONSEYİNİ TOPLUYOR

BU arada Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, WikiLeaks’ın ortaya çıkardığı dinleme skandalı sonrası Savunma Konseyini toplama kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, Hollande’ın Fransız basınına yansıyan haberleri değerlendirmek için Savunma Konseyini toplayacağı kaydedildi.(DIŞ HABERLER)


Gizli belgelerdeki Suudi Arabistan

Öte yandan Wikileaks’in önceki gün sitesinde yayımladığı Suudi Arabistan’ın gizli yazışmalarında da pek çok gizli ayrıntı göze çarpıyor. Yazışmalar, Başkent Riyad’ın, bölgesel rakibi İran’la ve İsrail’le ilişkileri, Suudi prensesin Cenevre limuzin şirketine olan borçları gibi pek çok belge yer aldı. Suudi Arabistan, ise belgelerin gerçekliği doğrudan reddedemedi. 

The Indepent’ın haberine göre sızdırılan pek çok belge doğrulanmadı ancak sızdırılan belgeler Suudi Arabistan politikaları için pek çok ipucu veriyor.  

SUUDİ PRENSESİN KAPRİSLERİ 

En popüler belgeler arasında Suudi Arabistan prensesi ile ilgili olan iddialar yer alıyor. 2009 yılına ait belgede Suudi Prenses Maha el İbrahim’in İsviçre’nin Cenevre kentindeki Golden Limousine Services adlı limuzin şirketi ve otelinin kestiği 1.5 milyon İsviçre frangı tutan faturayı çok yüksek bulduğu aktarılıyor. Associated Press’nin konuştuğu şirket yetkilisi, olayı doğrulayarak toplam faturanın söz konusu tutardan daha yüksek olduğunu ve bunun nihayetinde tamamının ödendiğini belirterek “Artık bu aile ile bu nedenlerden dolayı  çalışmıyoruz. Üstelik ben bu rakamı çok normal buluyorum” dedi. 

İRAN’I ZAYIFLATMA PROJESİ

Tahran’daki Suudi Büyükelçiliğine gönderilen bir notta “İran vatandaşının hayal kırıklığına uğradığı ve rejim değişikliği istediklerine” dair bir ortamın yaratılması yazıyor. Bu ortamın yaratılması içinse sosyal medyada muhalefeti koordine etmek ve işkenceye uğrayan İranlıların fotoğraflarının yayılması gerektiği belirtiliyor. 

NÜKLEER GÖRÜŞMELERİ VE TÜRKİYELİ ARACI

2012 yılına ait belgelerden biri ise, Suudi Arabistan’ın İran’ın nükleer müzakerelerine dair şüpheci yaklaşımının altını çiziyor. Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğinden Suudi Dışişleri Bakanlığına gönderilen “ABD’nin İran’a kur yapan” mesajının adı açıklanmayan bir Türkiye aracı tarafından taşındığı öne sürülüyor. Elçilikten bakanlığa gönderilen söz konusu iç yazışmada Riyad, ABD’nin özellikle “Rus garantileri” de olduğu takdirde İran’ın barışçı nükleer programına itirazı olmadığı yönünde uyarılıyor. 

SUUDİ ÖĞRENCİLERİN İSRAİL ELÇİLİĞİNİ ZİYARET ETMESİ TEHLİKELİ

Bir diğer belgede ise ABD’de eğitim gören Suudi Arabistan ve diğer Basra Körfezi ülkelerinden onlarca öğrencinin sürekli olarak Washington’da İsrail elçilik binasına gidip geldiklerini yer alıyor. Belgede yer alan ifadelere göre öğrenciler elçilik personelinden bilgi alıyor ve sorular soruyor. Dışişleri bakanı ise bu ziyaretin ardından acil bir rapor hazırlanması gerektiğini iletiyor. 

Wikileaks daha yarım milyondan fazla dosya olduğunu ve önümüzdeki günlerde bu dosyaların yayınlanacağını söyledi. Suudi Arabistan ile ilgili belgelerin henüz sadece yüzde 10’unun açıklandığı vurgulandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meclis başkanlığı için yarışacak isimler belirleniyor

SONRAKİ HABER

Adıyamanlı kadınlardan Cansu Kaya cinayetine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa