24 Haziran 2015 08:03

Kılıçdaroğlu: Meclis Başkanlığı önerisinin koalisyonla ilgisi yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında sabah saatlerinde toplanan CHP MYK toplantısında, partinin Meclis Başkanı adayı olarak Deniz Baykal belirlendi.

Paylaş

Meclis Başkanlığı seçimleri ve koalisyon görüşmeleri gündemi ile Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu, Deniz Baykal'ın meclis başkanlığı talebine destek verdi. Böylece Baykal, CHP'nin Meclis Başkanı adayı olarak belirlendi. 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplanan MYK toplantısı sona erdi. Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından, Kılıçdaroğlu Baykal’la görüşmek üzere Genel Merkez’den ayrıldı.

Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili ve geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal’a kararı bildirmek için Meclis’teki başkanlık makamında ziyaret etti. Baykal, Kılıçdaroğlu'nu makam odasının kapısında karşıladı. MYK sonrasında CHP'nin yapması beklenen basın açıklaması ise ileriki saatlere ertelendi. 

GÖRÜŞME SONRASI BİRLİKTE AÇIKLAMA YAPTILAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından TBMM'ye gelerek, geçici Meclis Başkanlığı görevini yürüten partisinin Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüştü. Kılıçdaroğlu Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal'ı aday göstereceklerini belirterek, "Parlamentoya baktığımızda da Sayın Baykal'ın öne çıktığını görüyoruz lütfedip bizim teklifimizi kabul ettiler" dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri üzerine Baykal, "Arkadaşlarımız böyle bir öneriyi düşündüler, kendilerine teşekkür ederim bundan onur duydum. Artık 'dediğim dedik' dönemi yok uzlaşacağız, işbirliği yapacağız, birbirimizi ikna edeceğiz" dedi. 

‘MECLİS BAŞKANLIĞI ÖNERİSİNİN KOALİSYONLA BİR İLGİSİ YOK’

Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu gazetecilerin Meclis Başkan adaylığını hatırlatarak, "Hayırlı olsun diyebilir miyiz?" demeleri üzerine, "Tabii bence hiçbir sakıncası yok" dedi. Kılıçdaroğlu, Baykal'ın şu an Geçici Meclis Başkanlığı görevini yürüttüğünü vurgulayarak, "Umarız bu geçici görevi sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da Sayın Baykal'ın Meclis Başkanı olarak aday olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Arkadaşlarımızla değerlendirdik. Umarım Türkiye için hayırlı olur" açıklamasında bulundu. Meclis Başkanlığı adaylığının oluşabilecek bir koalisyonun habercisi olup olmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Hayır. Bunun koalisyonla bir ilgisi yok" yanıtını verdi.

‘MECLİS BAŞKANLIĞI ÖNERİSİNDEN BÜYÜK KIVANÇ DUYDUM’

Baykal da Kılıçdaroğlu'nun hakkındaki sözlerine teşekkür ederek, "Böyle 20 yıla yakın süre dilini ona göre alıştırmış bir insanın Meclis Başkanlığı'na dilini döndürmesi çok kolay olmuyor. O bakımdan ben herkesin anlayışla karşılamasını rica ediyorum. Ama bundan sonra inşallah olmaz" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu da gülümseyerek, "İnşallah sürekli olunca bu sorunlar da aşılacaktır" dedi. Baykal, Kılıçdaroğlu'nun geçici Meclis Başkanlığı görevini sürekli hale dönüştürme konusunda yaptığı öneriyi ve değerlendirmeyi büyük bir kıvançla dinlediğini belirterek, kendisine ve partisine teşekkür etti. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendimi Türkiye'ye ilkelerim, inançlarım doğrultusunda hizmet etmekle yükümlü sayıyorum. Gücüm yettiğince her noktada, inandığım ilkelere, değerlere yönelik olarak çalışmak, benim boynumun borcudur. Bu konuda bir görev talep edildiği zaman bunu elbette imkanlarım ölçüsünde değerlendirmek isterim. Meclis Başkanlığı da en onurlu, en yüksek sorumluluk gerektiren bir görev, merci, makamıdır. Bu öneriden büyük kıvanç duydum."

‘TARAFSIZ, DAHA ADİL BİR ŞEKİLDE GÖREVİMİ YAPMAYA ÇALIŞACAĞIM’

Geçici Meclis Başkanlığı görevini yeni başkan seçilinceye kadar tarafsız bir şekilde sürdüreceğini vurgulayan Baykal, "Adaylık önerilerini değerlendirirken bir yandan yürütmekte olduğum görevin bana yüklediği tarafsız, herkese eşit davranma sorumluluğunu da unutmuyorum. O doğrultuda davranmaya da devam edeceğim" diye konuştu. Bu nedenle CHP'nin bugün yapılacak Meclis Grup toplantısına katılmayacağına işaret eden Baykal, "İlk kez böyle bir toplantıya katılma imkanından yoksun olduğumu düşünüyorum. Bu benim için de çok yeni bir durum. Bundan özel bir noktaya geçtiğimi anlıyorum. Partimle ilişkimi de daha tarafsız, daha adil bir şekilde götürme yükümlülüğü içinde, daha şimdiden geçici başkan olarak da girmiş durumdayım. Görevimi yapmaya çalışacağım" ifadelerini kullandı. 

‘PARLAMENTOYA BAKTIĞIMIZDA DA SAYIN BAYKAL'IN ÖNE ÇIKTIĞINI GÖRÜYORUZ LÜTFEDİP BİZİM TEKLİFİMİZİ KABUL ETTİLER’

Baykal'ın Geçici Meclis Başkanı görevini yürütürken CHP Grup toplantısına katılmayacağını söylediğine işaret eden, bunun tarafsızlığın bir göstergesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Bizim de arzu ettiğimiz bu. Makama seçilecektir ama seçildikten sonra tarafsızlığını, parlamentonun itibarını, saygınlığını koruyacaktır. Parlamentonun sağlıklı çalışmasını arzu edecektir. Devlet sistemi, yapısı içinde yerini, konumunu bilecektir ve o çerçevede hareket edecektir. Dolayısıyla biz bütün bu ayrıntıları düşündük ve parlamentoya baktığımızda da birikim olarak, deneyim olarak Sayın Baykal'ın öne çıktığını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. O nedenle kendisi lütfedip bizim teklifimizi kabul ettiler. Kendisini aday göstereceğiz. Arzu ederiz ki diğer siyasal partilerde aynı olgunlukla davransınlar. Kuşkusuz herkesin adayı olacaktır. Onlara da saygı duyuyoruz. Ama sonuçta ortak aklın galip gelmesini istiyoruz." (DHA)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

TP Petrol Dağıtım, 29 HES ve Temsan özelleştirme kapsamında

SONRAKİ HABER

Ayvalıtaş davasında olay yerinde keşif kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa