24 Haziran 2015 05:55

Til Ebyad’da vahşetin izleri bir bir siliniyor

2 yıl boyunca IŞİD işgali altında kalan Til Ebyad, Ortaçağ karanlığını aratacak bir kente çevrilmiş durumda. İşkence haneler, sokaklardaki kafesler ve kafa kesme mekanlarının kurulduğu kentte, IŞİD'in vahşet izleri silinirken, işkence kafesinde ise YPG/YPJ'nin eli ile özgürlük çiçeği açtı.

Paylaş

Hayri DEMİR
Mehmet Sıddık DAMAR

IŞİD’in iki yıla yakın süre hakim olduğu Til Ebyad’da (Girê Spî) işkencehaneler, sokaklardaki kafesler, kafa kesme mekanları, uygulanan vahşeti gözler önüne seriyor. YPG/YPJ ile Burkan el Fırat güçlerinin IŞİD’den temizlediği kentte bu izler de yavaş yavaş siliniyor. 
Kentte açık alanda yapılan işkencenin adreslerinden biri en işlek cadde üzerinde yer alan ve IŞİD işgalinden önce süs havuzu olan alan. İşgalin ardından çevresi demir parmaklıklarla çevrilen bu süs havuzunda, hakkında infaz kararı çıkarılan kişilerin kafaları halkın gözleri önünde kesiliyordu. Anlatılanlara göre bununla da yetinemeyen IŞİD’liler, bu kafaları havuzun etrafında ördükleri parmaklıklara asarak günlerce teşhir ediyordu.

O KAFESTE ARTIK ÇİÇEKLER VAR

Kentteki bir diğer işkence merkezi ise IŞİD’in koyduğu yasalara karşı çıkanları, sigara içenleri, sakallarını kesenleri ve namaz vaktinde dışarıda olanları günlerce tutuğu kafes. Kafeste tutulanların günlerce işkenceden geçirildiği öğrenilirken, kafesin önünden geçen IŞİD’liler ise kent sakinlerinin aktarımlarına göre günlerce burada tutulan kişilere hakaretler yağdırıyormuş. 
Bu kafese şimdi çiçekler konuyor. Kentte gelen gazetecilerin en çok görmek işkence merkezlerinin başında gelen bu kafesin ortasına konan sarı çiçekler zulme karşı özgürlüğün ve huzurun simgesi gibi. 

SİGARAYA 100 KIRBAÇ

Kent halkının iki yıl boyunca yaşadığı korku nedeniyle yaşadıkları tedirginlik, kameraları gördüklerinde yüzlerini saklamaya çalışmalarından anlaşılıyor. Ancak kameralar kapalı olduğu sırada konuşmaya cesaret eden halkın anlatımları, IŞİD’in insanlık dışı işkencelerini ortaya koyuyor. En çok sigara içenlerin cezalandırıldığı kentte, sigara içerken yakalananlara 100 kırbaç cezası verilirken, vergi vermeyen ya da IŞİD’e küfredenler ise daha ağır cezalar ile karşılaşıyordu.

KENTİN HER YERİ CEZAEVİ

IŞİD’in kentte açık bir şekilde cezaevi olarak kullandığı iki mekan bulunuyor. Bunlardan biri sınır kapısının bulunduğu bölgede, diğeri ise kent merkezinde. Kent merkezindeki cezaevi de bir işkence merkezi. Önceden ev olarak kullanılan bina, IŞİD işgaliyle birlikte çevresi demir parmaklıklarla kapatılarak cezaevine dönüştürülmüş. 12 koğuş ve 10 adet tek kişilik hücresi bulunuyor. Cezaevinde kalanların aktarımına göre, 3 metre genişliğinde ve 4 metre yükseklikteki bu hücrelerde kimi zaman 12 kişi üst üste tutuluyordu. 

KADINLAR TEK BAŞINA DOLAŞAMIYORDU

Kent sakinleri IŞİD’in kadınların yanlarında çocukları, eşleri ya da kardeşlerinden birinin bulunmaması durumunda alıkonulduğunu ve erkek bir yakını gelene kadar serbest bırakılmadığını anlatıyor. Kadınların kara çarşaf dışında giysi giymelerinin de cezalandırılmaları için yeterli olduğunu anlatıyorlar. (Til Ebyad/DİHA)

Til Ebyad'da yaşam normale dönüyor

ÖNCEKİ HABER

Üçüncü Köprü'nün otoyol ihaleleri ertelendi

SONRAKİ HABER

'Yargıda tartışılan konut satışı' haberini yapan muhabirin 23 yıl hapsi isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...