24 Haziran 2015 00:54

Devlet köylüyü topraksız bırakıyor

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyü sakinleri ecrimisil (kira) bedeli ödeyerek yıllardır işledikleri tarlaları bugünlerde kaybetme endişesi ile yaşıyor. 

1985’te 63 aileye 8’er dönüm olarak verilen hazine arazisi şimdi ‘hayvancılık yapılmak’ şartıyla ihaleye çıkarıldı.  

Hazineye ait taşınmaz malların değerlendirilmesine dair yasayla yatırım yapılması için irtifak hakkı vererek ihaleye açılan topraklar karşılığında köylülere ekecekleri bir yer gösterilmiyor. 

AKP VEKİL ŞÜPHESİ!

3.5 milyar lira rayiç bedeli olan araziler için ihaleye girecek güçleri olmadığını söyleyen köylüler, tek geçim kaynağı olan topraklarının bölgede yaşayan varlıklı kişilere tahsis edileceğinden endişeleniyor. 
AKP Milletvekili Sadullah Kısacık’ın akrabası olan, civarın varlıklı kişilerden Halil Kısacık’ın bu ihalenin peşine düştüğü yönünde duyumlar aldıklarını iddia eden köylüler adrese teslim bir ihale yapılacağı şüphesi taşıyor. 

EKMEĞİMİZİ TOPRAKTAN YİYORUZ

Köy sakinlerinden Cevdet Deveci, tırnaklarıyla kazıyarak taşlık olan araziyi tarlaya çevirdiklerini belirterek “Bu köyün başka geçim kaynağı yok. Bizim araziler dışında tek bir kişinin işlettiği 15 bin dönüm arazı var. Bu kararı kim aldı, neden yapıyorlar, hangi milletvekili bunu yapıyor? Milletvekillerine sesleniyorum; Bu yapılan doğru mudur? Bu insanlığa eziyet çektirmek başka bir şey değil. Ne amaçla yapılıyor?” dedi. 
Vali Yardımcısının kendilerine “8 dönüm üzerinde tarım mı olur? En az yüz dönüm olmalı” dediğini aktaran Deveci, “100 dönüm alacak gücümüz yoksa başkasının toprağında mı çalışalım?” diye sordu.

Bu topraklardan ekmek yediklerini ifade eden Cem Çuka, “Herkes bunun ecrimisilini her sene devlete ödüyor zaten. Devletten bedava da kimse işgal edip geçimini sağlamıyor. 6 Temmuz’da ihale yapılacak. 3.5 trilyon rayiç bedeli var. Bu köyde kimsenin o parayı verecek durumu yok” dedi. 

VEKİL ÇIKARDIK, TEŞEKKÜRLERİ BÖYLE OLDU 

Valiliğe sorunlarını bildirdiklerinde “Ankara’da olur raporu verilmiş biz buna bir şey yapamayız” cevabını aldıklarını söyleyen Erdal Deveci, köydeki arazilerin kısıtlı olmasına dikkat çekti. 

Köye bir görevli gönderilip keşif yaptırılması önerisini getiren Deveci, “Ankara’dan karar vermesinler. Köylünün derdini dinlesinler” dedi.  

Devletten isteklerinin fakiri düşünmeleri olduğunu söyleyen Mahmut Dalbun isimli vatandaş  “Başka geçim kaynağımız olsa 8 dönümün peşine düşmezdik. Bunu almak isteyen zengine al da karnını doyur derdik” şeklinde konuştu.  

Kısacıklar’dan bir milletvekili çıkardıklarını söyleyen Dalbun,  Seçimden sonra gelen olmadı. Artık kazandılar bizi ne yapacaklar. Hayırlı olsun diyeceğiz. Teşekkür edeceklerine tarlaları elimizden alıyorlar. Bize böyle teşekkür ediyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Taşın altından doğa katliamı çıktı

SONRAKİ HABER

İsveç’ten IŞİD saflarına dolandırarak katılıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...