23 Haziran 2015 16:13

Kiev’in savaş suçları AİHM’ye taşınıyor

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk 

Geçtiğimiz günlerde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DNR) başkenti Donetsk’te “Kiev Hükümeti’nin mağduru yurttaşların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) yasal savunması” konulu bir basın toplantısı düzenlendi.

DNR Dışişleri Bakanlığının düzenlediği toplantıya Bakan Aleksandr Kofman’ın yanı sıra Rusya Federasyonu Alt Parlamentosu’nun Sivil Haklar Komisyonu üyesi ve aynı zamanda Parlamentoya bağlı “Ukrayna’nın eylemlerinden mağdur durumdaki DNR ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (LNR) sivillerine yardımdan sorumlu komisyon”un Başkan Yardımcısı Georgiy Fedorov da katıldı. 

Toplantıda Ukrayna Ordusu’nun sivilleri hedef alan ölümcül şiddet eylemleri ve bunun sonucu oluşan başta can ve mal kaybı olmak üzere Donbasslıların yaşadığı her türden mağduriyet ile bunlarla ilgili olarak AİHM’e ulaştırılacak dokümanlar ile açılacak davalar görüşüldü. 

Toplantıda yaptığı kısa sunumda Georgiy Fedorov, savaş başladığından beri DNR topraklarında konuyla alakalı yüzlerce gönüllü çalıştığını hatırlattı. Bu insanların Ukrayna Hükümetinin savaş suçlarına dair delil ve kanıtları toplayıp AİHM’e yolladığını belirtti. Şimdiden 400’den fazla dosyanın AİHM’e gönderildiğini vurgulayan Fedorov, Ukrayna Hükümeti’ne bağlı güçlerin işlediği askeri ve sosyal suçları kanıtlayan 10 binden fazla dava dosyasının da hazırlanıp iletilmesinin planlandığını kaydetti.

DNR Halk Konseyi’ne bağlı Sosyal Komite, Kiev hükümetinin işlediği bütün savaş suçlarını yerinde belirleyip kaydetmek, buna dair bir veri tabanı oluşturmak ve zaman içinde topladığı bilgileri tüm uluslar arası yargı kurumları ile paylaşmak amacıyla kurulmuştu. Öte yandan komitenin ikinci amacı da Ukrayna devletinin, Rusya Federasyonu vatandaşlarına karşı işlediği suçlara dair bilgi toplamak. 

Toplantının sonuç bildirgesinde ise, Ukraynalı yetkililerin er ya da geç yargı önüne çıkarılıp cezalandırılmaları gerektiği ve cezalarını bulacakları temennisi dile getirilip bunun artık yalnızca bir zaman sorunu olduğu ifade edildi.         

ÖNCEKİ HABER

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Bolivarcı Devrim 19. seçim zaferine hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da sokak ortasında silahlı çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...