23 Haziran 2015 15:21

HDP’lilerin tutuklanma gerekçesi sokaktan geçmek!

Paylaş

Yasin KOBULAN

Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran’ın bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından silahlı grupların 3 HDP’liyi katlettiği ve 2’si ağır 8 kişiyi yaraladığı olayların ardından gözaltına alınan 22 HDP’liden 14’ü, tutuklanmıştı. Tutuklamalara ilişkin yazılı açıklama yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, gözaltı ve tutuklamaların Baran’ın öldürülmesine ilişkin olduğunu belirtse de tutuklananlara emniyet ve savcılıkta Baran’ın öldürülmesine ilişkin tek soru sorulmadığı belirtiliyor.

Gözaltılar sırasında ele geçirildiği iddia edilen 5 silahta yapılan balistik incelemede, silahların Baran cinayetinde kullanılmadığı açığa çıkarken, tutuklananlardan sadece Diyadin Gümüş’e Baran’ın öldürülmesine dair soru soruldu.

Gümüş’ün gözaltına alınma gerekçesi ise ola günü Şehitlik’teki işyerine gidiyor olması. Bir restoranda bekçi olan ve mesleğin nedeniyle silah bulunduran Gümüş, Baran’ın öldürülmesinin hemen ardından silahlı kontra gruplar tarafından katledilen HDP’li Mehmet Emin Essen ve Bayram Özelçi’yi de yakından tanıyor. Katledilen Essen’in, Gümüş’ün daha önce çalıştığı Gaziköşkü’nde bekçilik yaptığı Özelçi’nin ise bu civarda esnaf olduğu için tanındığı belirtildi. Baran’ın öldürülmesi olayına ilişkin tutuklanan Cezayir Gümüş ve Ozan Türkekul’un ise olayın yaşandığı gün sokağa çıkmaları suçlu sayılmalarına gerekçe oldu. Olayın yaşandığı yerin alt sokağında berber dükkanı bulunan Türkekul silah sesini duyarak sokağa çıkması nedeniyle, Cezayir Gümüş ise Türkekul’un berber dükkanında bulunması nedeniyle gözaltına alınarak, tutuklandı. Dosya kapsamında gözaltına alınan 7 kişi ise Kantar kavşağında oluşturulan arama noktasında gözaltına alındı. Gözaltına alınan Merge Polat, Serkan Diken, Mehmet Fidan, İshak Akkuş, Eylem Çalakulu ve Bilal Filiz tutuklanırken, Hevidar Diken savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Dosya kapsamında tutuklananlar arasında yer alan Süleyman Aktiz, Yusuf Akgün, Şaban Kestanlı, Bülent Aslan, Mehmet Tekin, Abdulhaluk Baltaş ve Adnan Bayram ise evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alınarak, tutuklandı. Tutuklananlara YDG-H’ye ilişkin sorular sorulurken, Baran’ın öldürülmesine ilişkin tek soru sorulmuş değil. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tecride öfke büyüyor

SONRAKİ HABER

Kolunu kıyma makinesine kaptırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...