23 Haziran 2015 15:03

Til Ebyad’da yaşam normale dönüyor

Paylaş

YPG/YPJ ve Burkan el Fırat güçlerinin ortak operasyonuyla IŞİD’den kurtarılan Til Ebyad’da (Girê Spî) hayat normale dönüyor. Çatışmaların kente taşınmasıyla birlikte göç eden binlerce kişi topraklarına dönüyor. Önceki gün kapının yeniden açılmasıyla 2 bin 500 kişi kente geçiş yaptı. Dün de sabah saatlerinden itibaren 1000 civarında kişi sınır kapısından kente girdi. Geçiş yapanlar, sınır kapısındaki kontrollerin ardından su ve gıda ihtiyaçları karşılanarak kayıt altına alınıyor. Yapılan kontrollerin ardından kentte giriş yapan yurttaşlar, IŞİD zulmünden arındırılan sokaklarda normal hayata alışmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta kente dönen 2 bin kişi ile birlikte Türkiye’ye göç eden 6 bine yakın kişi Til Ebyad’a dönmüş oldu.

DÖNENLERİN ÇOĞU ARAP

Sınır kapısındaki geçişlere ilişkin bilgi veren asayiş görevlisi Tolhildan Kahraman, yoğun bir geçiş olduğunu ve bunların çoğunluğunun Arap aileler olduğunu söyledi. Yaklaşık iki yıl önce IŞİD’in baskılarından dolayı göç etmek zorunda kalan Kürt ailelerin de gelmeye başladığını söyleyen Kahraman, Arap halkının kendilerine yoğun bir ilgi gösterdiğini, ancak halen tedirgin olduklarını söyledi. 

YPG/YPJ’YE MİNNETTARIZ

Fatma İbrahim, yanında çocuklarıyla birlikte günlerdir özlemini çektiği topraklarına dönenlerden biri. IŞİD zulmünden kurtuldukları için büyük bir sevinç yaşadıklarını söyleyen İbrahim, YPG ve YPJ güçlerine minnettar olduklarını söylüyor.

İŞKENCE GERİDE KALDI

Geri dönenlerin büyük bir bölümü halen IŞİD zulmünün etkisinde olduğu için görüntü ve fotoğraf vermekten çekiniyor. Serap isimli bir anne de, 3 çocuğuyla geldiği sınır kapısında asayiş güçleri tarafından kendilerine su verilmesinin ardından kente ilk adımını attı. Serap, IŞİD’in kentten çıkarılmasına çok sevindiklerini ve o işkence günlerinin sona erdiğini söyledi.

MAYINLAR TEMİZLENİYOR

Kentin Kobanê yönündeki girişinde kurulan iki arama noktasında asayiş güçleri tarafından kontroller yapılıyor. Kimlik ve araçlarda yapılan aramaların ardından yurttaşlar kente giriş yapıyor. Kentin bir bölümünde ve köylerinde IŞİD tarafından döşenen mayınlardan dolayı girişler halen sağlanamazken, buradaki mayın ve bomba temizleme çalışmaları da devam ediyor. Kenttin sokaklarında günlük yaşam devam ediyor. İş yerlerinin açık olduğu gözlenen kentte, halk da sokaklarda özgürce dolaşmanın tadını çıkarıyor. (Til Ebyad/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Karayılan: Til Ebyad’da IŞİD kadar AKP de darbe yedi

SONRAKİ HABER

Tecride öfke büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...