23 Haziran 2015 08:24

Bilirkişi raporu : Çığ uyarısı dikkate alınmadı, işçiler zorla ölüme gönderildi

Paylaş

Trabzon'un Çaykara ilçesinde Balkodu-2 Hidroelektrik Santralı (HES) inşaatı şantiyesinde 5 işçinin hayatını kaybettiği çığ felaketi ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Meteorolojinin bölgedeki olumsuz hava şartları ve çığ düşme uyarılarına rağmen HES şantiyesinin tahliye edilmediğine dikkat çekilen raporda, olayda hayatını kaybeden işçilerin de arızalanan jeneratörü tamir etmek için inşaat alanına zorla gönderildikleri belirtildi.

Karaçam Mahallesi, Kavlatan mevkiindeki HES şantiyesinde geçen 10 Ocak tarihinde meydana gelen çığ felaketinde işçilerden Nusret Er, Özgür Can Özyürek, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik ve Erhan Arslan’ın kar kütlesi altında kalarak hayatlarını kaybetmesinin ardından Çaykara Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında savcılık talebiyle olayı inceleyen Maden Mühendisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları Muzaffer Köndel ve Cevdet Bebek ile Avukat Necla Anlağan'dan oluşan bilirkişi heyeti, olayla ilgili hazırladıkları raporu tamamladı.

METEOROLOJİ UYARISI ÖNEMSENMEDİ
Bilirkişi raporuna göre, HES inşaatında şirket adına emir verme yetkisi bulunan Hasan K.’ nın hava şartlarının ağırlaşmasına karşın önceden önlem almadığı ve aldırmadığı, Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün kötü hava şartları ve bölgede çığ düşme uyarılarına rağmen şantiyeyi tahliye etmediği vurgulandı.

Çalışanların şantiye şefi olarak bildiği ancak öyle bir görevi olmadığı anlaşılan iş makinesi sorumlusu Abdülhamit A.’nın da olay günü arızalanan jeneratörün onarımı için işçileri çığ tehlikesi nedeniyle karşı çıkmalarına rağmen, ‘Tüm sorumluluk bende. Gidin onarın’ diyerek zorla gönderdiği ifadelerine yer verildi. Şirket sorumlusu Hasan K. ile iş makinesi sorumlusu Abdülhamit A.'nın asli kusurlu olduklarına işaret edilen rapor, 'Bilinçli taksirli iş kazası' değerlendirmesi ile Çaykara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi. Raporda kusurlu bulunan 2 kişi, olaydan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

5 İŞÇİ GÜÇLÜKLE ÇIKARTILDI
10 Ocak’da Kavlatan Mevkii’ndeki Balkodu – 2 HES İnşaatı’nda tünel önünde meydana gelen olayda 5 işçi çığ altında kaldı. Nusret Er’in cesedi olaydan hemen sonra işçi arkadaşları tarafından bulunurken, çığ altında kalan Özgür Can Özyürek, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik ve Erhan Arslan’ın cesetleri ise AFAD ekiplerinin 14 Ocak’a kadar sürdürdüğü çalışmalarla kar kütlesi altından çıkarılabildi.

Olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yüklenici firma yetkilisi Hilmi Kamil G. tutuklanırken, şirket yetkilisi Hasan K. ile Abdülhamit A. da ‘Adli kontrol’ koşuluyla serbest bırakıldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

25. dönem milletvekillerinin yemin töreni sona erdi

SONRAKİ HABER

Pakistan’daki aşırı sıcaklarda ölü sayısı 675’e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...