23 Haziran 2015 06:08

Savaş koalisyonu için çabalıyorlar

Paylaş

Hükümet kurma görüşmeleri resmi olarak sürmese de kulisler AKP ve MHP’nin gayriresmi olarak bir araya geldiğini konuşuyor. Yandaş medyada çıkan haberler, AKP- MHP temsilcileri tarafından yapılan açıklamaların satır araları, hükümetin ibreyi MHP’ye kırdığını gösteriyor. Böyle bir hükümetin kurulması halinde savaş politikalarının yeniden uygulamaya konulacağına dair de endişeler dile gelmeye devam ediyor. Her ne kadar AKP’yle MHP arasında yürütülen ‘gayriresmi’ koalisyon görüşmeleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’ tarafından yalanlanmış olsa da, AKP medyası savaş koalisyonunu kurmak için çaba halinde. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yüksel Taşkın olası AKP- MHP koalisyonunun temel siyasal meselelerin dondurulmasıyla yürüyebileceğini, Türkiye’nin de böyle bir koalisyon kurulması halinde 2 sene sonra erken seçime gideceğini söyledi.

Davutoğlu ise önceki akşam katıldığı bir iftar proğramında gazetecilerin sorularını yanıtlarken hükümet kurma görüşmelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetki vermesinin ardından başlayacağını söyledi. Her siyasi partiye açık olduklarını savunan Davutoğlu AKP-MHP  koalisyonu ihtimaline ilişkin “Ak Parti şu partiyle anlaştı veya şu parti ile şu aşamaya geldi gibi haberler, bazıları temenniden ibaret olabilir, bazıları yorumdan” dedi.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise MÜSİAD iftarında yaptığı açıklamaların ardından resmi twitter hesabından da koalisyonla ilgili açıklamalar yaptı. Erdoğan, ‘Oyun bozanlık edenler hesabını vereceğini bilmelidir’ dedi. Erdoğan, “ Türkiye , ortak dil, ortak hedefler ve ortak akıl çerçevesinde kurulmuş bir koalisyonla, istikrar ve güven iklimini yeniden tahkim edebilir. Müşterekleri değil, farklılıkları öne çıkararak adeta oyun bozanlık eden parti ve siyasetçiler bunun hesabını millete vereceğini bilmelidir. Hiç kimsenin, seçimlerin ortaya çıkardığı tablodaki konumunu, sorumluluk üstlenmek yerine sistemi kilitlemek için kullanmaya hakkı yoktur,” ifadelerini kullandı.

‘BU KOALİSYON ERKEN SEÇİME GÖTÜRÜR’

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yüksel Taşkın bir dizi temel meselenin dondurulması halinde böyle bir koalisyonun ancak 2 sene sürebileceğini, bu koalsyonun Türkiye’yi iki sene sonra erken seçime götüreceğini söyledi. Taşkın gazetemize yaptığı değerlendirmede böyle bir koalisyonun sürmesini mümkün kılabilecek yegane şeyin, devletin kaynaklarını, kadrolarını paylaşmak olduğunu belirterek şunları söyledi: İhalelerden ilçe milli eğitim müdürlerine kadar bir dizi kaynak ve kadronun paylaşılması, bu koalisyonun en azından iki sene yürümesini mümkün kılabilir. AK Parti’nin Kürt sorununda mevcut durumdan geriye gitmeye tahammülü yoktur. Mevcut durumun dondurulmasını savunmak zorundadır. Kürt oylarını yeniden kazanabilmesi için bu şarttır. Kürt oylarını gözden çıkararak, Ortadoğu’da ve Türkiye’de milliyetçi bir tutuma yönelebilir mi? Bu da mümkündür ama söz konusu durumda MHP’ye oy kayışı olacağı gibi, AK Parti’ye oy veren ama “önce ekonomi” diyen kesimleri de yitirme ihtimali doğar.

MHP’ninse kendisine oy veren iki uyumsuz grubu tatmin etmek gibi bir zorluğu var. MHP’nin bir bölümü, milliyetçi muhafazakar hassasiyetler üzerinden AK Parti tabanına sosyolojik yakınlığa sahip. Özellikle 30 yaş altı batılı MHP seçmenlerindeyse laiklik ve yaşam tarzı meseleleri üzerinden AK Parti’ye alerji var. Bu grup CHP seçmenleriyle benzerlik gösteriyor. MHP’nin batılı seçmenlerini tutmak için AK Parti’yi yolsuzluk vb. meselelerde sıkıştırması gerekiyor. Rejim meseleleri üzerinden AK Parti’yi sınırlandırması gerekiyor. Bunu yapmazsa ve AK Parti’nin ideolojik yörüngesine kapılırsa ciddi bir oy kaybı yaşar.

Tüm bu nedenlerle söz konusu koalisyonun en fazla iki yıl içerisinde Türkiye’yi erken seçime götüreceğini belirten Taşkın, “Geçen sürede demokratikleşme alanında ise olumlu bir adım atılması beklenmemelidir.” (İstanbul/EVRENSEL)


MHP: ANALAR AĞLASIN İSTEMEYİZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Danışmanı Metin Özkan, MHP’nin de anaların ağlamasına karşı olduğunu ancak “kırmızı çizgileri bulunduğunu” açıkladı. Buna göre MHP’nin süreç için tek şartı PKK’nin silah bırakarak masaya oturması. Metin Özkan, koalisyon iddialarını NTV canlı yayınında cevapladı.

Özkan, açıklamasında koalisyon iddialarını yalanladı. MHP’nin kürt sorunu bitirilsin şeklindeki kırmızı çizgilerini yumuşatan Özkan “MHP analar ağlasın istemiyor. Doğudaki kardeşlerimizin üstünde PKK’nın tehdidi kalsın istemiyoruz. Çözüm mutlaka istenen bir şey ama MHP’nin kırmızı çizgileri var. Terör örgütü mutlaka silahı bırakacak, devletle masaya otururken kesinlikle şartı olmayacak,” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Güneş’te dev patlama: Güçlü radyasyon fırtınası Dünya’ya ulaştı

SONRAKİ HABER

Batan teknede 6 mülteci yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa