23 Haziran 2015 00:36

EATON Polimer işçisi geri adım istemiyor

EATON Polimer işçilerinin grevi 5. gününde kararlılıkla sürüyor. İşçiler düşük ücretlerinin artırılmasnı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor.

Paylaş

EATON Polimer işçileri grevlerini kararlı bir şekilde sürdürüyor. Taleplerinden taviz verilmemesini isteyen işçiler bu kararlılıklarını sendikaları Petrol-İş ile de paylaştı. İşçiler, sözleşmenin yapılacak oylamanın sonucuna göre imzalanmasını istedi.
Grevin 5. gününde Petrol-İş Genel Merkez Yöneticileri ve bazı şube başkanları grev yerine geldi. Burada bulunan yüzlerce işçiyle toplantı yapan Petrol-İş Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar, “İşveren iki yıl önceki zammın bile gerisinde zam önererek bizi greve zorladı. Bugün itibari ile greve çıktıktan sonra bir görüşme olmadı. Görüşme trafiğini açmak için yol almalıyız. Sözleşme masası ala-vere masasıdır. Ne kadar alıp ne kadar verdiğin önemlidir” dedi. Bu sözler üzerine bir işçi şunları dile getirdi: “Biz çok verdik daha hiç bir şey almadık. Son tekliften daha aşağıya inilmemeli. Bütün arkadaşlar bu konuda net.” Bir çok işçi de söz alarak son tekliften aşağıya inilmemesi yönünde görüş bildirdi. Hatta bir işçi bu teklifin grev öncesi koşullarda verildiğini, greve çıkınca şartların değiştiğini belirterek ücret talebinin yükseltilmesini önerdi.

İŞÇİ OYLAMA İSTEDİ
Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar işçilerin bu sözlerine şöyle yanıt verdi: “Bütün arkadaşların fikirlerini dikkate alırız. Ama deneyimlerimiz ve toplusözleşme masasının havasına göre karar veririz. Biz sadece işçinin talebini işverene, işverenin talebini işçiye ileten trafik polisi olmayız, sadece fikir ileten değil bizi seçtiğiniz için irade koyan oluruz. Daha geniş cepheden baktığımız için bütün koşulları dikkate alarak imzalanan sözleşme işçi inisiyatifini temsil eder. Bir birimize güvenmeliyiz.”
Bu sözler üzerine konuşan işçiler, ısrarlı şekilde ücretlerinin çok düşük olduğunu, çalışma koşullarının ağır olduğunu belirtip sendikanın son teklifi olan brüt 370 lira zam talebinden kesinlikle aşağıya inilmemesini ve sözleşme imzalanırken oylama yapılmasını istedi.
10 yıllık bir işçi 5 sözleşme gördüğünü ancak ilk kez EATON’dan bir şey alma olanağı ortaya çıktığını dile getirerek “Bunu kaybetmeyelim. İşçiler olarak özellikle kendi içimizden çıkan şube başkanına güveniyoruz ve arkasındayız. Bu birlik değerlendirilmeli” dedi.
8 yıllık işçi de sosyal haklar hariç 1021 lira ücret aldığını, ağır çalışma koşullarından dolayı bel fıtığı ameliyatı olduğunu anlattı. Başka bir işçi de sinirli bir şekilde 370 liradan bir kuruş inilmemesi gerektiğini aksi taktirde imzalayanların bunu işçiye açıklayamayacaklarını dile getirdi.

GREVE NASIL ÇIKILDI?
Petrol-İş Sendikası ile EATON Polimer Kauçuk arasında 1 Ocak itibari ile başlayan TİS sürecinde işverenin üç yıllık ve ilk altı ay sıfır ikinci altı ay ise brüt 170 lira zan önerisine Petrol-İş Sendikası iki yıllık sözleşme ve ilk altı ay brüt 500 lira zam önermişti. Greve çıkılmadan bir gece önce işveren iki yıllık sözleşme ve ilk altı ay için brüt 205 lira zam önerisine, Petrol-İş ise brüt 370 lira zam önerisiyle karşılık verdi. Anlaşma olmayınca sendika üyesi 2 bin işçi 17 Haziran’da greve çıktı. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin oyları farklı ama çözüm yolları aynı

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...