23 Haziran 2015 00:28

Macaristan göçmenlere karşı utanç duvarı örecek

Paylaş

Macaristan, göçmenlerin ülkeye girişini durdurmak için Sırbistan sınırına, 175 kilometre uzunluğunda ve dört metre yüksekliğinde bir duvar inşa etmeyi planladığını açıkladı. Avrupa’da Schengen Bölgesi’nin doğu sınırını oluşturan Macaristan, göçmenler için bir köprü görevi görüyor. Resmi rakamlara göre, 2014 yılında yasa dışı yollarla Macaristan’a giriş yapan göçmenlerin sayısı bir önceki yıla kıyasla 14 bin artarak 57 bin oldu.

‘GÖÇ SELİNİ DURDURMALIYIZ’
Duvar kararının ve tel örgünün uluslararası anlaşmalara aykırı olmadığını, birçok ülkenin bu tip önlemler aldığını iddia eden Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó  “Avrupa Birliği (AB) ülkeleri göçmen sorunu için çözüm arıyor ama Macaristan daha fazla bunu karşılayamaz” diye konuştu. The Guardian’a konuşan Zoltán Kovács, “Biz bu göç selini durdurmalıyız” diye konuştu.
Belgrad yönetimiyse, Macaristan’ın ‘göçmen duvarı’ inşa etme kararına temkinli yaklaşıyor.
“Modern dünyada hiç kimse duvarlar inşa etmez hele de Avrupa’nın bir parçasıysa” diyen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuciç, “ Avrupa’da böyle bir duvar örüldüğünde 1961 yılıydı uzun zaman önceydi, büyük sebepler ve büyük problemler vardı. Başbakan Viktor Orban’ı anlıyorum. Fakat kararın bizimle bir ilgisi yok. Bu teklif yapılamaz ve olmayacak.” dedi. Sırbistan, henüz Avrupa Birliği (AB) üyesi olmamasına rağmen AB ile müzakereleri sürüyor. AB’nin üyesi olan Macaristan ise Schengen bölgesinin bir parçası olarak bir çok AB ülkesine pasaportsuz geçiş hakkı tanıyor.
Böylelikle göçmenler Macaristan’da, kolayca diğer ülkelere seyahat edebiliyor.  Macaristan AB ülkeleri arasından İsveç’ten sonra en fazla göçü alan ülke oldu.  

GÖÇMEN KARŞITI AFİŞLER
Macaristan’da Victor Orban hükümeti göçmen düşmanlığı politikalarıyla biliniyor. Geçtiğimiz günlerde Budapeşte yönetimi ülke genelindeki panolara “Macaristan’a geliyorsan Macarların işini elinden alamazsın”, “Macaristan’a geliyorsan kültürümüze saygı göstermelisin” ifadelerinin bulunduğu ilanlar asmıştı. İlanların ardından ülke genelinde protestolar düzenlenmiş, Orban hükümeti protesto edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Oslo'da liman işçilerine destek eylemi yapıldı

SONRAKİ HABER

İspanya'da da ufukta koalisyon görünüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...