22 Haziran 2015 15:22

DİHA ve ANF muhabirlerine 'ROJ TV' soruşturması

ANF Muhabiri Oktay Candemir ve DİHA Muhabiri Hakan Yılmaz hakkında 'ROJ TV muhabiri' oldukları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Paylaş

ANF'nin Van Muhabiri Oktay Candemir ve DİHA Muhabiri Hakan Yılmaz, “ROJ TV muhabiri” oldukları gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında Van Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesine giderek ifade verdi. Daha önce KCK basın davası kapsamında yargılanan Candemir hakkında bu kez de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı “ROJ TV Van Muhabiri olduğu, silahlı terör örgütüne üye olmak ve silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla bir kez daha dava açtı. Candemir’in 2005 ve 2008 yıllarında telefonla bağlandığı programlar delil olarak gösterildi. Dosyada ayrıca ROJ TV’nin PKK’nin yayın organı olduğu iddia edilerek İngiltere ve Danimarka’da süren davalar delil olarak gösteriliyor.
DİHA Muhabiri Hakan Yılmaz hakkında da 2013 yılında Xerzan Şehitliğine yapılan saldırıya ilişkin ROJ TV’ye bağlanarak haber aktarması ‘örgüt üyeliği’ sayılarak soruşturma başlatıldı. Ayrıca bağlantı sırasında kullandığı ‘Xerzan Şehitliği’ cümlesi “Örgüt üyeliği”ne delil olarak gösterildi. Yılmaz da bu kapsamda Avukat Cemal Demir eşliğinde Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesine giderek ifade verdi.

‘AYNI SUÇLAMADAN İKİNCİ DEFA DAVA AÇILIYOR’
Açılan davaya ilişkin bilgi veren Gazeteci Oktay Candemir, “ROJ TV’ye bağlanmak asla bir suç değildir. Bu durum tamamen düşünce ve ifade hürriyeti kapsamına girer. Kürt gazeteciler hakkında yıllardır yargı yoluyla bir yıldırma politikası yürütülüyor. Ancak bunlar bizim mesleğimizi yapmamızı ve halkın haber alma hakkını engelleyemez” diye konuştu.

‘ŞEHİTLİK KELİMESİ SUÇ DELİLİ SAYILDI’
DİHA Muhabiri Hakan Yılmaz’da, tamamen haber içerikli bir çalışmanın örgüt üyeliği olarak değerlendirildiğini belirterek, “ Yaptığımız gazetecilik faaliyetleri kriminalize ediliyor. Haberde kullanılan ‘Şehitlik’ kelimesi örgüt üyeliğine nasıl delil olabilir. 2013 yılından bu yana telefonum yasadışı olarak dinleniyor. Haber içerikli tüm görüşmelerim suç delili olarak dosyaya konulmuş. Ama bu tür yöntemler bizi yıldıramaz, gazetecilik mesleğimizi halkın haber alma hakkı doğrultusunda sürdüreceğiz” dedi.
Avukat Cemal Demir ise açılan soruşturmaya ilişkin gazetecilerin ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına bağlanmanın suç unsuru teşkil edemeyeceğini belirterek “Bu zaten gazetecilik görevinin gereğidir. Aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüdür ve hiçbir şekilde suç kabul edilemez. Oktay Candemir aynı suçlamalardan ötürü açılan KCK davasında hala yargılanmaktadır. Ayrıca böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalması ceza yargılaması muhakemesine aykırı bir durumdur” ifadesini kullandı. (DİHA)

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat'a 'Roj TV muhabirliği' soruşturması

ÖNCEKİ HABER

EGO’da temsilci seçimi yapıldı

SONRAKİ HABER

Vakıf yurdunda oruç dayağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...