22 Haziran 2015 11:13

MESS sadakasına işçiden ret

Metal direnişi sonrası işçi ücretlerinin iyileştirilmesi için bir ay süre isteyen patronlar, işçilerin karşısına sadakayla çıktı. Patronların sendikası MESS’in aylık 100 liraya bile denk gelmeyen ikramiye dayatmasına işçilerin tepkisi sert oldu.

Paylaş

Hakkı TALİ
Bursa

Metal direnişi sonrası işçi ücretlerinin iyileştirilmesi için bir ay süre isteyen patronlar, işçilerin karşısına sadakayla çıktı. Patronların sendikası MESS’in aylık 100 liraya bile denk gelmeyen ikramiye dayatmasına işçilerin tepkisi sert oldu. Bursa’daki Ermetal işçileri iş bırakırken, başta Renault olmak üzere metal fabrikalarının işçileri “Sadakayı kabul etmiyoruz” dedi.

Patronlar Bursa Renault ve Tofaş’ta başlayarak yurt geneline yayılan metal direnişi üzerine kimi yerde protokol imzalayarak kimi yerlerde ise sözlü olarak bir ay içinde ücretlerde iyileştirme yapılacağı sözünü vermişti. İşçiler Bosch işçilerine yapılan artışın kendilerine de uygulanmasını isterken, bir ayın sonunda beklenen açıklama MESS’ten geldi. Buna göre 2017'ye kadar işçilere brüt olarak 3500 lira ödeme yapacağını duyuran MESS, bunu da Ağustos ayında 1400 lira, 2016’da iki defa olmak üzere 700’er lira, 2017’de ise bir defa olmak üzere 700 lira ödeyeceğini açıkladı. İkramiye olarak ödenecek bu tutarların brüt olması nedeniyle işçilerin eline geçecek olan ise aylık 100 liranın altında kalıyor. Buna tepki gösteren işçiler, “Bizlere layık görülen bu sadakayı kabul etmeyelim” dedi.

‘BİZ PROTOKOLÜ MESS’LE YAPMADIK’

Patronun teklifini konuştuğumuz Renault işçisi “Biz bu yola adaletsizliğin ortadan kaldırılması için çıktık. Ne bir kuruş fazla ne de bir kuruş eksik. Bosch'un saat ücreti yansıtılsın dedik ve bizden süre istediler. Şimdi MESS açıklama yaptı. Açıklanan rakam ile bizim istediğimiz arasında dağlar kadar fark var. Bu nedenle kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu. Direniş sonrası protokolü Renault patronuyla yaptıklarını bu nedenle Renault patronunun açıklama yapmasını beklediklerini anlatan işçi, şöyle devam etti: “Biz protokolü Renault patronuyla yaptık, MESS’le değil. Bize yapılacak açıklamaya göre de hareket edeceğiz.”

Mako işçileri da MESS’in açıklamasına tepkili: “Söylenen rakamlar brüt rakamlar. Üstelik saat ücretine yansıtılmıyor. Bizleri dilenci yerine koyuyorlar. Biz Bosch’un saat ücretlerinin verilmesini istiyoruz.”

Bursa’da birçok fabrikada zam teklifine karşı tepkilerin olduğu gelen haberler arasında.

ERMETAL’DE ÜRETİM DURDU

Sendikal örgütlenmenin olmadığı Ermetal işçileri ise kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine iş bıraktı. Metal direnişleri döneminde de iş bırakan Ermetal işçileri, patronun Haziran ayında zam yapacağını duyurması üzerine yeniden işbaşı yapmıştı. İşçiler Haziran ayında yapılacağı söylenen zammın yeniden ertelenmesi üzerine üretimi durdurdu. Fabrika bahçesinde bekleyişlerini sürdüren işçiler, daha önce verilen sözlerin tutulmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin ilk Roman milletvekili kaydını yaptırdı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs'ta Taksim yasağına suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa