22 Haziran 2015 09:28

Yunanistan-AB pazarlığında 'Uzlaşma' iddialarının hangisi doğru?

AB ile Yunanistan arasında süren pazarlıklarda bu ayın sonuna kadar verilmesi gereken kredi konusunda uzlaşmanın sağlandığı ileri sürülüyor. Brüksel ve Atina kaynakları tarafından basına sızdırılan uzlaşma şartlarında bazı farklılıklar dikkat çekiyor. Ancak, Çipras hükümetinin 'Troika' karşısında geri adım attığı hemen göze çarpıyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR

 

Bu akşam yapılacak Avro Bölgesi Olağanüstü Devlet ve Hükümet başkanları Zirvesi öncesinde, Yunanistan ile “Troika” (AB, AMB ve IMF) arasında uzlaşmanın sağlandığı uluslararası basında yer almaya başladı.

AB kaynakları tarafından değişik ajanslara servis edilen haberlere göre, Syriza hükümeti önümüzdeki birbuçuk yılda 5 milyar Euro tasarruf yapmayı kabul etti. Kısıtlamanın yapılacağı alanların başında, temel gıda maddelerinden alınan katma değer vergisinin yüzde 13'ten yüzde 23'e çıkarılması, yaşlılıkta erken emekliliğin değiştirilmesi ve emeklilik primlerinin artırılmasının yanı sıra ve daha önce kaldırılması planlanan emlak vergisinin kaldırılması planından vazgeçilmesi.

Syriza ve Başbakan Alexis Çipras için büyük bir geri adım anlamına gelen bu kısıtlamaların ne kadar doğru olduğu ise kesin olarak doğrulanmadı.

Zira Yunanistan basınında uzlaşmayla ilgili çıkan haberlerde farklı talepler sıralandı. Yunan gazetelerinde dün “Atina kırmızı çizgilerden saptı” diye verilen haberlere göre, hükümet 5 milyar Avro'luk tasarrufu turizm sektöründe KDV'nin artırılması, erken emeklilikte değişiklik ve zenginlerden alınan vergilerin artırılmasıyla sağlayacak.

Çipras'ın kaldırılacağını ifade ettiği emlak vergisi konusunda Yunan basınında bilgi yer almadı.

Bir ajansta yer alan habere göre, planla yıllık geliri 300 bin Avro'nun üzerinde olanlardan daha fazla vergi alınacak. Yine 2014'te yıllık kazancı 500 bin Avro'nun üzerinde olanlardan yüzde 7 vergi alınacak.

AB ve Yunan basını tarafından ifade edilen uzlaşma noktalarında, emeklilik konusunda yeni düzenlemelerin yapılacağı ortak bir madde olarak görülüyor. KDV'nin artırılacağı her iki kaynak tarafından belirtilirken, artırılacak olanlar konusunda farklılık bulunuyor. AB tarafından sızdırılan uzlaşma metninde zenginlerden daha fazla vergi alınacağının yer almaması dikkat çekiyor.

AB: SANCILI DOĞUM

AB kaynakları tarafından yapılan açıklamalarda, Çipras hükümetinin 5 milyar Avro'luk tasarrufu kabul ettiğine dair bildirimde bulunduğu belirtildi ve bunun üzerine uzlaşmanın sağlandığı ifade edildi. Ancak, nihai kararın akşam saatlerinde yapılacak Avro Bölgesi Devlet ve Hükümet Başkanları Olağanüstü Zirvesi'nde verileceği ifade edildi.

Çipras, dün akşam saatlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ile telefon görüşmesi yapmıştı. Görüşmelerde uzlaşmanın sağlanması gerektiği yönünde temennilerde bulunulmuştu.

AB ile Yunanistan arasında süren pazarlıklar çerçevesinde önceki hafta Lüksemburg'da toplanan Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında bir anlaşma sağlanamamıştı. Bu nedenle olağanüstü zirve kararı alınmıştı.

KREDİ PAZARLIĞI

AB ile Yunanistan arasında süren pazarlıklar çerçevesinde AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından bu yılın ayın sonuna kadar 7,2 milyar Avro'luk kredi diliminin serbest bırakılması öngörülüyor. Verilecek kredinin 1.6 milyon Avro'su ay sonunda IMF'ye geri ödenecek.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de de grevin ardından işten atma isteniyor

SONRAKİ HABER

Ekonomi bakanı, Zarrab'ı tanımıyormuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...