22 Haziran 2015 05:42

‘Heyet acil İmralı'ya gitmeli, çözüm süreci devam etmeli’

Paylaş

İmralı Heyeti'yle en son 5 Nisan'da görüşen PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride Diyarbakır'daki kitle örgütleri,meslek odaları ve sendikalar tepki gösterdi. İmralı Heyeti'nin bir an önce Öcalan'la görüşmesi gerektiğinin altını çizen kitle örgütleri çözüm sürecinin de kaldığı yerden devam etmesini istedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Dönem Sözcüsü Mesut Kılıçarslan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm süreciyle beraber bölgenin nefes aldığını ve rahatladığını belirterek, çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesini ve tarafların tekrardan masaya oturmasını istediklerini söyledi. AKP'nin süreci, iktidar hırsı sebebiyle askıya almasını ve bunu iktidar savaşına heba etmesinin yanlış olduğuna işaret eden Kılıçarslan, çözüm masasının tamamen devrilmesi durumunda Türkiye'de, Suriye ve Irak'takine benzer bir savaş ortamı oluşabileceğini belirtti. 

'DOLMABAHÇE MUTABAKATI HAYATA GEÇİRİLMELİ'

28 Şubat'ta Dolmabahçe'de kamuoyuna deklare edilen 10 maddelik mutabakat metnini hatırlatan Kılıçarslan, "Bu mutabakatın askıya alınmasını doğru bulmuyoruz ve bunların en yakın zamanda hayata geçirilmesini umuyoruz. Çünkü yayınlanmış olan metin, tüm toplumu kucaklayan ve ülkeye barış ve huzur getirecek bir metindir" dedi. Öcalan'ın üzerindeki tecridi kınadıklarını da sözlerine ekleyen Kılıçarslan, Öcalan'la derhal görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

'ÖCALAN TÜRKİYE İÇİN BİR NİMETTİR'

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Servet Özen, Öcalan'ın 5 yıla yakın bir süredir avukatlarıyla görüşememesinin başlı başına ulusal ve uluslararası hukuk açısından temel bir sorun olduğunu belirterek, bir tutuklu veya hükümlünün avukatlarıyla görüşme hakkının hiçbir şekilde engellenemeyeceğinin altını çizdi. 5 Nisan'dan bu yana İmralı Heyeti'yle görüştürülmemesine de dikkat çeken Özen, Öcalan'ın diliyle, tarzıyla, yapıcılığıyla Türkiye demokrasisi ve siyaseti için bir nimet olduğuna işaret eden Özen, "KCK yetkililerinin baş müzakereci olarak gördüğü Sayın Öcalan'la İmralı Heyeti'nin görüşmesinin engellenmesi yürütülen müzakere sürecinin devam etmemesi anlamına geliyor" dedi. Çözüm sürecinin bir an evvel kaldığı yerden devam etmesi ve İmralı Heyeti'nin Öcalan ile görüşmesine izin verilmesi gerektiğini dile getiren Özen, aksine Ortadoğu coğrafyasında var olan kaotik ortamın Türkiye'ye de sıçrayabileceğinin altını çizdi.

'GÖRÜŞMELER BAŞLAMALI, ÇÖZÜM SÜRECİ SÜRMELİ'

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER) Diyarbakır Şube Başkanı Ali İhsan Gültekin, PKK Lideri Öcalan üzerinde uygulanan tecridin aslında çözüm sürecine uygulanan tecrit olduğunu belirterek, Öcalan'ın çözüm sürecini başlatan kişi olduğunu söyledi. AKP hükümetinin "ortada masa yok" söylemleri ile Dolmabahçe mutabakatını sonradan reddetmeye dönük tavrını hatırlatan Gültekin, bu tarz söylemlerin çözüm sürecini zaafa uğratmaktan öte kesintiye uğrattığını belirtti. Çözüm sürecinin rafa kaldırılmasıyla birlikte bölgede tekrardan istenmeyen olayların yaşandığına değinen Gültekin, çözüm sürecinin elzem olduğunu ve derhal sürecin başlaması gerektiğine dikkat çekti. Çözüm süreciyle beraber geçici süreliğini de olsa çatışma sürecinin bertaraf edilmiş olması toplumun özlediği ve istediği bir şey olduğunu kaydeden Gültekin, "Gözlemci bir heyetin derhal oluşturularak İmralı'ya gidip, Öcalan'la görüşmesi ve sürecin kalındığı yerden daha güçlü bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu. 

BARIŞ İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cafer Koluman da, Öcalan'ın Ortadoğu halkları için çok önemli bir aktör olduğunu söyledi. 2013 Newrozu'nda toplumda gelişen barış umuduna rağmen AKP'nin seçim sürecinde şiddet ve savaş dilini geliştirdiğine dikkat çeken Koluman, "Seçim sonuçları, Sayın Öcalan'ın düşüncelerinin ne kadar gerçekçi olduğunun ve artık savaş politikalarının tutmayacağının kanıtıdır" dedi. 7 Haziran'dan mağlup çıkan AKP'nin çözüm sürecini heba etmemesi gerektiğine dikkat çeken Koluman, "Hem İmralı Heyeti'nin hem de yaklaşık 5 yıldır görüşe gidemeyen avukatların derhal barış elçisi olan Sayın Öcalan ile görüştürülmesi gerekir" şeklinde konuştu. Çözüm sürecinde sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere ve ülkenin tüm dinamiklerine büyük görevler düştüğüne işaret eden Koluman, çözüm sürecinin bir an önce hayata geçirilmesi ve yasal güvencelere kavuşturulması için herkesin büyük bir mücadele etmesi gerektiğini söyledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kürdistan Üniversitesi’nin kurulması için cevap bekleniyor

SONRAKİ HABER

Yalova’da Kürt işçilere ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...