22 Haziran 2015 05:30

Kürdistan Üniversitesi’nin kurulması için cevap bekleniyor

Paylaş

Nuri AKMAN

Türkiye'de eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversiteyi kurmak isteyen Mezopotamya Vakfı, Türk Patent Enstitüsü tarafından "Amed" ve "Mezopotamya" isimleri reddedilince "Kürdistan Üniversitesi" için 2013 yılında başvuru yaptı. Ancak bugüne kadar bir cevap alamayan vakıf, üniversitenin isim patentinin alınmasıyla YÖK'e başvurmayı ve 2017 yılının Eylül ayında da eğitime başlamayı hedefliyor.

Türkiye'de Kürtçe eğitim önündeki engeller devam ederken, Diyarbakır'da kurulan Mezopotamya Vakfı, eğitim dili Kürtçe olan bir üniversitenin kurulması için çalışmalarını sürdürüyor. Yok edilmek istenen Kürtçe'nin geliştirilmesi gerektiğine inanan ve buna dönük çalışma başlatmak için 23 Ekim 2011 tarihinde Diyarbakır'da bulunan Sümerpark'ta bir araya gelen az sayıda akademisyenin temelini attığı Mezopotamya Vakfı, bu tarihten sonra alınan birçok toplantı ve çalışmanın ardından Dünya Anadil Günü olan 21 Şubat 2013 tarihinde resmi olarak kuruldu.

HÜKÜMET ODAKLI DEĞİL, İNSAN ODAKLI BİR ÜNİVERSİTE 

Vakfın kurulmasının ardından aralarında akademisyen, hukukçu, gazeteci-yazar, iş insanı ve siyasetçilerin de bulunduğu 288 kurucu kurul üyesi, eğitim dili Kürtçe olan ve Kürdistan'da bulunan diğer dilleri de araştırarak bir eğitim dili haline getirebilecek bir üniversitenin kurulması için çalışmalarına başladı. Kurulacak olan üniversite, benimseyeceği çok dilli eğitim anlayışının yanı sıra, Mezopotamya'nın yüz yıllardır yok sayılan tarihsel, toplumsal, sosyal ve kültürel birikimini ortaya koyacak. Özgür, eleştirel, yaratıcı ve sorgulayıcı bir eğitim modeli amaçlayan vakıf, hükümet odaklı eğitim yapan üniversitelerin aksine katılımcı, ayırımcılığa karşı ve insan odaklı bir üniversite olmayı hedefliyor. 

BÜTÇE İÇİN KÜRT İŞVERENLERDEN DESTEK İSTENİLİYOR

İlk etapta "Eğitim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi" olmak üzere 4 fakültenin açılması hedeflenirken, ardından ise "Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi, Din Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi ve Ziraat Fakültesi"nin kurulması için çalışmalar yürütülecek. Üniversitenin kurulabilmesi için birçok kesimle toplantılar gerçekleştiren vakıf, MHP dışında Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi parti temsilcileri ile bir araya gelerek destek sözü aldı. Vakıf tarafından üniversitenin kurulmasında gerekli olan ve kurulmasının gecikmesine neden olan bütçenin sağlanabilmesi için de özellikle Kürt işverenlerden destek isteniliyor. 

'KÜRDİSTAN ÜNİVERSİTESİ' İSMİNE CEVAP VERİLMİYOR

Vakıf, üniversitenin yerleşke alanı olarak belirlediği Diyarbakır'da bulunan Newroz Parkı'nın arkasındaki boş arazi için Maliye Bakanlığı'na başvurdu ancak yapılan başvurulara şu ana kadar bir cevap alınamadı. Türk Patent Enstitüsü'ne "Amed Üniversitesi" ve "Mezopotamya Üniversitesi" isimleri için başvuran ancak bu isimlerin patentinin başkaları tarafından alındığı gerekçesiyle başvuruları reddedilen vakfın, "Kürdistan Üniversitesi - Zanîngeha Kurdistan" ismi için Türk Patent Enstitüsü'ne 2013 yılının sonunda yaptığı başvuru için şu ana kadar bir cevap verilmedi. Vakıf, aynı isim için tekrardan başvuru yapmayı planlıyor. Üniversitenin isim patentinin alınmasının ardından kuruluş için YÖK'e başvuracak olan vakıf, 2 yıl içerisinde üniversite yasasını tamamlayarak, 2017 yılının Eylül ayında eğitime başlamayı amaçlıyor. 

'KÜRDİSTAN İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ'

Yıllardır bir savaşın sürdüğü Kürdistan'daki sorunların sadece siyasi kararlarla çözülebilmesinin mümkün olmadığını, bilimsel çalışmalar doğrultusunda ortaya konulan perspektiflerin de dikkate alınması gerektiğini belirten Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu eski Başkanı ve HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, kurulacak olan üniversitenin sorunların çözümünde ön ayak olacağını söyledi. "Kürdistani" bir üniversite için geç bile kalındığını belirten Yıldırım, "Bir üniversite Kürdistan'ın bütün sorunlarını çözemeyecektir ama Kürdistan için önemli bir başlangıçtır. Belki biz burada Mezopotamya'yı kurduk. Bediüzzaman Said Kurdî'nin 100 yıl önce kurmak istediği Medresetü'z Zehra'yı Van'da kurabiliriz. Bunu gerçekleştirdikten sonra birçok üniversite daha bu irade tarafından açığa çıkarılabilir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Haliç kıyısındaki işyerlerine gece yarısı yıkımı

SONRAKİ HABER

‘Heyet acil İmralı'ya gitmeli, çözüm süreci devam etmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...