21 Haziran 2015 18:29

İspanya’da iş güvencesi sıfırlandı!

Paylaş

Geçtiğimiz hafta açıklanan “Servet Raporu”na göre İspanya’da 2008’de başlayan ekonomik kriz döneminde, avro milyonerlerinin sayısı yüzde 40 arttı. Ancak krizi yüklenen emekçilerin çalışma koşulları giderek düşüyor. Bunun en açık örneği iş güvencesinin olmadığı, haftalık sözleşmelerin yapıldığı işlerin sayısındaki artış. 

32 yaşındaki David Pena, “iki yılda 130 ayrı sözleşme imzaladım” diyor. Bazen iki haftalık, bazen iki günlük hatta saatlik işlerde çalışmış. “Bir seferinde 24 saatlik bir sözleşme imzalattılar ve 24 saat dolunca da iş bitti” diyor el Pais gazetesine. David Pena, ülkenin kuzeyindeki Santiago de Compostela’da, 71 yaşındaki engelli annesiyle yaşıyor. Bugüne kadar sahne montajından, nakliyatçılığa, elektrikçilikten hamallığa kadar her işi yapmış, sırtına alabildiği tüm yükleri taşımış. 

SİSTEME BİR GİRİP ÇIKIYORLAR!

Ama bu çalışma yaşamı sadece David’e özgü değil. Genç işsizliğin yüzde 50’lere kadar ulaştığı İspanya’da yüz binlerce İspanyol, Sosyal Güvenlik sistemine “bir girip çıkıyor”

El Pais’in haberine göre sadece bu yıl imzalanan iş sözleşmelerinin yüzde 25’i (Yani 5 milyon 476 bin 901 sözleşmenin 1 milyon 333 bin 837’si) bir haftalıktan az. Bu sözleşmeleri imzalayanlar arasında kimler yok ki; hemşireler, inşaat işçileri, temizlik görevlileri hatta kamu televizyonlarında çalışan kameramanlar... Hiç birinin gelecek için plan yapma, yıllık izin kullanma, banka kredisi çekme, 37 yıl sigortalı çalışıp emekli olabilme ihtimali yok. Daha da kötüsü eğer iş bulmaya devam etmek istiyorlarsa, iş kurumunun bulduğu hiç bir işi beğenmeyip geri çevirme gibi bir seçenekleri de bulunmuyor. 

PATRONA CENNET İŞÇİYE EZİYET

“Günlük iş sözleşmeleri” en çok sağlık alanında yaygın. Binlerce hemşire ve hastabakıcı ancak bir günden diğerine kadar güvenceli çalışabiliyor. 37 yaşındaki Pilar ve 38 yaşındaki Maria yıllardır Meixoerio de Vigo hastanesindeler. İlkinin bir, diğerinin iki kızı var. Sadece son bir yılda 35 iş sözleşmesi imzalamışlar. “Reddedemiyorsun” diyor Maria, “Reddedersen işçi listesinden 500 sıra aşağı indiriyorlar. Bir seferinde saat 8’den öğlene kadar çalışayım diye La Cañiza’ya kadar gönderdiler. Sadece tek bir gün için” diye ekliyor. Bu tür sözleşmeler yasallığın sınırlarını zorluyor. Ancak şikayet edenlerin sayısı düşük. “İşsizlikten iyi” olması nedeniyle işverenler uzun süreli sözleşme imzalamayı tercih etmiyorlar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa halklarından Yunanistan’a destek

SONRAKİ HABER

Erdoğan’a yumruklu ‘Hizmet’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...