21 Haziran 2015 14:28

Çimento ocakları evlerin yakınına kadar geldi

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Oluşturduğu gaz ve toz emisyonları ile kirletici özelliğe sahip olduğu bilinen çimento fabrikalarının sayısı inşaata dayalı ekonomik büyüme sayesinde ülkemizde son yıllarda arttı. Boş bulunan her alana yapılan TOKİ’ler, HES’ler, köprüler, havaalanları için gerekli olan çimento ihtiyacı çevreyi yaşanmaz hale getirdi. Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Camili köyünde yaşayan vatandaşlar için bu durum ham madde çıkarmak için toprağı kazan çimento fabrikasının ham madde çıkardığı ocakların evlerinin yanı başına kadar gelmesi anlamına geliyor. 50 yılı aşkın bir süredir kurulu olan Adana Çimento Sanayi T.A.Ş.’nin ham madde çıkarmak için kazdığı alanlar evlerin yaklaşık 50 metre yakınına kadar geldi. Yıllardır bir kanser hücresini andırırcasına büyüyen ocak alanları, kendisine açılan davayı kaybederse Camili köyünde yaşayan Ekrem Polat’ın evine yaklaşık 30 metre yaklaşacak. 

Milli Emlak’a bağlı ecrimisil bedeli ödeyerek işlediği tarlanın köyü yakınında bulunan Adana Çimento Sanayi’nin işlemek için ruhsat aldığı alana girdiğine dair Kaymakamlık tarafından kendisine gönderilen yazıya tepki gösteren Polat, söz konusu tarla için bedel ödediklerine dair ellerinde belgeler olduğunu bu yüzden o tarlanın fabrikanın işletme ruhsatlı alanına giremeyeceğini dile getirdi. Fabrikanın evlerine 30 metre mesafede olan söz konusu tarlayı hammadde çıkarmak için kazmasının kendilerine zarar vereceğini söyleyen Polat, fabrikanın 50-60 metre yakın mesafede kazılar yaptığını ifade etti. Evlerine çok yakın bulunan kazılmış alanların tehlike arz ettiğini dile getiren Polat, bu alanların etrafına tel bile çekilmediğini, çocuklarının hayatlarını tehlikeye attığını ifade etti. Çimento ham maddesi çıkarmak için dinamitler kullanıldığını belirten Polat evinin yakınında kazı istemediği için tarlasının çimento fabrikası tarafından kullanılmaması için elinden geleni yapacağını ifade etti. 

‘KAYMAKAMLIK BİZİ DİKKATE ALMADI’

Üzerinde bulunan taşları kıra kıra araziyi tarla haline getirdiklerini ifade eden köy halkından Remzi Dişkaya, kazılan alanların etrafına tel çekilmediğini belirterek fabrikanın yaşam alanlarını daralttığını ifade etti. Ham madde çıkarılması için patlatılan dinamitin ve çıkan tozların fotoğrafını çektiklerini dile getiren Dişkaya, Kaymakanlığın kendilerine herhangi bir dönüş yapmadığını söyledi. 

HAYATI BİTİRİYOR

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Adana Çevre Platformu Üyesi Yaşar Gökoğlu, bölgeyi 70’li yıllardan beri bildiğini belirterek çevredeki köylerin o dönem tarım yapamaz hale geldiğini, zeytin yaprakları üzerinde toz tortuları oluştuğu için köylülerin şikayetlerde bulunduklarını ancak bir sonuç alınamadığını ifade etti. Gelişmiş Avrupa ülkelerinin çöp teknoloji olarak tabir edilen bu tür fabrikaları Türkiye gibi ülkelere kaydırdığını kaydeden Gökoğlu, “AKP Hükümeti, iktidarda olduğu 13 yıl havaalanı, köprü, konut yaparak geliştiğini zannetti. Yani inşaat sektörü ile tek tabancayla nereye kadar... Birkaç senedir Türkiye’nin büyüdüğünü kendileri de söyleyemiyorlar. Ve ülkemizi cehenneme çevirdiler” dedi. AKP’nin çimento fabrikalarını teşvik ettiğini dile getiren Gökoğlu, çimento fabrikalarının etrafındaki hayatı bitirme tehlikesine dikkat çekerek artık Türkiye’nin de bu çöp teknolojilerden kurtulması gerektiğini ifade etti. 

ÖNCEKİ HABER

Kışlada disco devri kapandı

SONRAKİ HABER

Ne hastayız, ne yalnız görün artık buradayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...