21 Haziran 2015 14:22

Kışlada disco devri kapandı

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, askeri birliklerde, üs komutanlarınca disiplin suçu işledikleri gerekçesi ile askeri personele uygulanan ‘DİSKO’ olarak bilinen ‘disiplin koğuşu’ cezasının hak ihlali olduğunu belirterek tazminatla cezalandırdı. 

Karar mesaiyi izinsiz terk ettiği gerekçesiyle 5 gün oda hapsi alan bir yüzbaşının başvurusu ardından alındı. Başvurucuya 2 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, Gerekçeli kararında oda hapsi cezasının disiplin amiri tarafından verilen ve kişi özgürlüğünü kısıtlayan bir disiplin cezası olduğunu kaydetti. Disiplin amirlerince verilen cezaların yargı denetimi dışında olduğunu ve hüküm altına alındığını hatırlatan AYM, hürriyetten yoksun bırakmanın bir yargı kararı sonucu olması gerektiğini ve yürütmeden bağımsız uygun yargı teminatları yetkili mahkeme tarafından verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. AYM "Yetkili bir mahkeme tarafından verilmiş bir mahkumiyet" kararının yokluğu nedeni ile Anayasa’nın 19. maddesinin ikinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi. 

AYM'nin kararı, askeri birliklerde, üs komutanlarınca disiplin suçu işledikleri gerekçesi ile askeri personele uygulanan ve kısa adı DİSKO olan, disiplin koğuşu uygulamasının önünü kapamış oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Babalar Günü'nde Soma'da hüzün vardı

SONRAKİ HABER

Çimento ocakları evlerin yakınına kadar geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...