21 Haziran 2015 11:20

Sanayinin parçaladığı kentlerden birisi: Gebze

Paylaş

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği tarafından düzenlenen  “Sanayileşmede Parçalanan Kent Gebze” konulu panelde, Gebze’nin sanayileşmeyle birlikte yaşadığı sorunların yanı sıra özellikle kentsel dönüşüm konusu tartışıldı. Panelde kapitalist sistemden kaynaklı sorunlar karşısındaki ekoloji ve emek mücadeleleri de gündeme getirildi.  

İSTANBUL'UN ÇÖPLÜĞÜ

Gebze Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen paneli Metalurji Mühendisi Mehtap Sönmez yönetti. panelin açılışında konuşan TMMOB Kocaeli Şube Başkanı Ünal Özmural sanayileşmenin ülke geneline yayılamaması nedeniyle birçok sorunun üst üste yaşandığına dikkat çekerek Gebze, Kocaeli ve İstanbul’un buna en iyi örnek verilebileceğini söyledi. Özmural, bölgenin İstanbul’un çöplüğü haline geldiğini söyledi.

GEBZE'YE NE DÜŞTÜ?

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler bölgede tarıma dayalı ekonomiden sanayiye hızlı geçiş yaşandığını aktardı. Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Doktor Azat Zana Gündoğan, Gebze ile ilgili yapmış olduğu çalışmanın verilerini paylaşırken 750 bin nüfusun yaşadığı Gebze’yi, İstanbul merkezli büyük firmaların sömürdüğü bir kent olarak tanımladı. Gündoğan çarpık sanayileşmeden Gebzelilere çevre kirliliğinin, arsa spekülasyonlarının, köylerde mülksüzleşmenin ve emekçilerin değersizliği ve sendikasızlığının düştüğünü söyledi.

DİLOVASI ALİAĞA BENZERLİĞİ

Evrensel Gazetesi İzmir muhabiri Özer Akdemir de, Gebze'nin komşusu Dilovası'nda sanayileşmenin getirdiği sağlık sorunları ile ilgili araştırmalara dikkat çekerek, İzmir'in Aliağasının da tıpkı Dilovası gibi sorunlarla boğuştuğunu kaydetti. Akdemir görsellerle desteklediği sunumunda ülkenin dört bir yanındaki çevre sorunları ve halkın bunlara karşı verdiği mücadeleleri anlattı.  Avukat Recep Dursun, hızlı sanayileşme nedeniyle yoğun göç yaşayan Gebze’de insanların barınma sorunlarını kendilerinin çözmek durumunda kaldığını belirterek, kentsel dönüşüm adı altında yapılmak istenen yağmanın hukuksal alt metinleri hakkında bilgi verdi.

KENDİLİĞİNDEN ÖRGÜTLENME VE HEMŞERİCİLİK OLGUSU

Panele ABD'den telekonferansla katılan Dr. Tolga Tezcan Gebze’de yaptığı araştırmalar ve özellikle hemşericilik olgusu üzerinde durdu. Tezcan hemşeri derneklerinin eşitsiz alanların varlığı durumunda insanların kendi örgütlerini kurabileceklerini gösterdiğini söyledi.

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı ve Rantsal Dönüşüm Platformu sözcüsü Sebahattin Günel de kentsel dönüşüm adı altında insanların evlerinin rızası olmadan ellerinden alınmak istendiğine dikkat çekerek, buna karşı verilen mücadele ile ilgili bilgiler aktardı. Soru ve katkılarla yaklaşık 4 saat süren panele birçok siyasi parti, dernek, oda ve platform temsilcileri katıldılar. Panel sonunda Özer Akdemir kitaplarını da imzaladı. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yol hâlâ yeşilken geri dönün

SONRAKİ HABER

İstanbul’daki yanık ünitelerinde tek kişilik bile yer yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...