21 Haziran 2015 04:31

Stratejik tatil tüyoları...

Paylaş

Hacer YÜCEL

Türkiyelilerin büyük bir kısmı için “tatil” yaz dönemine özgü bir eylemlilik halidir. Bu algı beraberinde büyük bir yaratıcılığı getiriyor. Ve öyle sanıyorum ki, kafamızın içinde taşıdığımız beyni de en aktif kullandığımız zamandır.

Nedeni çok basit. Pek çok Türkiyelinin cebinde harcarken “yarını” düşünmeyecek kadar para yok. Hal böyle olunca; kılı kırk yapan hesaplamalar, kolektif yaşamın zirveye vardığı kombinasyonlar, “tatil bölgelerinde oturan” akrabalarla yaşanmaya başlanan “yoğun ve sıcak” ilişkiler kaçınılmaz oluyor.

Tatile özgü stratejik zekanın marifetleri sadece bunlarla sınırlı değil elbette. Otel, apart ve kamp alanlarının bölgeler arasında gösterdiği fiyat farklılıklarını, hatta aynı bölge içinde lokasyon farklılığından kaynaklı fiyatlardaki oynama oranlarını bilmek de son derece önemli.

Aslında oldukça stratejik bu ön çalışmanın en dikkat çekici ayağını hiç kuşkusuz gidilecek bölgedeki minibüs fiyatlarının bile önceden biliniyor olması oluşturuyor.

Ve emin olun yorucu gibi görünen bu çalışmanın neferleri, tatili en doyasıya yaşayan ve huzurla dönenleri aynı zamanda.
Çünkü bu ülke kredi çekip tatile giden, sonrasında 10 ay taksit ödeyenlerin olduğu bir yer.

Boşverin banka kredisini gelin bu yıl siz de tatil stratejistleri arasına katılın; Evrensel Pazar olarak biz size yardım etmeye hazırız.


1- AKRABA YANINDA TATİL:
En uygun seçeneklerden birini oluşturuyor. Ama size tavsiyemiz akrabalık ilişkilerindeki “sıcaklığı” tatile çıkmadan 3-4 ay önce başlatmanız. Diğer türlüsü “çıkarcı” olduğunuz algısı yaratabilir. Gerçekte durum böyle olsa da bunun bilinmesinin bir anlamı yok değil mi?
Bu tatil biçimi, sizi konaklama masrafından kurtaracağı gibi yiyecek içecek için harcayacağınız paranın miktarını da azaltacaktır. Bu arada mutfak masraflarına yapacağınız desteğin yarı oranda hatta biraz üstü olmasına dikkat edin. Çünkü, “Yediler, içtiler, gittiler!” bu tatil türünde, sonrası için yapılan en yaygın dedikodudur haberiniz olsun.
Bununla birlikte, özellikle “Alanya, Bodrum, Didim, Foça, Kaş, Kemer, Marmaris, Altınoluk” civarındaki akrabalarınıza gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu bölgelerde deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilir, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri günü birlik turlarla yakından görebilirsiniz.

2- EV KİRALAMA:
Getirisi oldukça yüksek bir tatil biçimidir. “Cüzdan” dostudur. Bu tatil biçimini ister arkadaşlarınızla ister akrabalarınızla hayata geçirebilirsiniz. Arkadaş temalı çalışmada ideal rakam altıdır. Bunu da altı bekar ya da üç çift şekilde formüle edebilirsiniz. Altı kişi için haftalık ev kiralamanın toplam maliyeti minimum 840 TL’dir. İstediğiniz gibi gezebilir, farklı koy ya da sahillerde denize girebilir, evde ya da dışarıda gecenin geç saatlerine kadar eğlenebilirsiniz.
Akrabalarla yapacağınız ev kiralamalı tatilde ise süre minimum bir ay olmalıdır. Çünkü evlerin aylık kira maliyeti özelliklerine göre (havuzunun bulunması vb.) 2000 ile 4000 TL arasında değişiyor. Bununla birlikte aynı sülaleden üç aileyi sürece dahil etmekte fayda var. Mendil yarışı gibi düşünün; onar gün arayla bir diğer aile eve yerleşecek. 2000 TL’den hesapladığınız vakit aile başına 666 TL düşüyor. E yemeği evde yapıyorsunuz, sahile yürüyerek gidiyorsunuz. Nasıl çok mantıklı değil mi?

3- GEZENTİ TATİL:
En yaratıcı tatil biçimlerinden biridir. Bunun “3+3+3” kompinasyonu varki süperdir. Hemen açalım: Seçeceğiniz bölgede üçer günü geçmeyecek şekilde arkadaş yazlığında, akraba yanında ve pansiyonda kalabilirsiniz. Bu üç lokasyon arasındaki mesafenin bir saati geçmemesine dikkat edin ki yol masrafınız fazla olmasın. Bu yöntemle konaklama ve mutfak masraflarınızı yarıya indirdiniz. Üstelik çok uzun süre kalarak ne arkadaşınızı ne de akrabanızı bunalttınız. Her şey tadında kaldı. Bunun yanı sıra cebinize kalan para ile de gezmesi bol, denizi, kumu, güneşi çok, eğlencesi yüksek, kahkahası fazla bir tatil yaptınız.
Kalabalık arkadaş grupları ve aileler için bu yöntemi önermiyoruz.

4- ÇADIR KEYFİ:
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde böylesi bir tatil yapmak mümkün. Öte yandan Antalya, Fethiye, Cunda, Kapadokya, Kuşadası, Kaş, Gökova, Marmaris, Bolu ve Rize Türkiye’nin en iyi çadırlı tatil mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Çadırın günlük kiralama bedeli 30 ile 50 TL arasında değişiyor. Kimisi deniz kenarında, kimisi göl kıyısında kimi ise doğanın göbeğinde olan bu mekanların adreslerine internette yapacağınız kısa bir gezintiyle ulaşabilirsiniz. Maksimum 250 kişi kapasiteli bu alanlarda akşamları oluşan kolektif eğlence ve paylaşım kültürünün muazzam olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Son bir not; sivri sinek ve böcek sokmalarına karşı önlemler almanız ve yanınızda ilaç bulundurmanızda fayda var.

5- KÖYDE TATİL:
Aslında “kazan kazanı” en fazla olan tatil biçimidir. Bununla birlikte “asgari ücretli çalışan” tatilidir. Temiz havalı, bol güneşli köy tatilinde, hem dinlenebilir hem eş dost ziyareti yapabilir hem de sıla hasretini giderebilirsiniz. İzniniz bittikten sonra siz işinize geri dönersiniz, eşiniz ve çocuklarınız tatillerine devam edebilirler. Ayrıca kışlık erzaklarını hazırlarlar.
Asgari ücretin, 949 TL olduğu bir ülkede, bilindik ama geçer akçesi bol bir yöntem. Siz ne dersiniz?

ÖNCEKİ HABER

20 lira 10 şehir: Gezmelere doyamayasınız!

SONRAKİ HABER

81. yılında Trakya Olayları’nı anlamak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...