21 Haziran 2015 04:27

20 lira 10 şehir: Gezmelere doyamayasınız!

Paylaş

Gözde TÜZER

“Yaz gelmedi bu yıl, güneşi de mi çaldılar, offf bıktık artık, şöyle bir sokaklarda salınamadık” derken... Sonunda yaz geldi, ama bizim salınma hikayemiz yine hikaye oldu. Herkes çatır çatır sosyal medyadan deniz, göl, dağ fotoğrafları paylaşırken, biz cebimizdeki son parayla ne yemek yapabiliriz diye düşünüyoruz... Şimdi bir duralım. Derin bir nefes alalım, biraz düşünelim... Çok paramız olmayabilir ama bu eğlenemeyeceğimiz anlamına gelir mi? Asla... O zaman 20 lirayla Türkiye’de ne yapabilir, nereleri gezebiliriz ona bakalım...

İSTANBUL’DA DENİZE GİDİN

İstanbul’la başlayalım... İstanbul’da denize girmek zor ama o kadar da kötü değil durum. Adalar var, halk plajları var vs... Önce denize gidelim. Kınalıada’da havlunuzu istediğiniz yere atıp denize girebilirsiniz. Kabataş – Adalar vapuru tam akbille 3 lira. Gidiş dönüş 6 lira. Çantamıza havlumuzu, güneş kremimizi, evde doldurduğumuz 1.5 litrelik suyumuzu ve yaptığımız ekmek arasını attık, içimize mayomuzu giydik, bindik vapura gittik. Öyle plaja falan gitmeyin. Palmiyelerin altı, kaldırımlar gibi seçenekler var. Akşama kadar orada kalıp denizin tadını çıkarabilirsiniz.

PARKLAR ŞEHRİ ANKARA

“Peki Ankara’daysak n’apcaz?” demeyin. Tamam deniz yok da serinleyecek, şöyle “Hanım kalk iki gezelim, çok da pahalı olmasın” diyorsanız, tavsiyelerimiz var. Şehir içi otobüslerin 2.15 olduğunu düşünürsek, gidiş geliş 4.3 liraya denk geliyor. Bu durumda cebimizde de 10.5 lira kalıyor. Ankara’da onlarca park var. Benim tavsiyem Kuğulu Park... 10.5 lirayla bir tost, çay söyleyip oturabilirsiniz. Üstelik üzerine kuğular için yem alır, kitabınızın en güzel sayfalarını okuyabilirsiniz...

İZMİR’DE DOĞAL YAŞAM PARKI

Ve İzmir... 20 lirayla onlarca alternatif var İzmir’de yapılabilecek. Otobüsle Seferihisar’a gidip denize girebilirsiniz, Kordon’da kahve içebilirsiniz, Agora Açıkhava Müzesi’ne gidebilirsiniz. Ama benim önerim İzmir Doğal Yaşam Parkı. Giriş tam 3, öğrenci 1 lira. Şehir içi otobüs fiyatları da en pahalı 2.25 lira. Gidiş dönüş 4.5 liraya denk geliyor. 7.5 liraya parkın içinde onlarca hayvanı görebilir, bitkilere bakabilir ve çay içebilirsiniz...

DİYARBAKIR’DA DİCLE’YE

Daha sıcak yerlerden birine, Diyarbakır’a gidelim... Diyarbakır’da da elbette onlarca alternatif var. Ama benim önerim erkenden Diyarbakır kalesini gezip, oradan Dicle Nehri kenarına gitmek. Diyarbakır kalesine gitmek 5 lira. Diyarbakır’da en pahalı otobüs 2.25 lira. Gidiş dönüş 4.5 liraya geliyor. 9.5 liraya Diyarbakır kalesini gezdikten sonra bir otobüsle nehir kıyısına gidip gezebilirsiniz.

YOK OLMAK ÜZERE HASANKEYF

Batman’daysanız eğer hiç vakit kaybetmeden Hasankeyf’e gidin. Hasankeyf doğal zenginlikleri ve 15 bin yıllık geçmişiyle UNESCO’nun “Dünya Mirası” kriterlerinden dokuzunu sağlayan dünyadaki tek yer. Batman’dan Hasankeyf’e şehirler arası otobüslerle yolculuk yapabilirsiniz. Bu da otobüs ve saatlere göre değişiklik gösterse de 5 liralık otobüse binebilirsiniz. Gidiş dönüş 10 lira. Hasankeyf’e gittikten sonra tarihin içinde kaybolabilirsiniz. Ya da bir yerde oturup bir bardak çay içtikten sonra yolunuza devam edebilirsiniz.

MERİÇ’İN AZGIN SUYU

Peki ya Edirne... Camileri, hanları gezebilirsiniz elbette ama bence Meriç Nehri’ne gidin. Ve Meriç köprüsünden geçin. Faytonla geçebilirsiniz elbette ama bu durum biraz pahalıya denk gelebilir. Bu yüzden “tabana kuvvet” diyip yürüyebilirsiniz. Edirne merkezden Meriç’e zaten yürüyerek gidebilirsiniz. Evde piknik sepetinizi hazırlayın, termosa çayınızı koyun, yanınıza kitabınızı, derginizi alın ve Meriç’in azgın sularının sesini dinleyin.

KUTU DERESİ

Dersim... Doğal güzellikleri, Krater gölleri, mavi köprüsü, Peri’si... Ama bence hem uygun hem de güzellikleriyle göz kamaştıran Kutu Deresi’ne gidebilirsiniz.  Dolmuş ücretiyse 1 lira, gidiş dönüş 2 liraya gelince, 18 liraya tüm gününüzü değerlendirebilirsiniz. Mesire yerlerinde gözleme yiyip, çayınızı içebilir; taş yığınlarıyla önü kesilen gölcükte yüzme imkanı bulabilirsiniz.

SICAK ADANA

Hava sıcak, hele Adana’daysanız hava daha da sıcak. Peki ne yapılabilir? Biraz uzak olacak ancak tüm dünyanın da çekim merkezi Varda Köprüsü’ne gidin. Köprü Adana Karaisalı ilçesinin Hacıkırı (Kıralan) köyü civarında bulunuyor. Peki ne kadar? Otobüsün 1.90 lira olduğunu düşünürsek 3.8 lira ediyor. Gidip orada çay içebilir, bir şeyler atıştırıp karnınızı da doyurursunuz.

YEŞİLİN BİNBİR TONU

Karadenizin hırçın şehri Rize... Rize’de ne yapılabilir? Rize’de yeşilin hiç görmediğiniz tonları, hiç bilmediğiniz renkleri var. Rize’de bir gün içinde onlarca yürüyüş yapabilirsiniz. Ama bence önce Ayder Yaylası’nın rengarenk doğası arasında akan Gelintülü Şelalesi’ni mutlaka görün. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında seyrine doyum olmuyor. Şelale, il merkezine yaklaşık 90 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Ayder Yaylası sınırları içerisinde olması da kolay bir ulaşım sağlıyor şelaleye.

BİLİM KÜLTÜR VE SANAT

Eskişehir’de bence mutlaka Sazova parkına gidin. Sazova Parkı, Eskişehir Kütahya yolu üzerinde bulunuyor. Buraya Sazova Park’a otobüs ile Odunpazarı’ndan gidilebiliyor. Sazova Parkı’nın resmi adıysa Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı. İçerisinde restoran ve kahve evleri, Masal Köşkü, Uzay Evi, Sualtı Dünyası, Amfi Tiyatro, Bilim Deney Merkezi, Korsan Gemisi, gezi ve oyun alanları barındıran bu park en az yarım gününüzü ayırarak gezmeniz gereken bir yer. Dilerseniz Sazova Parkı içinde yer alan ücretsiz gezi treni ile de parkı gezebilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

Baba?

SONRAKİ HABER

Stratejik tatil tüyoları...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...