20 Haziran 2015 20:25

Artvin'de halk, ağaçları Orman Genel Müdürlüğü'nden koruyor!

Artvin halkı ormanları koruyor, Orman Genel Müdürlüğü ise ormanları keseceğim diyor. Artvin kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, Cerattepe ve Genya Dağı’nda altın madeni girişimi yeniden hortladı.

Paylaş

Artvin halkı ormanları koruyor, Orman Genel Müdürlüğü ise ormanları keseceğim diyor. Artvin kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, Cerattepe ve Genya Dağı’nda altın madeni girişimi yeniden hortladı.

Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding, iptal edilen maden için yeni çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sundu. Orman Bölge Müdürlüğü ise rapora olumlu karar verdi.

Artvin’de çevre mücadelesini yürüten Yeşil Artvin Derneği bir basın açıklaması şu tespiti yaptı: “Bu ÇED olumlu kararı yasa dışı bir karardır. Rize İdare Mahkemesi, kararında, önceki ÇED raporunun eksik olduğunu ve tamamlanması gerektiğini değil, Artvin’de dava konusu yerde madencilik yapılamayacağını açıkça hüküm altına almıştır. Bunun çok açık tek bir anlamı vardır: Artvin’i Artvin halkı değil madenciler terk edecektir. Maden şirketi bunu anlamamış olacak ki yeni bir ÇED raporu ile mahkemenin bu kararının arkasından dolanabileceğini zannetmektedir. Elbette yeni dava hazırlıklarımız devam etmektedir. Bütün yasa dışılıklara rağmen hukuk ve adaleti aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Maden şirketi mahkemenin bu iptal kararına dayanarak yeni ÇED hazırlamış olduğuna göre bu ilk kararın sonuçlanmasını beklemek durumundadır.”

GÖREV KÖTÜYE KULLANILDI

Yeniden hazırlanan dosyada kurum görüşlerinin alınmamış, bazı evrakların sonradan tamamlanmış olduğuna dikkat çekilen dernek açıklamasında Orman Bölge Müdürünün tutumu şu sözlerle eleştirildi: “Şirket yeni izinler için hemen başvurmuş ve Orman Bölge Müdürlüğünün görüşü 17.06.2015 tarihinde baskı ile alınmış ve elden verilerek Ankara’ya gönderilmiştir. Orman Bölge Müdürü ile 16.06.2015 tarihinde yapılan görüşmede baskı ile yanlı görüş bildirmemeleri istenmiş, bölge müdürü normal prosedürün izleneceği sözünü vermiş, aynı akşam talimatla imzalatılan belgeler maden şirketine verilmiştir. Bir bölge müdürü Artvin halkına yalan söylemiş, makam ve rütbesini korumak, sadece kendi huzuru ile emekli olabilmek amacıyla bir maden şirketinin baskı ve talimatıyla görevini kötüye kullanmıştır.”

Açıklama, “Cerattepe’de orman bölge müdürüne rağmen ağaç katliamı yaptırmayacağız” vurgusuyla sona erdi.

ARKADAKİ KİŞİYİ BİLİYORUZ

CHP Artvin Milletvekili Avukat Uğur Bayraktutan: “Artvin’de ağaç katliamında rolü olan ve asıl talimatı veren kişinin kim olduğunu biliyoruz. Ağaçlara dokunacak olanlardan hesap sormak boynumuzun borcudur. Buna imza atan ağaçları ve çevreyi yok etmek isteyen kimse, hangi makamda olursa olsun bedelini en ağır şekilde ödeyecektir. Eğer Artvin’de bu mücadele neticesinde bir tek kişinin burnu kanarsa bunun sonuçlarına herkesin katlanacağını ilin Milletvekili olarak hukuk çerçevesi içerisinde yapılması gereken her şeyin Artvin’i korumak için yapılacağının bilinmesi isterim. Artvin halkının bu haklı mücadelesinin yanında, bana bedeli ne olursa olsun duracağım.” (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

3. Köprü inşaatı hukuksuzca devam ediyor

SONRAKİ HABER

‘Ötekinin ötekisi’: Trans mülteciler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...