20 Haziran 2015 20:30

3. Köprü inşaatı hukuksuzca devam ediyor

Boğaz Geçiş Güzergahı imar planları mahkeme kararıyla iptal edilen 3. Köprü’nün inşaatı hâlâ devam ediyor. Sürdürülen doğa katliamını protesto etmek ve mahkeme kararını tebliğ etmek için, Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla Havantepe’de bir araya gelen yaşam savunucuları 3. Köprü’nün İstanbul Avrupa Yakası’ndaki inşaat sahasının bulunduğu Garipçe kavşağına yürüdü.

Paylaş

Boğaz Geçiş Güzergahı imar planları mahkeme kararıyla iptal edilen 3. Köprü’nün inşaatı hâlâ devam ediyor. Sürdürülen doğa katliamını protesto etmek ve mahkeme kararını tebliğ etmek için, Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla Havantepe’de bir araya gelen yaşam savunucuları 3. Köprü’nün İstanbul Avrupa Yakası’ndaki inşaat sahasının bulunduğu Garipçe kavşağına yürüdü.

Şantiyenin Personel Müdürü Özgür Kaya’nın yüzüne karşı mahkeme kararını okuyan yaşam savunucuları, karşılarında jandarmanın TOMA’sını buldu. Jarmaya yetkililerine, “İş makinelerini, kamyonları görmüyor musunuz? Bu inşaatı durdurmayan tüm yerel yöneticiler ve merkezi idare yetkilileri suç işliyor” diyen yaşam savunucularının aldığı karşılık, itip kakılarak, hakarete uğramak oldu.

YAŞAM ÜSTÜNE PAZARLIK OLMAZ

İnşaat sahası önünde Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklamasını okuyan Esra Karataş, “Talebimiz net. Elimizde mahkeme kararı var. Yaşam üstüne pazarlık olmaz. İnşaatı durdurun” dedi. Karataş, “3. Köprü’nün yarattığı bunca kayıp ve tahribat, doğa, kent ve yaşam mücadelesi verenlerin, bilimsel gerçeklerin arkasında duran akademisyenlerin, meslek örgütleri ve demokrasi savunucularının, dağıttığı adaleti siyasi boyunduruğa teslim etmeyen hukuk insanlarının ve bu açıklamanın kamuoyunda paylaşılabilmesine olanak sağlayan basın emekçilerinin nazarında iki beton kule ve asfalt izinden ibarettir. Ve bu geri dönüşü hâlâ mümkün olan bir kaybın izidir” şeklinde konuştu.

‘KÖPRÜ İNŞAATI DOĞAL YAŞAMA ZARAR VERDİ’

Eyleme Bisiklet Ulaşım Platformu üyeleri, HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, CHP İstanbul Milletvekilleri Eren Erdem ve Ali Şeker de destek verdi. Evrensel’e konuşan Bisiklet Ulaşım Platformu Temsilcisi Engin Ertekin, “Biz bisikletli ulaşımı savunuyoruz. Dolayısıyla doğayı da savunuyoruz. 3. Köprü vb. mega projelerini takip ediyoruz. Bizler ormanların, ağaçların yok edilmesine karşıyız. Köprü inşaatı doğal yaşama zarar verdi. Kuzey Ormanları bölgesinde doğa turları yapıyoruz. Bisikletle geçtiğimiz yollarda ölü yılanlar görüyoruz. İstanbulun yeşil alanlarını, ekolojisini bozdular” dedi.

MAHKEME KARARI YOK SAYILIYOR

Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubeleri’nin açtığı ortak davada, 8. İdare Mahkemesi “Kuzey Marmara Beykoz Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesi geçişi ile Sarıyer ilçesi Rumelifeneri Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesi geçişlerine ilişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği’nin iptaline karar verdi. Mahkeme, plan yapma yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına (İBB) ait olduğunu söyleyerek, Sarıyer ve Beykoz Boğaziçi geri görünüm bölgelerinde yapılan plan değişikliklerinin, İBB yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile yürürlüğe konmasını hukuka aykırı bulmuştu. Verilen kararla köprü ayaklarını her iki yakada 3. Köprü güzergahı ile bağlayacak ana koridorları içeren planlar iptal edildi. Bu proje bütününün iptalini de gerektirir nitelikte bir karar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kimberly Clark işçilerinden SeraPool işçilerine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

Artvin'de halk, ağaçları Orman Genel Müdürlüğü'nden koruyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...