20 Haziran 2015 13:37

Yemen'de ramazan kanlı başladı, Cenevre'den sonuç çıkmadı

Yemen krizinin çözülmesi ve ateşkes sağlanması için Cenevre’de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde gerçekleştirilen görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmış değil.

Paylaş

Yemen krizinin çözülmesi ve ateşkes sağlanması için Cenevre’de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde gerçekleştirilen görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmış değil. Birleşmiş Milletlerin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veld Şeyh Ahmed, Cenevre’deki Yemen müzakerelerinde anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Ahmed, ‘Daha fazla diyaloğun ateşkesi getirebileceğinden umutlu’ olduğunu vurguladı.

ÖNCELİK ATEŞKESTE

El Cezire’nin haberine göre Birleşmiş Milletlerin önceliğinde, Yemen’de insani yardımı sağlamak için geçici bir ateşkes sağlamak var. Örgüt, ülke nüfusunun yüzde 80’i sayılan 21 milyon Yemenlinin insani yardıma ve korumaya ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Özel Temsilci İsmail Veld Şeyh Ahmed, Yemen’de taraflar arasındaki görüşmelerden anlaşma çıkmadığını açıklarken, ‘Ateşkes şansı için kapıların hâlâ açık’ olduğunu belirtti. Ahmed, “Tüm taraflarda ateşkes çerçevesinde müzakerelere devam etme irade ve isteği var” dedi. Özel Temsilci, “Bir anlaşma yok. Ama şunu açıkça söyleyeyim, Lafı fazla dolandırmadan konuşmak gerekirse iki taraftan da önümüzdeki günlerde kalıcı bir anlaşmayı sağlayacak önerilerini almayı başardık.” dedi.

YENİDEN SONUÇSUZ KALDI

28 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan Cenevre görüşmeleri 14 Haziran’a ertelenirken, üç gün süren müzakereler bir kez daha sonuçsuz tamamlanmış oldu.  Yemen’de çatışmalara son vermek için BM’nin arabuluculuğundaki görüşmelerin son turu yıl başında Sana’da yapılmıştı. Bu dönemde Husiler, Cumhurbaşkanı Hadi’yi ev hapsinde tutuyordu. Görüşmelere devlet başkanlığı konseyi dahil yeni parlamento ve hükümetin kurulması konuları dahildi.

Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının ve denizdeki ablukasının gıda, su, ilaç sıkıntısına yol açtığını söyleyen Husi lider, 69 gün süren saldırıların ülkeyi bir felakete sürüklediğini açıkladı.  Ülkede Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, “Kararlılık Fırtınası” adlı hava saldırısı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan’da bittiğini açıklanmış ve “Umuda Dönüş” operasyonunun başladığı iddia edilmişti.


RAMAZAN SAVAŞ VE YOKSULLUKLA BAŞLADI

Müslümanlar için kutsal ramazan ayının arifesinde IŞİD’in başkent Sana’da bombalı saldırı yapması korkunun yaşanmasına neden oldu.

Yemen’de ramazan ateşkes kararının verilmesi umutlarıyla başladı. Ancak ramazandan bir gün önce gerçekleşen saldırılar bir başka tehlikenin de boyutlarını gözler önüne serdi. IŞİD’in başkent Sana’da gerçekleştirdiği saldırlar sonucu 31 kişi yaşamını yitirdi.  Dünyanın en yoksul ülkelerinin başında gelen Yemen’de insani kriz de gittikçe büyüyor.

Birleşmiş Milletlerin son raporuna göre Yemen’de 20 milyon insan yardıma muhtaç durumda ve savaşın başlamasından bu yana nüfusunun yüzde 80’i evlerini terk etti.

İlk kez ramazan aynın başlamasından dolayı mutlu olamıyorum diyen bir gazete çalışanı olan Abdulrahman Anis “Mart ayından beri ücretlerimizi alamıyoruz. Yiyecekler kısıtlı ve marketlerin depoları tamamen boş “ diyor.

Yiyecek ve içecek sıkıntısının yanında ülkede aynı zamanda da salgın hastalık korkusu yaşanıyor. Özellikle sokakların temizlenmemesi ve ilaç sıkıntısının olmasından dolayı sıtma ve tifo gibi hastalıklar yaygın durumda.  

Al-Breihi Hastanesinde çalışan Doktor Marwa Marwan “Günde 90 ila 100 arasında yüksek ateşten kaynaklı hastalar geliyor. Her gün 10 15 kişi de ilaç eksikliğinden dolayı sivrisinek sokmasını tedavi edemediğimiz için hayatını kaybediyor.”

Birleşmiş Milletlerin son raporuna göre mart ayından bu yana 2 bin 500 kişi yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye cihatçıların transit geçiş kaynağı'

SONRAKİ HABER

Türkiye'de mülteci sayısı sadece 44!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...