20 Haziran 2015 13:30

'Türkiye cihatçıların transit geçiş kaynağı'

ABD, Dışişleri Bakanlığının 2014 'terör' raporunu açıkladı. Rapora göre Suriye ve Irak’a en çok yabancı savaşçı Fransa ve Belçika’dan gidiyor.

Paylaş

ABD, Dışişleri Bakanlığının 2014 “terör” raporunu açıkladı. Rapora göre Suriye ve Irak’a en çok yabancı savaşçı Fransa ve Belçika’dan gidiyor. Raporda son 6 ayda Suriye’ye 16 bin yabancı savaşçının gittiği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda, ‘‘terör’’ saldırılarının sayısının 2014 yılında tüm dünyada yüzde 34 oranında arttığını bildiriyor. Bakanlığın yayınladığı rapora göre Irak, Afganistan ve Nijerya’daki ‘terör’ eylemlerinin artması nedeniyle saldırılarda ölenlerin sayısı da yüzde 82 oranında yükseldi.

Dışişleri Bakanlığının yıllık küresel ‘terör’ raporuna göre 2014 yılında tüm dünyada 13 bin 463 ‘terör’ eylemi yaşandı. Bu ‘terör’ saldırılarında 32 bin 700 kişi yaşamını yitirirken 34 bin 700 kişi de yaralandı. Raporda ‘terör’ eylemlerinde ölenlerin sayısının artması, bu eylemlerin giderek daha ölümcül hale gelmesine bağlanıyor. Buna göre 2014’te 100’den fazla can alan 20 ‘terör’ saldırısı düzenlendi. 2013 yılında ise ölü sayısının 100’ün üzerinde olduğu ‘terör’ saldırısı sayısı sadece ikiydi.

Öte yandan rapor, ‘terör’ bağlantılı ölüm ve adam kaçırma vakalarının en çok Irak’ta görüldüğünü vurguluyor. Bunun ana nedeni, IŞİD’in yükselişi ve örgütün Irak ve Suriye’de hızla toprak ele geçirmesi. Nijerya’da ise 2014’te 1300 kişi kaçırıldı ya da rehin alındı. Bu sayıya Chibok’ta bir yatılı okuldan kaçırılan birkaç yüz kız öğrenci de dahil. Rapora göre Nijerya’da 2013’te kaçırılanların sayısı 100’den azdı. Nijerya’daki adam kaçırma vakalarının hemen hemen hepsinden Boko Haram örgütü sorumlu tutuluyor.

Raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde özellikle Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Türkiye’nin sınırları yakınında IŞİD, el Nusra Cephesi ve el Kaide bağlantılı örgütlerin faaliyetlerinden ötürü kaygılarını daha sık dile getirdiği yazılı. 2014 yılı boyunca Türkiye’nin Suriye’deki ‘terör’ örgütlerine katılmak isteyen yabancı militanlara transit geçiş sağlayan bir kaynak haline geldiği belirtiliyor. Yabancı militanların ve ‘terör’ şüphelilerinin Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’ye geçişlerini kontrol altına alma çabalarını arttıran hükümetin havalimanlarında, sınır kapılarında ve sınır kasabalarında önlemleri sıkılaştırdığı bildiriliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fas’ta eşcinsel öpüşmeye 4 ay hapis!

SONRAKİ HABER

Yemen'de ramazan kanlı başladı, Cenevre'den sonuç çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...