20 Haziran 2015 11:41

YPG, Til Ebyad'a dönüş için çağrı yapacak

Yandaş medya, Til Ebyad'ın IŞİD'den kurtarılmasından sonra 'PYD kapıları sivillere kapattı' yalanına sarılırken, uzun süredir çatışma bölgesinde bulunan Rojavalı Gazeteci Gulê Xoşeng, kapıdaki geçişlerin durdurulmasının tek amacının sivil can kayıplarının önüne geçmek olduğunun altını çizdi.

Paylaş

Til Ebyad'ın kurtarılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP'li yetkililer, uluslararası alanda terör örgütü olarak kabul edilen IŞİD egemenliğini, halkların özgürlük güçleri ve ittifakı olan YPG/YPJ, Burkan El Fırat, Sivar El Raqqa, Live El Tevhid ile Arap aşiret güçlerinin egemenliğine tercih ettiklerini açıkladılar. "PYD etnik temizlik yapıyor" diyerek özgürlük hamlesine yönelik başlatılan karalama kampanyası, sivil can kayıplarının yaşanmaması için alınan tedbirler ile "PYD sivillerin geçişine izin vermiyor" kampanyasına dönüştü.

TİL EBYAD IŞİD ARTIKLARINDAN TEMİZLENİYOR
Uzun süredir Rojava'da YPG/YPJ güçleri ve IŞİD arasında yaşanan çatışmaları takip eden ve şuan Til Ebyad'da bulunan Gazeteci Gulê Xoşeng, Til Ebyad-Akçakale Sınır Kapısı'nda geçişlerin durdurulmasıyla ilgili DİHA'ya bilgi verdi. Xoşeng, YPG'nin kapıdaki geçişleri durdurmasının tek amacının sivil can kayıplarının önüne geçmek olduğunun altını çizdi. Kentteki okulların, bahçelerin, yolların, sokakların IŞİD tarafından mayınlarla döşendiğini ifade eden Gulê Xoşeng, "Kentte halen kim oldukları araştırılan uzun sakallı, bıyıksız ve Girê Spîli olmayan şahıslar dolaşıyor. Bunlar sivil mi, çetelerle ilişkileri ne boyutta? Neden kentte kaldılar? Bunlar araştırılıyor. Mayınların temizlenmesi, bu şahısların tespiti işlemleri devam ediyor. YPG çevre yolları, kent içindeki belli noktaları kontrol altında tutuyor. Bir taraftan güvenlik sağlanırken, diğer taraftan mayın temizliği yapılıyor" dedi.

'YPG DEĞİL TÜRKİYE KAPATTI'
YPG'nin yıllardır IŞİD'den dolayı yurtlarını terk eden yurttaşlardan geri dönüş için kısa bir zaman istediğini belirten Xoşeng, şu bilgileri verdi: "YPG'nin operasyonunu takip ettim ve gördüklerimi anlatıyorum. Kapıyı kapattıkları kesinlikle doğru değil. Kimseye gelme demiyorlar. Ancak tek bir çocuğun, kadının, yaşlının zarar görmesini istemiyorlar. Kapıyı kapatan Türkiye'dir. Önceki gün Hesekê'nin güneyinden kaçan yaklaşık 50 kişilik Rojavalı grup YPG'lilerin yanına geldi. Türkiye'ye geçmek istediklerini söylediler. YPG onların tercihlerine saygılı olacağını, ancak isterlerse güvenli noktada durup birkaç gün içinde kente yerleşebileceklerini söyledi. Onlar geçmek istedi, ancak Türkiye kapıyı kapattı ve onları kabul etmedi. YPG'liler kendi yataklarını onlara verdi ve güvenli noktada misafir ediyorlar. Birkaç gün içinde de yurtlarına dönüş imkanı sunacaklar."

ÇAĞRI YAPILACAK
Xoşeng, köylerde de aynı sorunların bulunduğunu ve Til Ebyad'ın güneybatısındaki Eyn-el İs'te çatışmaların yaşandığını, IŞİD'in kaçarken peşinde sayısız mayın döşeyerek kaçtığını belirterek, "Özgürlük güçleri 3-4 gün içinde halka çağrıda bulunacak ve yurtlarına dönüşlerini sağlayacak" dedi. (DİHA)

Müslim'den AKP iddialarına karşı davet: Gelip, kendi gözleriyle görsünler

ÖNCEKİ HABER

AÜ İletişim Faültesi mezuniyet töreninde anlamlı pankartlar

SONRAKİ HABER

Ankara'da belediye otobüsü şarampole yuvarlandı: 3 ölü, 26 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...