20 Haziran 2015 00:54

ORS’de bundan sonra ne olacak?: Komitelerle güçleniyorlar

Sözcüleri işten atılınca iş bırakan ve taleplerini patrona kabul ettiren ORS rulman işçileri, birliklerini kurdukları komitelerle sürdürüyor. İşçiler sendika konusunda da tartışmalar yürütüyor.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Sözcüleri işten atılınca iş bırakan ve taleplerini patrona kabul ettiren ORS rulman işçileri, birliklerini kurdukları komitelerle sürdürüyor. İşçiler sendika konusunda da tartışmalar yürütüyor. 

Ankara Polatlı’daki bulunan ORS rulman fabrikasında bir işçi sözcüsünün atılmasıyla başlayan grev, bir günde işçilerin kazanımıyla sona ermişti. İşçilerin iş başı yapmasının ardından bir hafta geçti. Bir haftadan bu yana konuştuğumuz işçilerin şimdiki hazırlığı sosyal hakların alınması. Patron işçilerin 1000 TL ikramiye talebini de kabul etti ve pazartesi gününe kadar 500 TL, bayrama kadar da bir 500 TL daha yatıracağını açıkladı. Ücret ve sosyal haklara ilişkin halen pazarlık sürüyor. İşçilerin fabrika yönetimiyle görüşmeleri devam etmesine karşın patrondan henüz somut bir adım gelmedi. İşçiler bugünlerde bir adım atılmasını bekliyorlar. 

SENDİKALAR BİRBİRİNE BENZİYOR

ORS işçileri de birçok metal işçisi gibi sendikal seçenekler konusunda kararsız. İşçilerin hem fikir olduğu tek nokta Türk Metal Sendikası dışında bir alternatif bulmak. Zaten eylemlerine ilk başladıklarında sendikadan toplu istifalarla harekete geçen ORS işçileri, fabrikadaki Türk Metal Temsilciliğinin derhal boşaltılması için uğraşıyor. Görüştüğümüz bir işçi sözcüsü “Günlerdir kaldırılmasını istiyoruz ancak hâlâ kaldırılmadı. Yıllardır baskılar o kadar birikti ki; biz olmasak arkadaşlarımız o odanın camını, çerçevesini çoktan indirmişti. Fabrika genel müdürüyle görüştüğümüzde kaldıracağını söylemişti. Ancak patronun buna yanaşmadığını tahmin ediyorum. Sonuçta hangi patron Türk Metal gibi yandaş bir sendika istemez ki?” dedi. 

SENDİKA MISIN, İŞ BULMA KURUMU MU?’

Herhangi bir sendikada örgütlenmeyi düşünüp düşünmediklerini sorduğumuz bir başka işçi şöyle konuştu: “Çelik-İş’e baktığımızda TOFAŞ’ta yaptıklarını gördük. İşçiler arkadaşları işten atılınca eylem yaptı, Çelik-İş eyleme yardımcı olacağına işten atılanlara sendikada iş veriyor. Ya sen iş bulma kurumu musun? Biz de işten çıkarmalarla tehdit edildik ama hep birlikte arkadaşımızı geri aldırdık. Şimdi de birliğimizi güçlendiriyoruz. Sendikaların hangi ideolojide olduğu bizim için önemli değil. Ekmeğimizi büyütmek için mücadele edecek her sendikaya varız. Demokratik bir işleyişi olan, atamaların olmadığı, işçilerin temsilcilerini kendi seçtiği bir sendika istiyoruz. Böyle sendikalara tüm Türkiye’nin ihtiyacı var.”   

SENDİKA VE KOMİTELER

Türk Metal Sendikasının yıllardır patrondan taraf olması, işçinin yüzüne bakmaması herkesi öylesine bıktırmış ki, bazı işçiler tüm sendikalara mesafeli. Bütün sendikaların benzer olduğunu ve değişmeyeceklerini düşünüyor. İki seçeneği tartışıyorlar. Ya komitelerle devam ya da Renault’da da tartışıldığı gibi yeni bir sendikanın kurulması. Bursa’da metal işçilerin kuracağı yeni bir sendika, işçilerin kendi temsilcileriyle yer alabileceği ve mücadele aracı olarak kullanabileceği bir araç olarak görülüyor. 

SÖZCÜ BİR TEZGAH ÖTEDE

İşçilerin deneyimleri nasıl bir sendikaya ihtiyaç duyduklarını da ortaya koyuyor. Sendika bürokrasisinin olmaması ve işçilerin kendi seçtikleri temsilci arkadaşlarıyla hızla fabrika yönetimiyle muhatap olabilmeleri, karar alabilmeleri işçiler açısından çok değerli. Karar alabilmeleri noktasında da işçiler oldukça demokratik bir sistem kurdular. Torna, montaj, bakım, kalite güvence, engelli personel gibi her bölümde işçilerin temsilcileri ve onların üzerinde bir komiteleri bulunuyor. İşçiler için en değerli olansa artık işçi temsilcilerini lüks otellerde değil, bir tezgah ötede bulabiliyorlar olmaları. 

ÖNCEKİ HABER

Beştaş Adana’da mesaiye başladı

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın Yunanistan’la imtihanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...