19 Haziran 2015 13:30

AB ile anlaşma yok, Rusya ile var

Avro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı, Yunanistan konusunda herhangi bir ilerleme olmadan sona erdi. Sadece bir saat süren toplantıdan çıkan tek karar ‘Toplantı yapmaya devam etmek’ oldu. Öte yandan Yunanistan, Rusya ile 'Türk Akımı' doğal gaz boru hattı projesinin Yunanistan’a uzatılması için ilk imzayı attı. Yunan Bakan anlaşmayı ‘tarihi’ olarak nitelendirdi.

Paylaş

Avro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı, Yunanistan konusunda herhangi bir ilerleme olmadan sona erdi. Sadece bir saat süren toplantıdan çıkan tek karar ‘Toplantı yapmaya devam etmek’ oldu. Öte yandan Yunanistan, Rusya ile “Türk Akımı” doğal gaz boru hattı projesinin Yunanistan’a uzatılması için ilk imzayı attı. Yunan Bakan anlaşmayı ‘tarihi’ olarak nitelendirdi.

GÖZLER PAZARTESİ TOPLANTISINDA

Avro Bölgesi maliye bakanlarının (Avro Grubu)  toplantısında Yunanistan ile ilgili konularda ilerleme sağlanamadı. Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın kreditörleriyle anlaşmaya varmada “son fırsatı değerlendirmeye ihtiyacı” olduğunu savundu.  Dijsselbloem, Yunanistan’ı önümüzdeki günlerde “inandırıcı” öneriler yapmaya çağırdı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, “Yunanistan’a borç ödemesi için 30 Haziran’da dolacak sürenin ardından ek bir süre verilmeyeceğini” söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise toplantı öncesi, Yunanistan’la anlaşmaya varılmasının hâlâ mümkün olduğu açıklaması yapmış, “Bir çözüm yolu bulacağımıza eminim. Eğer Yunanistan’ı yönetenler bu yönde bir irade gösterirse, üç kurumla (AB, IMF, Avrupa Merkez Bankası) anlaşmaya varılabilir” demişti.
Toplantılarda Yunanistan’ı temsil eden Maliye Bakanı Yanis Varufakis yaptıkları borç takas teklifinin görüşmelerde değerlendirmeye bile alınmadığını üzüntüyle karşıladığını söyledi.

Varufakis “Avro Bölgesi’nde güven sorunu olduğunu kabul ediyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için radikal bir öneri sunduk” dedi. Önerinin, harcamaları kontrol altına alacak bir mali denetim kurulunun oluşturması, bu kurulun bütçe açığı derinleştiğinde, parlamentonun onayı gerekmeksizin harcamaları otomatik olarak dondurmasını içerdiği belirtiliyor.  
Gözler artık pazartesi yapılacak AB liderlerinin olağanüstü toplantısında.

IMF VE AB, SYRIZA’DAN NE İSTİYOR?

Yunanistan’ın 30 Haziran’a IMF’ye 1.5 milyar avro ödemesi gerekiyor. SYRİZA ödemeyi ancak AB ve IMF’nin kurtarma paketinin son dilimi olan 7.2 milyar avroyu alabilirse yapabileceğini söylüyor. AB ve IMF parayı vermek için kemer sıkma politikalarına devam edilmesi dayatmasını da SYRIZA kabul etmiyor.  IMF ve AB’nin istediği kemer sıkma paketinin içinde daha fazla ürünün KDV’ye tabi olması, memuların ve emekli maaşlarında indirim yapılması var. 

YUNANİSTAN İLE RUSYA ANLAŞTI

St. Petersburg Ekonomik Forumu’nda buluşan Rusya ve Yunanistan Enerji Bakanları Türk Akımı projesinin Yunanistan’a uzatılması için anlaştı. Burada konuşan Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak, ‘Türk Akımı’nın Yunanistan ayağının inşasının 2016’da başlayacağını ve 2019’a kadar bitirileceğini söyledi. Doğal gaz boru hattının yılda 47 milyar metreküp kapasiteli olacağını belirten Novak, 2 ülkenin hatta eşit pay sahibi olacağını, inşaat masraflarının Rusya tarafından karşılanacağını, inşaatın bitiminin ardından da Yunanistan’ın parayı geri ödeyeceğini söyledi.

Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis de toplantının ‘tarihi nitelikte olduğunu’ belirterek şu ifadeleri kullandı: “Boru hattı sadece Rusya ile Yunanistan’ı değil Avrupa halklarını da bağlayacak. Şu an verdiğimiz mesaj dostluk ve istikrar. Bugün imzasını attığımız boru hattı, Avrupa’daki birine veya başka herhangi birine karşı değil. Bu, tüm bölgeye barış ve istikrar getirecek bir boru hattı.”

Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak dün yaptığı açıklamada da Türkiye ile anlaşmanın temmuz başında imzalanabileceğini söylemişti. Moskova inşaat için Ankara’dan izin bekliyor.  Türk Akımı’nın ise 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım’ının 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Boru hattının ilk ayağı tamamlandığında Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alımları sonlandıracak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

24 yıl sonra Komsomol kuruldu

SONRAKİ HABER

Cansu Kaya cinayeti şüphelilerine linç girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...