19 Haziran 2015 07:43

AKP medyası tek ses: PYD, IŞİD’den tehlikeli!

Türkiye-Suriye sınırında Til Ebyad (Girê Spî), YPG tarafından IŞİD’den kurtarıldığından bu yana yas tutan AKP medyası kara propagandaya da devam ediyor.

Paylaş

Türkiye-Suriye sınırında Til Ebyad (Girê Spî), YPG tarafından IŞİD’den kurtarıldığından bu yana yas tutan AKP medyası kara propagandaya da devam ediyor.

AKP medyası bugün artık alametifarikası haline gelen ‘tek merkezden atılan manşetler’ine bir yenisini ekledi. Sabah, Yeni Şafak, Akşam, Star, Yeni Akit, Güneş gazeteleri ‘PYD IŞİD’den daha tehlikeli’, “PYD etnik temizlik yapıyor” temalarını işlerken, Aydınlık da koroya katıldı.

Sabah Gazetesi ‘PYD DAEŞ’ten daha tehlikeli’ manşetiyle çıkarken “Ankara’daki askeri kaynaklara” dayandırdığı “haber”inde “DAEŞ 2-3 yıl içinde yok olabilir ama etnik tampon bölge kuran PYD daha uzun süre kalabilir” dedi. Sabah, YPG’nin köylerdeki mayın temizleme çalışmaları sebebiyle 2 günlük köylere girişleri sınırlandırmasını da “PYD, Tel Abyad’a dönmek isteyenleri engelliyor” diyerek çarpıttı.

Aynı senaryoyu takip eden Star, ‘PYD kapıyı kapattı’ diyerek etnik temizlik iddialarını devam ettirdi ve PYD’nin sadece Kürtlerin dönüşüne izin verdiğini öne sürdü. Fabrikasyon manşeti atan gazetelerden biri de Güneş’ti. ‘Kapıları kapattılar’ manşetinde diğer gazetelerden özgün bir yan bulunmuyor. Aynı cümleler tekrarlanarak PYD’nin kapıyı Arap ve Türkmenlere kapattığı öne sürülüyor.

RUTİNİN DIŞINA ÇIKANLAR!

Yeni Şafak, Akşam ve Akit’in ise manşetlerine biraz yaratıcılık katmaya çalıştığı görülüyor. İlk günden bu yana PYD’ye karşı askeri müdahale çağrısı yapan Yeni Şafak, IŞİD’in Azez’e yönelik saldırısından şöyle bir senaryo çıkarttı: “Muhaliflere göre örgüt Azez’i Tel Abyad gibi PYD’ye vermek için istiyor. Senaryo şöyle işleyecek: IŞİD ilçeyi alacak. ABD jetleri vuracak. Türkiye’ye göç dalgası olacak ve PYD gelip yerleşecek.” Yeni Şafak da manşetine unsur olarak PYD’nin dönüşleri engellemek için kapıları kapattığını ekledi.

Akşam manşetinde IŞİD’in sınırdan kovulmasını “Hürriyet-CIA ortak yapımı” ilan ederek PYD/PKK’nin kahraman ilan edilip büyük oyunun gözden kaçırılmaya çalışıldığını öne sürüyor. Akşam da Yeni Şafak gibi “Yeni hedef Azez” diyor.
Akit ise ‘Bıçak kemiğe dayandı’ manşetiyle “Stratejik Düşünce Enstitüsü Analisti Aydın Bolat”ın görüşüne yer veriyor ve Türkiye’den müdahale çağrısı yapıyor.

Kobanê’de olduğu gibi Til Ebyad’da da AKP tezlerini destekleyen milliyetçi çizgideki Aydınlık gazetesi ise ‘Türkiye müdahale etmeli’ çağrılarını bir adım öteye götürüyor ve “TSK’nın koridoru önleme hamlesi” manşetiyle Rojava’da YPG’nin ilerleyişini “ABD’nin 2. İsrail’i Akdeniz’e ulaştırmak ve enerji akışını denetimi altına almak için koridor inşa faaliyeti” olarak değerlendirerek TSK’nin buna karşı güvenlik planı hazırladığını belirtiyor. ‘Etnik temizlik’ iddialarının destekçisi Aydınlık da “PYD Kürtleri aldı kapıyı kapattı” iddialarını dillendiriyor. (MEDYA SERVİSİ)

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'den AKP iddialarına karşı davet: Gelip, kendi gözleriyle görsünler

ÖNCEKİ HABER

İz bırakan yayıncılardan Mehmet Ali Yalçın anılıyor

SONRAKİ HABER

Cihatçıların Azez çatışmaları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...