19 Haziran 2015 00:54

SF Deri’den haberlere erişim engeli talebi

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’de patron, ticaret mahkemesi, icra müdürlüğü SF Deri işçilerinin direnişini kırmak için seferber oldu. Son olarak 19. İcra Müdürlüğü, işverenin talebi doğrultusunda SF Deri’de işten çıkarılan işçilerle ilgili yapılan haberlere erişimin engellenmesini istedi. Sendikanın avukatı icra müdürlüğünün talebinin hukuki olarak dayanaksız olduğunu dile getirdi. 

SF Deri’de DERİTEKS’e üye oldukları için işten atılan işçilerin başlatmış olduğu direniş 85. gününü geride bırakırken, işveren işçilerin direnişini bitirmek için bütün imkanlarını kullanmaya devam ediyor. SF Deri patronu ilk olarak haksız rekabet gerçekleştirdikleri iddiasıyla hem sendikaya hem de işçilere dava açtı ve 300 bin lira tazminat istedi. Ancak işverenin talepleri bununla sınırlı kalmadı. İşveren, mahkemeden ticari bilgilerinin ifşa edildiği gerekçesiyle de SF Deri isminin geçtiği pankartların toplatılmasını ve yapılan haberlere yasak konulmasını istedi.

İLK YASAK PANKARTA

Patronun bu talebini İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Anayasada koruma altına alınan sendikal özgürlükleri ve haber yayınlama özgürlüğünü bir kenara bırakarak kabul etti ve ihtiyadi tedbir kararı verdi. Böylelikle bir Ticaret Mahkemesi de işçilerin aleyhine karar vermiş oldu. Karar doğrultusunda işçilerin “Mulbery, SF Deri’de atılan işçileri geri al” yazılı pankartına İzmir 19. İcra Müdürlüğü tarafından el konuldu ve işverene teslim edildi. Patron bu pankartı alabilmek için 30 bin liralık teminat yatırdı. 

YASAK SIRASI HABERLERDE

Patronun baskısı bununla sınırlı kalmadı. SF Deri’de işten atılan işçilerle ilgili yapılan haberlere ve sosyal medya sitelerinde yayımlanan paylaşımlara da erişim engeli getirilmesi için harekete geçti. 
Patron Avukatı Olcay Mutlu Akbaba, İzmir 19. İcra Müdürlüğüne içinde haberlerin ve sosyal medya paylaşımlarının linklerinin bulunduğu bir liste vererek, Asliye Ticaret Mahkemesinin kararı doğrultusunda, erişimlerinin engellenmesi için gerekli işlemlerin başlatılmasını istedi. Verilen listede, gazetemizin sitesinde yayımlanan haberlerimiz de bulunuyor. İzmir 19. İcra Müdürlüğü de Erişim Sağlayıcıları Birliğine yazı yazarak listedeki haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli istedi. 

‘KARAR HAK İHLALLERİNE SEBEP OLUYOR’

İcra Müdürlüğünün kararını gazetemize değerlendiren DERİTEKS’in Avukatı Erkan Göbekçin, asliye ticaret mahkemesinin verdiği tedbir kararının hukuki anlamda dayanaksız olduğunu ifade ederek ağır hak ihlallerine sebep olduğunu dile getirdi. Karara itiraz ettiklerini de ekleyen Göbekçin, “İnternette SF Deri araması yaptıklarında karşılarına çıkan bütün web adreslerini not edip engellenmesini istemişler. Bu yazı bütün içeriklerin hemen engellenmesi anlamına gelmiyor. Erişim Sağlayıcıları Birliğinin bu kararı uygulayıp uygulamayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Mevcut mevzuata göre bu yetki hakimlerde ve acil hallerde cumhuriyet başsavcılarında. Yasal prosedür belli ve o prosedür izlenmeden yapılmış bir işlem söz konusu. Bunun sulh ceza hakimliğinden istenmesi gerekiyor. Hem de icra dairesinin dayanaksız verilmiş bu karar doğrultusunda başkanlığa böyle bir yazı yazması hukuki anlamda dayanaksız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Proleter ilçesinin emektar yardım gönüllüleri

SONRAKİ HABER

ORS deneyimi yol gösteriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...